Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

ΝΕΡΟ . – ΑΓΑΘΟ ή ΠΡΟΪΟΝ


                         
   Η  επαπειλούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα,αλλά και η ήδη απαλλοτρίωση από τις ξένες πολυεθνικές των υδάτων σε πολλές χώρες του κόσμου, αποδεικνύουν το σχέδιο της παγκόσμιας κυριαρχίας για τον ολοκληρωτικό έλεγχο των λαών.

 Στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια της μεταπολίτευσης λειτούργησαν απαξιωτικά για κάθε δημόσιο αγαθό οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ, που διακυβέρνησαν, προτρέποντας το ξένο και Ελληνικό κεφάλαιο να αναλάβει  κυρίαρχο ρόλο και να γίνει ρυθμιστής της καθημερινότητάς μας.
 Καταγράφοντας και χαρτογραφώντας συστηματικά το σύνολο των γεωτρήσεων και των  πηγών, το κράτος κατάφερε να « φακελώσει», το υδάτινο στοιχείο, οργανώνοντας την μεγάλη ληστεία σε βάρος του Ελληνικού λαού, απειλώντας για πρώτη φορά ευθέως όχι μονον την Εθνική και λαϊκή κυριαρχία αλλά και την ίδια υπόσταση της ανθρώπινης ύπαρξης και ελευθερίας.

Η μη σωστή κατά την άποψή μας διαχείριση του νερού στην περιοχή του Δήμου μας έχει ως αποτέλεσμα την αλόγιστη κατανανάλωση και κατασπατάληση του πολύτιμου αγαθού, από πολίτες, εταιρείες και πολυεθνικές.
Η μη εκμετάλλευση σ’ ένα ορθολογιστικό και ολοκληρωμένο τρόπο διαχείρησης των αποβλήτων του βιολογικού καθαρισμού των λυμμάτων της πόλης μας, απουσία και της τριτοβάθμιας επεξεργασίας των βιολογικών αποβλήτων, σε συνάρτηση με την μεγένθυνση της αστικοποίησης της περιοχής μας, διευρύνει τις ανάγκες της συντήρησης του αστικού και περιαστικού πρασίνου.
  Η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού όσον αφορά τις Ιαματικές πηγές και τον θερμαλιστικό τουρισμό στο Λουτράκι, αφήνει αναξιοποίητη μία φυσική κληρονομιά που αποτελεί εχέγγυο για την συνέχεια της Ιστορίας μας σαν πόλη.
   Η πλημμελής συντήρηση τμημάτων του δικτύου της ευρύτερης περιοχής του δήμου μας, που  έχει ως αποτέλεσμα τις συχνές βλάβες, αλλά και η πλημελής διαφύλαξη του υδροφόρου ορίζοντα από γεωργικές χρήσεις που επιβαρύνουν το περιβάλλον και τον υδροφορέα με τόνους χημικών , καθώς και η συνεχιζόμενη παράνομη δόμηση, εγείρουν ερωτηματικά ως προς την ποιότητα του νερού.

    Όλα αυτά μας προτρέπουν να διαμορφώσουμε έναν ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σύνολο προτάσεων και θέσεων, που φυσικά στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που ανοίγουμε  θα διαμορφώσει το κλίμα της κοινωνικής παρέμβασης στα προβλήματα του τόπου μας με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.
Προτείνουμε στην λογική της ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, την ορθολογική κατανομή των προβλεπόμενων κυβικών για οικιακή χρήση και επιχειρηματίες, με παράλληλη ενημέρωση και πληροφόρηση σε όλους τους δημότες για τις μεθόδους της αποφυγής  της σπατάλης και της άσκοπης κατανάλωσης. Την συστηματική συντήρηση του δικτύου διανομής και  την δημιουργία παράλληλου δικτύου, που θα καλύψει την ανάγκη της γεωργικής δραστηριότητας και την συντήρηση του περιαστικού πρασίνου, με την προϋπόθεση της δημιουργίας τριτοβάθμιας επεξεργασίας των αποβλήτων του βιολογικού.
   Την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα και της λεκάνης υδροδότησης του Λουτρακίου, οργανώνοντας δίκτυα κοινωνικής αυτοοργάνωσης στην κατεύθυνση της παραγωγής βιολογικών προϊόντων  στις ευαίσθητες περιοχές και την ανάπτυξη αειφόρων μεθόδων διαχείρισης του φυσικού τοπίου, αποτρέποντας την περαιτέρω επιβάρυνση με χημικά και τοξικά απόβλητα.
  Προτείνουμε τον επανασχεδιασμό του θερμαλιστικού τουρισμού στο πλαίσιο μιας συνολικότερης πρότασης για εναλλακτικό τουρισμό (αθλητικό, θαλάσσιο, ορεινές διαδρομές ),  οργανώνοντας την τοπική οικονομία της αυτάρκειας.
   Προτείνουμε την δημιουργία μονάδας τηλεθερμίας στο Λουτράκι αξιοποιώντας την Ιαματική πηγή και μονάδα γεωθερμίας στους Αγ. Θεοδώρους αξιοποιώντας το Σουσάκι.
    Προτείνουμε την δημιουργία αφαλάτωσης, αποσυμφορώντας το δίκτυο για δευτερεύουσες χρήσεις σε παραθαλάσσιες περιοχές.

    Όλες όμως αυτές οι προτάσεις και θέσεις, θα παραμείνουν ευχολόγια, αν δεν προσδιορίσουμε το θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο υλοποίησης, που  δεν μπορεί παρά να κινηθεί σε αυτοδιοικητικά πλαίσια .
 Στην  σημερινή οικονομική και κοινωνική κρίση όμως οι διαχειριστές του συστήματος έχουν επιλέξει, το τέλος της Αυτοδιοίκησης, αποστερώντας ακόμα και την επίφαση δημοκρατίας από τους υπηκόους τους. Σύντομα η οικονομική αφαίμαξη της τοπικής αυτοδιοίκησης από τους πόρους της κεντρικής εξουσίας, θα αποτελέσει μαζί με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, που εκχωρεί στην περιφέρεια και ακόμα περισσότερο σε αρμόδια υπουργεία το σύνολο σχεδόν των αποφάσεων που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες, οδηγώντας στην ολοκλήρωση του καλλικρατικού σχεδίου, που τελειώνει την οποιαδήποτε αυτοδιοικητική αυτονομία, οργανώνοντας κοινωνίες fast track και «ελεύθερες οικονομικές ζώνες», προτεκτοράτα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.
   Το Αντιφασιστικό Μέτωπο στα Γεράνεια, με συνέπεια και συνέχεια, αγωνίζεται για την αυτονομία και την αυτοκυβέρνηση του τόπου μας, μέσα από την αμεσοδημοκρατική αυτοθέσμιση, που θα προάγει την συμμετοχικότερη παρέμβαση της τοπικής κοινωνίας στα προβλήματα, που ταλανίζουν τον τόπο μας.
   
     ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ – ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝ
     
                           ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΕΡΑΝΕΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου