Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Ευρωπαϊκή Αντιφασιστική Πρωτοβουλία ως απάντηση στην ακροδεξιά απειλή


Μια ευρωπαϊκή αντιφασιστική πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει τις δράσεις της εδώ και λίγους μήνες κάνοντας ταυτόχρονα αισθητή την παρουσία της στο διαδίκτυο με διαφορετικές ιστοσελίδες σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες, με το βασικό domain «antifascismeuropa».
Στο Ευρωπαϊκό Αντιφασιστικό Μανιφέστο που δημοσιοποίησε, η Πρωτοβουλία, δίνει το πολιτικό της στίγμα ως ενωτικό και ριζοσπαστικό με στόχο τη δημιουργία ενός μαζικού ευρωπαϊκού αντιφασιστικού κινήματος μακράς διάρκειας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αντιφαστιστική Πρωτοβουλία, η κίνηση αυτή έχει καταφέρει «να κερδίσει την υποστήριξη του συνόλου της πολιτικής και κοινωνικής αριστεράς στις δυο χώρες με το μαζικότερο αντιμνημονιακό κίνημα, στην Ισπανία και στη Σλοβενία».

Στον ιστότοπό της σημειώνεται ότι έρχεται «να απαντήσει σε ένα φλέγον πρόβλημα: εκείνο της μαζικής αντίστασης στη συνεχώς εντεινόμενη ακροδεξιά και νεοφασιστική απειλή όχι -πια- μόνο στην Ελλάδα ή στην Ουγγαρία, αλλά δυστυχώς σχεδόν σε όλη την Ευρώπη!»,

Όπως αναφέρεται στο Μανιφέστο της κίνησης, «αυτό το ευρωπαϊκό αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να είναι κληρονόμος των μεγάλων αντιφασιστικών παραδόσεων της ηπείρου μας! Για να γίνει αυτό δυνατό, θα πρέπει να βάλει τις βάσεις ενός κοινωνικού κινήματος με μόνιμες δομές, με καθημερινή δραστηριότητα, που θα εισδύει σε όλη τη κοινωνία, και θα οργανώνει σε αντιφασιστικά δίκτυα τους πολίτες ανάλογα με το επάγγελμα, τον τόπο κατοικίας και τις ευαισθησίες τους, που θα δίνει μάχη σε όλα τα μέτωπα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και θα επωμίζεται πέρα για πέρα το καθήκον της ακόμα και φυσικής προστασίας των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, των μεταναστών, των Ρομά, των εθνικών μειονοτήτων, των μουσουλμάνων, των Εβραίων και των ομοφυλοφίλων, όλων εκείνων που συστηματικά πέφτουν θύματα του κρατικού ρατσισμού και του φασιστικού υποκόσμου».

Στο ιδεολογικό πλαίσιο που τίθεται, μεταξύ άλλων, στο Μανιφέστο, επισημαίνεται ότι «για να είναι μακροπρόθεσμα αποτελεσματική, η αντιφασιστική πάλη πρέπει να προτείνει έμπρακτα ένα άλλο όραμα της κοινωνίας, διαμετρικά αντίθετο από εκείνο που προτείνει η άκρα δεξιά. Δηλαδή, μια κοινωνία θεμελιωμένη πάνω στην αλληλεγγύη και στην ανεκτικότητα, στην άρνηση της ανδροκρατίας, στην απόρριψη της καταπίεσης των γυναικών και στο σεβασμό του δικαιώματος στη διαφορετικότητα, στο διεθνισμό και στην απόλυτη προστασία της φύσης, στην υπεράσπιση των ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών».

Στην ελληνική ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας οι διαδικτυακοί επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν την σύμπλευσή τους με υπογραφές υποστήριξης.

(antifascismeuropa-ellada.gr)

πηγή : tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου