Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Ισπανία: Κλειδωμένοι κάδοι σκουπιδιών και σύγχρονοι «Ρομπέν των δασών»


Κλειδωμένοι κάδοι σκουπιδιών. Σύγχρονοι «Ρομπέν των δασών». Εμφανέστατες είναι πλέον οι ανθρωπιστικές διαστάσεις της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία. Ο Δήμος της Τζιρόνα, τοποθέτησε λουκέτα στους κάδους απορριμμάτων των σουπερμάρκετ για «την προστασία της δημόσιας υγείας», προκειμένου να εμποδίσει όσους αναζητούν τρόφιμα στα σκουπίδια. Πρόκειται για φαινόμενο που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις με την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης. Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος του χωριού της Μαριναλέδα, Χουάν Μανουέλ Σάντσεθ Γκορδίγιο, βρίσκεται αντιμέτωπος με το νόμο καθώς μαζί με συνδικαλιστές εισέβαλαν σε σουπερμάρκετ και γέμισαν καροτσάκια με τρόφιμα για να τα διαθέσουν στους φτωχούς.

Στην Ισπανία ο Δήμος της πόλης, Τζιρόνα,τοποθέτησε λουκέτα στους κάδους απορριμμάτων των σουπερμάρκετ για να εμποδίσει όσους αναζητούν τρόφιμα στα σκουπίδια, ένα φαινόμενο που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης.

Σε ανακοίνωσή του ο δήμος υποστηρίζει ότι έλαβε την απόφαση αυτή, σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των σουπερμάρκετ διότι η κατανάλωση τροφίμων που έχουν πεταχτεί στα σκουπίδια «ενέχει κινδύνους για την υγεία».

Παράλληλα ενημερώνει ότι οι αρχές έχουν οργανώσει ένα σύστημα ενημέρωσης ώστε όσοι έχουν ανάγκη να πληροφορηθούν πού βρίσκονται τα κέντρα διανομής τροφίμων απ' όπου μπορούν να πάρουν ένα καλάθι με είδη πρώτης ανάγκης. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του δήμου, το μέτρο θα επεκταθεί σταδιακά και στους υπόλοιπους κάδους της πόλης.


Girona blinda sus contenedores con candados από europapress

Στο μεταξύ, ομάδα ακτιβιστών με επικεφαλής τον βουλευτή της Ενωμένης Αριστεράς (IU) στο τοπικό Κοινοβούλιο και δήμαρχο της Μαριναλέδα, Χουάν Μανουέλ Σάντσεθ Γορδίγιο εισέβαλε την Τρίτη σε δυο σουπερμάρκετ στην Εθίχα και στο Άρκος ντε Φροντέρα στην Ανδαλουσία, γεμίζοντας καροτσάκια με ζυμαρικά, λάδι, μπισκότα και άλλα προϊόντα διατροφής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική κρίση και τις ανισότητες που μαστίζουν τη χώρα.

Όπως εξήγησε ο Χοσέ Καβαλιέρο, εκπρόσωπος του Ανδαλουσιανής Ένωσης Εργατών (SAT), τα τρόφιμα θα αναδιανεμηθούν σε αναξιοπαθούντα άτομα από «κοινωνικές καντίνες». Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος της Μαριναλέδα που συμμετείχε προσωπικά στις επιχειρήσεις «απαλλοτρίωσης», τόνισε ότι τα σουπερμάρκετ έχουν κι αυτά μερίδιο στην οικονομική κρίση που συνταράσσει τη χώρα.
Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ διέταξε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης κατά του Δημάρχου και των συνδικαλιστών «έπειτα από μήνυση που κατέθεσε το Mercadona», ένα από τα σουπερμάρκετ που υπέστησαν την «απαλλοτρίωση προϊόντων». «Εάν αυτό αποτελεί έγκλημα, ας μας συλλάβουν όλους, κανένα πρόβλημα. Εμείς είμαστε εδώ», διεμήνυσε ο Σάντσεθ Γορδίγιο, προσθέτοντας : «για εμάς, εκείνο που είναι απάνθρωπο και παράνομο, είναι που ο κόσμος είναι αναγκασμένος να ψάχνει στους σκουπιδοτενεκέδες για να βρει τροφή». Ο Γορδίγιο έχει εγκατασταθεί, μαζί με αριστεριστές και στελέχη της SAT, που συμμετείχαν στις χθεσινές επιχειρήσεις, σε ένα ιδιωτικό αγρόκτημα στην περιοχή της Οσούνα, πραγματοποιώντας κατάληψη επί 19 ημέρες, απαιτώντας αναδασμό των καλλιεργήσιμων γαιών στην Ανδαλουσία.
Η οικονομική κρίση, που έχει σαρωτικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ισπανία, έχει λάβει καταστροφικές διαστάσεις στην Ανδαλουσία, περιοχή που επλήγη ιδιαίτερα από την «φούσκα των οικοδομών» το 2008, και όπου το ποσοστό ανεργίας φθάνει στο 33,92% του ενεργού πληθυσμού. Ο Ισπανός υπουργός τόνισε πως ναι μεν η κρίση είναι σοβαρή, αλλά οι πολίτες «δεν μπορούν να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους».
Πηγή: tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου