Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Σοβαρά επεισόδια στην Αμιέν της Γαλλίας



Σοβαρά επεισόδια και συμπλοκές μεταξύ περίπου 100 νεαρών και ανδρών της αστυνομίας σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Αμιέν, στη βόρεια Γαλλία. Σύμφωνα με την αστυνομία η ομάδα των νεαρών πυροβόλησε αστυνομικούς και πυρπόλησε αυτοκίνητα καθώς και ένα κέντρο νεότητας κι ένα νηπιαγωγείο.
Οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις κάλεσαν ενισχύσεις, καθώς τα επεισόδια σημειώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα.



 Εκτιμάται ότι τα επεισόδια πυροδοτήθηκαν από ελέγχους που διενεργούν οι αστυνομικές δυνάμεις σε κατοίκους, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι όλα ξεκίνησαν επειδή η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα για επικίνδυνη οδήγηση. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές η σύλληψη έγινε καθώς κάτοικοι της περιοχής παρευρίσκοντο σε αγρυπνία για το θάνατο ενός 20χρονου σε τροχαίο.

Σύμφωνα με την αστυνομία υπάρχουν 16 τραυματίες, μερικοί εξ’ αυτών από πυροβολισμούς. Η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων.

Αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια ξεσπούν περιστατικά βίας σε υποβαθμισμένες περιοχές της Γαλλίας, που μαστίζονται από υψηλά ποσοστά ανεργίας και φυλετικές διακρίσεις. Παρόμοια περιστατικά είχαν σημειωθεί το 2005, αναγκάζοντας την τότε κεντροαριστερή κυβέρνηση να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, το 2007 και το 2010.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της τάξης, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών σπεύδει στην περιοχή. «Ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς μεταβαίνει αμέσως στην Αμιέν... για να δηλώσει ακόμα μία φορά ότι το κράτος θα κινητοποιήσει όλα τα μέσα για να αντιμετωπίσει αυτή τη βία. Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια που σημαίνει ότι ο επόμενος προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει επιπρόσθετους πόρους για τη χωροφυλακή και την αστυνομία» επεσήμανε ο Ολάντ.






Ο δήμαρχος της πόλης υποστήριξε ότι τα επεισόδια άφησαν πίσω τους «ένα σκηνικό θλίψης». «Έχουν υπάρξει κατά καιρούς διάφορα περιστατικά αλλά είχαμε καιρό να δούμε μια νύχτα με τόσα επεισόδια και τόσες καταστροφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου