Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Με τον Δένδια εμπνευστή και συντονιστή: ΕΛΑΣ ελλήνων βασανιστών

                           https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj49O0_Fnv0Se4je6h_uCJTLqGwUUlps-UU7JLHfeAsQVpDE8wuXaoEA9PwYz-Wa-dIQZuas_rTxHq-7ISLVbYD21QXEtnI03rqZvkPI9R6IVIPkl0swiWyVCdvOLF8IhATdfR72_LTm3oh/s640/%CE%94%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%82+%CE%A7%CF%81%CF%85%CF%83%CE%B7+%CE%91%CF%85%CE%B3.jpg
  
«Το ασανσέρ οδηγεί στον 12ο όροφο. Η πόρτα ανοίγει και τρεις κουκουλοφόροι αναλαμβάνουν δράση. Μετά τα πρώτα χτυπήματα καλωσορίσματος μου λένε να γδυθώ. Ακολουθούν πολλές ερωτήσεις και η αρνητική μου στάση τους εξαγριώνει. Αρχίζουν οι απειλές: “Πάρτε τον στον Υμηττό. Πηγαίνετε να φέρετε τα παιδιά του εδώ να τα σκοτώσουμε μπροστά του”. Παράλληλα, ο ξυλοδαρμός συνεχιζόταν με γροθιές, γονατιές κ.ά., με προτεραιότητα κυρίως στο σώμα και όχι στο πρόσωπο. Βέβαια, η συνεχής αρνητική μου στάση “πυροδοτεί” και κάποιες γροθιές στο πρόσωπο (εμφανείς οι μελανιές στο πρόσωπό μου κατά την προσέλευση στον εισαγγελέα). Ξαφνικά διαπιστώνω ότι μαζευτήκανε πολλοί. Η λύσσα τους να μάθουν πράγματα από μένα πριν δημοσιευτεί η σύλληψή μου τους κάνει να ξεχνούν τις κουκούλες τους. Ηταν περίπου εφτά άτομα τώρα στο δωμάτιο. Τώρα, ξεκινούν οι πιο “επαγγελματικές” μέθοδοι ανάκρισης. Κεφαλοκλείδωμα μέχρι να χάσω τις αισθήσεις μου, έντονη πίεση στη μύτη μου και όλα αυτά όντας γυμνός. Μεσολαβούν βέβαια κάποιες παύσεις κοιτάζοντας τον τοίχο, για να σκεφτώ. Οι ερωτήσεις συνεχίζονταν μαζί με επαναλαμβανόμενες γονατιές στο μηρό. Τα πράγματα αγριεύουν. Η ώρα περνάει και οι “αντί” έχουν εξαγριωθεί. Πέφτω συνέχεια κάτω για να προφυλαχτώ από τα χτυπήματα και με σηκώνουν συνέχεια. Οι παύσεις σταματούν. Εφτά ή οχτώ άτομα, κουκουλοφόροι και μη, με ξυλοκοπούν όλοι. Ενα δυνατό χτύπημα στο πίσω μέρος του κεφαλιού, με αποτέλεσμα να χάσω σχεδόν τις αισθήσεις μου, βάζει τέλος στα βασανιστήρια».
 
Η καταγγελία έγινε από τον Κώστα Γουρνά, μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, στις 4 Μάη του 2010. Είκοσι πέντε μέρες μετά τη σύλληψη και τον άγριο βασανισμό του. Εγινε με την επισήμανση ότι δεν επιθυμεί τη θυματοποίησή του. Γι’ αυτό, άλλωστε δεν έκανε αμέσως την καταγγελία, αλλά αφού πρώτα ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή του στον ΕΑ (μαζί με τους Ν. Μαζιώτη και Π. Ρούπα), γεγονός που για τον ίδιο ήταν πολύ πιο σημαντικό από το βασανισμό του.
Παρόμοια καταγγελία έκανε και ο Βαγγέλης Σταθόπουλος, κατηγορούμενος επίσης για την ίδια υπόθεση.
 
Ο Γουρνάς και ο Σταθόπουλος δεν βασανίστηκαν στο κρατητήριο κάποιας επαρχιακής πόλης, από κάποιους «θερμόαιμους» μπάτσους, όπως θέλουν να παρουσιάζουν μερικοί τον άγριο βασανισμό των τριών από τους τέσσερις συλληφθέντες της «υπόθεσης Βελβεντό». Βασανίστηκαν και οι δύο στο 12ο όροφο της ΓΑΔΑ, στο άντρο της Αντιτρομοκρατικής. Βασανίστηκαν μεθοδικά από επιστήμονες του είδους, με συγκεκριμένο σκοπό.
 
Στη ΓΑΔΑ βασανίστηκαν, επίσης, οι δεκαπέντε συλληφθέντες της αντιφασιστικής μοτοπορείας, βασανισμό τον οποίο και τότε είχε καλύψει ο Δένδιας. Αν το θέμα δεν είχε βγει από τον βρετανικό Guardian, τα ελληνικά ΜΜΕ θα το είχαν θάψει.
Οπως το έθαψαν μετά τον αρχικό θόρυβο, καλύπτοντας πλήρως τον Δένδια, ο οποίος είχε αναγγείλει και μήνυση κατά του Guardian, την οποία ουδέποτε υπέβαλε ο θρασύδειλος. Μόλις προχθές, γνωστός ηθοποιός που κρατήθηκε μια νύχτα στο ΑΤ Περιστερίου, κατήγγειλε τον άγριο βασανισμό δυο αλλοδαπών που κατηγορούνταν για κλοπές. Μια ολόκληρη νύχτα έμεινε ξάγρυπνος ακούγοντας τις κραυγές τους.
 
Ολοι στην Ελλάδα γνωρίζουν ότι στα αστυνομικά τμήματα γίνονται βασανιστήρια. Κάποιες φορές ακόμα και για την πλάκα των ανθρωποειδών. Και θα ήταν σίγουρα υποτιμητικό για τη νοημοσύνη των αναγνωστών μας να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση για το αν βασανίστηκαν ή όχι οι τρεις συλληφθέντες στη Βέροια. Δεν χρειαζόμαστε τις καταγγελίες των ίδιων (που τονίζουν, μάλιστα, ότι δεν επιδιώκουν τη θυματοποίησή τους) και των συγγενών τους. Αρκεί η κοινή λογική και η κοινή πείρα.
 
Το καινούργιο στοιχείο στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ο χειρισμός. Οχι μόνο η προκλητική εξαφάνιση των σημαδιών με χρήση Photoshop, αλλά και το γεγονός ότι επέτρεψαν να φωτογραφηθούν οι συλληφθέντες κατά τη μεταφορά τους στα δικαστήρια, ώστε να φανούν καθαρά τα σημάδια των βασανιστηρίων. Μήνυμα έστελναν: «έτσι θα σας καταντήσουμε όλους». Το γεγονός ότι ο Δένδιας έσπευσε αμέσως να καλύψει τους βασανιστές του με κυριακάτικη δήλωση που μιλούσε για «τραυματισμούς τρομοκρατών κατά τη συμπλοκή και την αντίστασή τους (…) οι οποίοι τρομοκράτες, σημειωτέον, έφεραν βαρύτατο οπλισμό και κρατούσαν όμηρο πολίτη», δείχνει πολιτική βούληση όχι απλώς να καλυφθούν κάποιοι βασανιστές, αλλά να διακηρυχτεί στον ελληνικό λαό πως τα βασανιστήρια είναι δικαιολογημένα όταν πρόκειται για «τρομοκράτες».
 
Εκείνο που δεν λογάριασε ο Δένδιας ήταν η αντίδραση του αστικού Τύπου, που διαθέτει εκείνο το επίπεδο σκέψης που δεν διαθέτει ένας τυφλωμένος υπουργός Μπάτσων και Καταστολής. Ο αστικός Τύπος κατάλαβε ότι το νεαρό της ηλικίας των συλληφθέντων θα προκαλούσε αρνητικούς για το κράτος συνειρμούς στην κοινωνία. Γι’ αυτό και τα σχόλιά του κατήγγειλαν βασανιστήρια. Ο Δένδιας πήρε το μήνυμα και το επόμενο κιόλας πρωί βγήκε και το «μάζεψε», στο φιλόξενο πρωινάδικο των Οικονομέα-Καμπουράκη στο Mega, που του προσέφεραν πλήρη κάλυψη. Την ίδια κάλυψη του προσέφεραν και τα υπόλοιπα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα το θέμα να θαφτεί την τρίτη μέρα και να κυριαρχήσει και πάλι η τρομολαγνεία, τροφοδοτημένη από την Αντιτρομοκρατική και δουλεμένη από τα έμπειρα πλέον «παπαγαλάκια» της.
 
Αυτή είναι η αστική δημοκρατία και το κράτος της, όταν απέναντί τους έχουν πολιτικούς αντίπαλους που σπάνε το μονοπώλιο της βίας.
 
ΥΓ1: Υπάρχουν κάποιοι αστοί πολιτικοί που έτυχε να βασανιστούν προσωπικά την περίοδο της χούντας και γι’ αυτό δεν αντέχουν στη θέα βασανισμένων ανθρώπων. Ενας απ’ αυτούς είναι ο Στάθης Παναγούλης και μπράβο του που κατήγγειλε τον βασανισμό των συλληφθέντων και χαρακτήρισε τον Δένδια σύγχρονο νεοναζί. Υπάρχουν κάποιοι άλλοι αστοί πολιτικοί που, μολονότι δηλώνουν αριστεροί και καμαρώνουν για τη διακονία των ατομικών δικαιωμάτων από τη μεριά τους, τα ξεχνούν όλα όταν βρεθούν σε κυβερνητικό θώκο και είναι έτοιμοι να δικαιολογήσουν κάθε έγκλημα. Τέτοιος είναι ο ΔΗΜΑΡίτης υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, που έσπευσε να βάλει κάτω από τις προστατευτικές φτερούγες του τον Δένδια. Αφού πρώτα δήλωσε ότι «ανατρίχιασε και απογοητεύτηκε όταν είδε τις φωτογραφίες των συλληφθέντων με πρησμένα μάτια και χείλη», στη συνέχεια δήλωσε με νόημα, ξεπερνώντας και τον Δένδια: «Οταν γίνεται μια συμπλοκή με κάποιους που κρατούν Καλάσνικοφ, δεν μπορεί ο ένας να κρατάει λουλούδια»! Η γραμμή προς τους δικαστικούς, των οποίων είναι πολιτικός προϊστάμενος, είναι σαφής: Κουκουλώστε το, σύμφωνα με όσα σας καταθέσουν οι μπάτσοι.
 
ΥΓ2: Ασπίδα προστασίας στους βασανιστές συναδέλφους τους και στον υπουργό τους έσπευσαν να προσφέρουν και οι μπατσοσυνδικαλιστές των ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΙΑ, που αφού σημείωσαν ότι τέτοιες συλλήψεις «έρχονται να αναπτερώσουν το ηθικό των συναδέλφων μας», στράφηκαν ενάντια «στις βεβιασμένες κρίσεις και η άκριτη υιοθέτηση καταγγελιών περί βασανιστηρίων στο στάδιο της ανάκρισης των συλληφθέντων»! Αυτό, βέβαια, δεν εμπόδισε αντιπροσωπεία βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να συναντηθεί μαζί τους, δυο μέρες μετά, και να μην κάνει την παραμικρή νύξη για τα βασανιστήρια!

ΚΟΝΤΡΑ - ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 9/2/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου