Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

37 χρόνια από το θάνατο του Αλέκου Παναγούλη



         

Φίλοι, συγγενείς και συναγωνιστές του Αλέκου Παναγούλη συγκεντρώθηκαν στις 12:00 το μεσημέρι στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας για να αποτίσουν φόρο τιμής στον άνθρωπο που συνέδεσε το όνομά του με τον αντιδικτατορικό αγώνα.


Μετά τη διάσημη απόπειρά του να δολοφονήσει τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο και τα βασανιστήρια τα οποία υπέστη ο Παναγούλης εκλέχθηκε βουλευτής με την Ένωση Κέντρου (σήμερα Ε.ΔΗ.Κ.) πάλεψε κατά των πολιτικών που συνεργάστηκαν με το δικτατορικό καθεστώς της Χούντας με συνέπεια την παραίτησή του από το κόμμα εξαιτίας της συμμετοχής του Δ. Τσάτσου σε αυτό.

Συνέχισε απτόητος τον αγώνα του για απομόνωση των συνεργατών της επταετίας, μέχρι το μοιραίο αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή του, την Πρωτομαγιά του 1976, λίγες μέρες πριν την αποκάλυψη των φακέλων σχετικά με τα όργανα ασφαλείας της Χούντας (Φάκελος ΕΣΑ). Η αποκάλυψη του φακέλου δεν έγινε τελικά ποτέ. Έχουν διατυπωθεί πολλά σενάρια σχετικά με το μοιραίο ατύχημα που στέρησε τη ζωή του 38χρονου αγωνιστή Αλέκου Παναγούλη, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί ποτέ κάτι σχετικά.

Ο Παναγούλης άντεξε αφάνταστα καθημερινά βασανιστήρια στη φυλακή και μάλιστα στο κελί συνέθεσε πολλά από τα καλύτερα ποιήματά του. Η πρώτη ποιητική συλλογή του κυκλοφόρησε στα ιταλικά με τίτλο «Altri seguiranno: poesie e documenti dal carcere di Boyati, με εισαγωγικό σημείωμα από τον Ιταλό πολιτικό Φερούτσιο Πάρη και τον Ιταλό σκηνοθέτη Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Για το έργο του αυτό ο Α. Παναγούλης βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας Βιαρέτζιο (Premio Viareggio Internazionnale) τη χρονιά που ακολούθησε. Μετά την απελευθέρωση του ο Α. Παναγούλης εξέδωσε στο Μιλάνο την δεύτερή του ποιητική συλλογή στα ιταλικά «Vi scrivo da un carcere in Grecia» (Μέσα από Φυλακή σας γράφω στην Ελλάδα), πάλι με εισαγωγικό σημείωμα από τον Πιέρ Πάολο Παζολίνι.

«Ο λαός μας καλείται για ακόμη μια φορά να αγωνιστεί για κοινωνική δικαιοσύνη που χωρίς αυτή δεν υπάρχει δημοκρατία» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αδερφός του και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου