Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

1SMX Συγκρούσεις στην πόλη του Μεξικού.

Την 1η Σεπτεμβρίου το πρωί οργανώσεις και συλλογικότητες του κοινωνικού κινήματος (συλλογικότητες, ομάδες και οργανώσεις μέλη της Έκτης (Άλλης Καμπάνιας) των Ζαπατίστας και του αναρχικού και ελευθεριακού χώρου, μέσα αντιπληροφόρησης, αυτοδιαχειριζόμενα στέκια, φοιτητικές ομάδες κλπ) καλούσαν σε συγκέντρωση στο μνημείο της Επανάστασης και πορεία στο Κογκρέσο, με αφορμή την δημόσια παρουσίαση της πρώτης ετήσιας έκθεσης της κυβέρνησης από τον πρόεδρο Πένια Νιέτο καθώς και τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις (ενεργειακό, εκπαιδευτικό, εργασιακό) που είχαν υπερψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μόλις το προηγούμενο βράδυ.

Την 1η Σεπτεμβρίου το πρωί οργανώσεις και συλλογικότητες του κοινωνικού κινήματος (συλλογικότητες, ομάδες και οργανώσεις μέλη της Έκτης (Άλλης Καμπάνιας) των Ζαπατίστας και του αναρχικού και ελευθεριακού χώρου, μέσα αντιπληροφόρησης, αυτοδιαχειριζόμενα στέκια, φοιτητικές ομάδες κλπ) καλούσαν σε συγκέντρωση στο μνημείο της Επανάστασης και πορεία στο Κογκρέσο, με αφορμή την δημόσια παρουσίαση της πρώτης ετήσιας έκθεσης της κυβέρνησης από τον πρόεδρο Πένια Νιέτο καθώς και τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις (ενεργειακό, εκπαιδευτικό, εργασιακό) που είχαν υπερψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μόλις το προηγούμενο βράδυ.  Ήδη από την πρώτη στιγμή η αστυνομία προκαλούσε τους συγκεντρωμένους ενώ ο εκπρόσωπος των μπάτσων απειλούσε συνεχώς ότι θα προβεί στην απαγόρευση της συγκέντρωσης «από τη στιγμή που σε αυτήν υπάρχουν διαδηλωτές με κουκούλες και σημαίες».
Σε όλη τη διαδρομή η πορεία ήταν περικυκλωμένη από χιλιάδες μπάτσους, ενώ μη επανδρωμένα ελικόπτερα παρακολουθούσαν τις κινήσεις των διαδηλωτών. Οι πρώτες προσαγωγές δεν άργησαν. Όπως και οι πρώτες συγκρούσεις. Στις 12.30 το μεσημέρι ξεκινά  η πρώτη μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα σε ευρύ κομμάτι κυρίως από το μαύρο μπλοκ και τα ΜΑΤ, το οποίο όμως περικυκλώνεται  και δέχεται άγρια επίθεση. Η αστυνομία προχωρά στη συνέχεια  στην περικύκλωση ολόκληρης της πορείας και πολλοί διαδηλωτές τραυματίζονται.
Στο μεταξύ, οι εκπαιδευτικοί του CNTE  (Εθνικό Συντονιστικό των Εργαζομένων στην Εκπαίδευση), που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση σε διαφορετικό σημείο αποφασίζουν να αλλάξουν το δρομολόγιο της πορείας (από το αρχικό προς το προεδρικό μέγαρο)  και να κατευθυνθούν και αυτοί προς το κογκρέσο. Φτάνοντας στο Σαν Λάζαρο, κοντά στο Κογκρέσο, οι δύο πορείες ενώνονται σε μια η οποία, αριθμώντας πλέον δεκάδες χιλιάδες, έρχεται αντιμέτωπη με μια τεράστια αστυνομική δύναμη ενισχυμένη από αύρες και έφιππους αστυνομικούς. Η πορεία σπάει στα δύο και οι εκπαιδευτικοί αποφασίζουν να αποχωρήσουν προς το Σόκαλο (την κεντρική πλατεία της πόλης του Μεξικού) στο οποίο έχουν κατασκηνώσει από τις 19 Αυγούστου διαμαρτυρόμενοι ενάντια στο νόμο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Οι μπάτσοι προχωρούν ξανά σε προσαγωγές οι οποίες θα συνεχιστούν και αρκετές ώρες μετά τη λήξη της πορείας. Από αυτές οι 13 μετατρέπονται σε συλλήψεις (πλημμελήματα). Οι συλληφθέντες (αρκετοί από τους οποίους είναι σύντροφοι,ισσες του αναρχικού/ελευθεριακού χώρου, της Άλλης Καμπάνιας  (νυν Έκτης) των ζαπατίστας και των ελεύθερων μέσων αντιπληροφόρησης) μεταφέρονται σε διαφορετικά σημεία της πόλης απομακρυσμένα και από το κέντρο αλλά και μεταξύ τους μια ενέργεια που, σύμφωνα με τους συντρόφους, στόχο έχει όχι μόνο να δυσχεράνει την έκφραση αλληλεγγύης αλλά και την νομική τους εκπροσώπηση.  Και παρά το γεγονός ότι οι εγγυήσεις που τους ορίστηκαν έχουν ήδη καταβληθεί δεν έχουν ακόμα απελευθερωθεί.
Περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο σε:

Αλληλέγγυοι/ες από τον αναρχικό, αντιεξουσιαστικό και ελευθεριακό χώρο 
solidarioszapatistas@gmail.com
solidarioszapatistas.squat.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου