Πριν από πενήντα χρόνια, στις 15 Σεπτεμβρίου του 1963 ηΚου Κλουξ Κλαν βομβάρδισε την εκκλησία των Βαπτιστών στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, με θύματα τέσσερα μικρά κορίτσια. Αυτή η στιγμή αποτέλεσε σημείο καμπής στο Κινημα για τα Πολιτικά Δικαιώματα στις ΗΠΑ. «Η τρομοκρατία είναι μέρος της ιστορίας μας», «δεν είναι κάτι ξένο», παρατήρησε η Angela Davisαναφερόμενη στη ρατσιστική τρομοκρατία εναντίον των μαύρων στις ΗΠΑ και τις επιθέσεις της Κλαν, στην περίοδο αυτή.
Για 14 χρόνια κανείς δεν είχε συλληφθεί για τις βομβιστικές επιθέσεις.
«Να θυμόμαστε και να αποτίουμε φόρο τιμής σε αυτό το τραγικό γεγονός, αλλά ας μην προσποιούμαστε ότι ταυτόχρονα γιορτάζουμε το τέλος της ρατσιστικής βίας και τον θρίαμβο της δημοκρατίας», τόνισε η Angela Davis (ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, συγγραφέας και ακτιβίστρια) σε ομιλία που οργανώθηκε από το Project για τα Πολιτικά Δικαιώματα και την Επανορθωτική Δικαιοσύνη, στο Oakland, στη Νομική σχολή του πανεπιστημίου του Northwestern.
«Επίσης, ας μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι ο βομβαρδισμός της εκκλησίας ήταν μία “ανωμαλία” Γνωρίζουμε ότι ο Robert Chambliss, ο οποίος τελικά καταδικάστηκε για τις εκρήξεις μαζί με τρεις άλλους, έφερε παράλληλα την ευθύνη και για τις βομβιστικές επιθέσεις σε οικίες μαύρων πολιτών καθώς και εκκλησιών τους, για πολλά χρόνια. Στην πραγματικότητα, στη διάρκεια 8 χρόνων πριν την βομβιστική επίθεση στην εκκλησία, είχαν πραγματοποιηθεί άλλες 21 τέτοιες επιθέσεις στο Μπίρμινχαμ. Το ψευδώνυμο αυτού του άνδρα ήταν “Δυναμίτης Bob”. Ήταν γνωστός στις κοινότητες των λευκών για υποθέσεις τρομοκρατίας», σημείωσε εη κ. Davis.
«Και θα ήθελα να τονίσω τη σημασία να κατανοήσουμε πόση τρομοκρατία, ρατσιστική τρομοκρατία, έχει διαμορφώσει την ιστορία αυτής της χώρας (σ.σ. ΗΠΑ). Υπάρχουν μαθήματα που πρέπει να πάρουμε αυτό», υπογράμμισε.
«Έχω συχνά επισημάνει ότι μερικές από τις πολύ πρώιμες παιδικές μου αναμνήσεις είναι οι ήχοι από τις εκρήξεις δυναμίτη. Τα σπίτια στην περιοχή που μεγάλωσα βομβαρδίζονταν, όταν τα αποκτούσαν μαύροι οι οποίοι μετακόμιζαν σε μια γειτονιά που παλαιότερα ανήκε σε περιοχή στη “ζώνη” των λευκών [...] Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο Chambliss βρισκόταν κατά πάσα πιθανότητα πίσω από αυτές και ότι η γειτονιά αυτή ονομάστηκε “Δυναμίτης Hill”. Βεβαίως, όπως γνωρίζετε, η πόλη του Μπίρμινχαμ ήταν γνωστή και ως “Bombingham”. Για του λόγου το αληθές, στις 4 Σεπτεμβρίου 1963, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν τον βομβαρδισμό της εκκλησίας στην 16th Street, το σπίτι του κορυφαίου δικηγόρου πολιτικών δικαιωμάτων, Arthur Shores, δέχτηκε επίσης βομβιστική επίθεση. Αυτό το σπίτι βρισκόταν ακριβώς στο τέλος του δρόμου όπου έμενα», ανέφερε η γνωστή ακτιβίστρια και συγγραφέας.
«Επίσης, έχετε ακούσει ότι την ημέρα του βομβαρδισμού της εκκλησίας των Βαπτιστών, δύο ακόμη νέοι μαύροι σκοτώθηκαν, ο Johny Robinson και ο Virgil Weir. Οι βομβιστικές επιθέσεις συνέχισαν να πλήττουν τις κοινότητες των μαύρων στο Μπίρμινχαμ μετά την 15η Σεπτεβρίου και όλοι, συμπεριλαμβανομένου του FBI, γνώριζαν ποιος βρισκόταν πίσω από αυτές. Αλλά ο Robert “Δυναμίτης Bob” Chambliss κατηγορήθηκε απλώς για την κατοχή δυναμίτη. Και ο J Edgar Hoover αρνήθηκε να αποκαλύψει τα αποδεικτικά στοιχεία που συνέλεξε το FBI εις βάρος των δραστών, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί καμία δίκη αυτή την περίοδο».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Angela Davis σημείωσε χαρακτηριστικά πως«τόσος λόγος έχει γίνει την τελευταία δεκαετία για την τρομοκρατία, αλλά δεν άκουσα ούτε μία επίσημη αναγνώριση της τρομοκρατίας που επικράτησε σε μέρη όπως το Μπέρμιγχαμ. Η τρομοκρατία είναι μέρος της ιστορίας μας (σ.σ. των ΗΠΑ). Δεν είναι κάτι ξένο. Και, σημειωτέον, κανείς ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι βάλαμε βόμβες σε κοινότητες λευκών ως απάντηση στην τρομοκρατία. Οπότε, θα έλεγα, γιατί πρέπει τώρα να απαντάμε με καταστροφική βία στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και τη Συρία;»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου