Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Γερμανία: Ένας δήμαρχος στέκεται απέναντι στους νεοναζί

Στόχος των ακροδεξιών στη Γερμανία έχει γίνει ο δήμαρχος της πόλης Pasewalk, στο ανατολικό γερμανικό κρατίδιο της Mecklenberg-Western Pomerania, καθώς έχει εκδηλώσει την αντίθεση του στο φεστιβάλ που προγραμματίζει για αύριο, Σάββατο, το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα, στη πόλη.

Ο δήμαρχος Rainer Dambach πλέον είναι πολύ πιο προσεκτικός τα βράδια που γυρνάει στο σπίτι του. Μόλις μπει μέσα κοιτάζει από το παράθυρο και αντικρίζει την σημαία του Ράιχ να κυματίζει σε ένα στάβλο και τη πινακίδα που γράφει ότι “μπορεί όλη την ημέρα να φλυαρείτε για ανοχή αλλά τα βράδια βάζετε φωτιά στο κτίριο”.

Με αυτό οι νεο-ναζί αναφέρονται στο περιστατικό που ο στάβλος, τον οποίο έχουν καταλάβει και κάνουν τα φεστιβάλ τους, είχε καεί από εμπρησμό. “Προσπαθούν να προσποιηθούν τους μάρτυρες”, τονίζει ο δήμαρχος. Σύμφωνα με φήμες, ο στάβλος αυτός, που βρίσκεται λίγο έξω από το κέντρο του Pasewalk, ήταν ο τόπος που ο Αδόλφος Χίτλερ είχε αναρρώσει από τους τραυματισμούς του στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έτσι αποτελεί σημείο συγκέντρωσης νεο-ναζί από όλο τον κόσμο.

Στο φεστιβάλ αναμένονται γύρω στους 2.000 ακροδεξιούς εξτρεμιστές και εξέχοντα στελέχη του ακροδεξιού κόμματος (NPD) θα μιλήσουν στο κοινό ενώ νεο-ναζιστικές μουσικές μπάντες θα κάνουν συναυλίες.

Με βάση τα πολιτικά δεδομένα, η περιοχή θεωρείται προπύργιο του ακροδεξιού κόμματος, την νομιμότητα του οποίου θεωρούν ντροπιαστική στην Γερμανία.

Εδώ θα πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ

Ο Günther Hoffmann, ειδικός στα θέματα ακροδεξιού εξτρεμισμού είχε πει πως “οι νεο-ναζί θεωρούν ότι τους ανήκει η περιοχή”. Όμως, παρά τις αναφορές της Υπηρεσίας Πληροφοριών που τονίζουν την εξτρεμιστική δράση του κόμματος ακόμη δεν έχει ανακηρυχθεί παράνομο. Σύμφωνα με τον Hoffmann για πρώτη φορά φέτος οι αντιδράσεις πλησιάζουν σε κάτι που μπορεί να θεωρηθεί “ευρεία αντίσταση”. Μάλιστα, έχει συσταθεί και μια αντί-NPD οργάνωση, που σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ανθρώπινη αλυσίδα τεσσάρων χιλιομέτρων για να εμποδίσει το φεστιβάλ. Πίσω από αυτές τις ενέργειες κρύβονται οι δράσεις του δημάρχου Dambach.

O Dambach, φοβάται ότι η πόλη του θα αποκτήσει την φήμη ότι είναι “ένας τόπος όπου οι Ναζί γιορτάζουν ότι θέλουν. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό μια και καλή”.

Ο δήμαρχος της Pasewalk είχε και στο παρελθόν προσπαθήσει να εμποδίσει μια ναζιστική παρέλαση στην πόλη. Όμως το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφανθεί να αγνοήσει το γεγονός. “Όποιος προσπαθεί να τους αντισταθεί βρίσκει τον εαυτό του τελείως μόνο”, δήλωσε ο ίδιος, και εξήγησε ότι αυτή την φορά προσπάθησε να βρει κάποιο στοιχείο στον σχεδιασμό της οργάνωσης της εκδήλωσης που να μην την δικαιολογεί, όπως έλλειψη πυρασφάλειας ή δρόμων. Όταν απέτυχε σ’ αυτό προσπάθησε να πείσει τους ιδιοκτήτες του διπλανού ακινήτου από τον στάβλο να κάνουν καταγγελία για διατάραξη της κοινής ειρήνης. “Μετά μου εξήγησαν κάποιοι ότι ο γείτονας είναι ένας από αυτούς”. Ο ίδιος όμως επιμένει να είναι με εκείνη την μερίδα των πολιτών που δεν δέχονται να εκφοβίζονται από τους νεο-ναζί.

Υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά. Ένας κάτοικος της γειτονικής πόλης Viereck, που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, δήλωσε κρυφά σε έναν δημοσιογράφο ότι φοβάται την μοίρα της πόλης του. “Όταν ο κόσμος αναφέρει την πόλη Gorleben (την πόλη που αποθηκεύονται τα πυρηνικά απόβλητα της Γερμανίας) λέει: α! Πυρηνικά απόβλητα. Φοβάμαι ότι μια μέρα θα λένε Viereck; α! Οι Ναζί…”. “Φοβάμαι τον εκφοβισμό. Ότι θα μου σκοτώσουν τα κατοικίδια ή θα μου χαρακώσουν το αυτοκίνητο”, είπε ο ίδιος εξηγώντας γιατί δεν αντιστέκεται στους νεο-ναζί απροκάλυπτα.

Το NPD, πάντως, έχει περάσει στην αντεπίθεση από την ώρα που ο δήμαρχος Dambach πέρασε στην ανοιχτή επίθεση. Του στέλνουν γράμματα και μάλιστα ένας δικηγόρος των στελεχών του κόμματος απειλεί με μηνύσεις. Το τοπικό διοικητικό δικαστήριο επέβαλε στον δήμαρχο πρόστιμο 400 ευρώ και του τόνισε ότι δεν έχει το δικαίωμα να παίρνει στάση απέναντι σε κόμματα, αλλά να παραμένει ουδέτερος. Ο ίδιος πάντως έκανε σαφές ότι δεν θα σταματήσει και πως οι ημέρες που η Pasewalk ήταν φυτώριο νεο-ναζί είναι μετρημένες.

Πηγή: tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου