Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Κάλεσμα των Επαναστατών Αναρχικών για διεθνή αλληλεγγύη στην εν εξελίξει λαϊκή εξέγερση ενάντια στην κρατική τρομοκρατία



              

















      
 
 Την προηγούμενη βδομάδα μια ομάδα διαδηλωτών ξεκίνησε μια δράση φύλαξης μετά την παράνομη κοπή μερικών δέντρων που έγινε στο όνομα κάποιων σχεδίων αστικής ανάπλασης. Τη δεύτερη μέρα της διαμαρτυρίας, πολύ νωρίς το πρωί, η αστυνομία επιτέθηκε άγρια στους συγκεντρωμένους με δακρυγόνα, κανόνια νερού και πλαστικές σφαίρες και τραυμάτισε πολλούς από αυτούς.
Ενάντια σε αυτή την πράξη κρατικής τρομοκρατίας άναψε μια σπίθα που διέσχισε τη χώρα και μετατράπηκε σε μια μαζική δράση που οργάνωσε τη μεγάλη εξέγερση. Ο λαός οργανώθηκε απέναντι στις αυξανόμενες επιθέσεις, την κρατική τρομοκρατία και την αστυνομική βία και μετέτρεψε τους δρόμους σε περιοχές αντίστασης. Η λαϊκή εξέγερση συνεχίζεται εδώ και 4 μέρες και συνεχώς εξαπλώνεται.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές αντιστέκονται στην πλατεία Ταξίμ όπου η κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο και η αστυνομική βία κορυφώθηκε. Τελικά οι διαδηλωτές κατέλαβαν τα κτήρια γύρω από την πλατεία και πήραν τον έλεγχο της Ταξίμ. Διαδηλωτές στην Άγκυρα κατέβηκαν στους δρόμους σε αλληλεγγύη με την Κωνσταντινούπολη και ύψωσαν οδοφράγματα σε σημαντικά σημεία της πόλης, επεκτείνοντας την εξέγερση. Εκατοντάδες διαδηλωτές στη Σμύρνη έκαψαν το κτήριο του κυβερνώντος κόμματος.

Η κοινωνική αλληλεγγύη και η αλληλοϋποστήριξη στις περιοχές των διαδηλώσεων και των συγκρούσεων είναι πολύ μεγάλες. Σε κάθε πόλη όπου γίνονται συγκρούσεις, οι άνθρωποι άνοιξαν τα σπίτια τους στους διαδηλωτές και τραυματίες. Πολλοί έβαλαν στις αυλές τους κουτιά πρώτων βοηθειών και φαγητό για τους διαδηλωτές. Εθελοντικές ιατρικές ομάδες αυτοοργανώθηκαν πολύ καλά στις περιοχές των διαδηλώσεων για να βοηθήσουν άμεσα τους τραυματισμένους διαδηλωτές. Εθελοντές δικηγόροι βοηθούν τους συλληφθέντες. Ενώ οι μάχες συνεχίζονται, ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών ανεβαίνει. Τα καθεστωτικά ΜΜΕ συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Λέγεται ότι οι νεκροί πλησιάζουν τους 10 αλλά δεν είναι σίγουρο καθώς δεν υπάρχει καμιά επίσημη πληροφόρηση. Στην Κωνσταντινούπολη ένα αυτοκίνητο πάτησε έναν διαδηλωτή ενώ εξελισσόταν δράση μπλοκαρίσματος του δρόμου, ένας άλλος έπαθε εγκεφαλικό εξαιτίας των δακρυγόνων, ακόμα ένας πατήθηκε από άρμα της αστυνομίας. Όλοι έχασαν τη ζωή τους. Στην Άγκυρα, ένας διαδηλωτής πυροβολήθηκε στο κεφάλι από την αστυνομία και είναι εγκεφαλικά νεκρός.

Ενώ οι δράσεις και οι μάχες συνεχίζονται η παγκόσμια αλληλεγγύη διερύνεται. Οι Anonymous σε αλληλεγγύη με την εξέγερση χάκαραν τις ιστοσελίδες του κυβερνώντος κόμματος, της Αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, του Δήμου της Άγκυρας και πολλών άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών. Οι Anonymous διακήρυξαν ότι θα συνεχίσουν τις ηλεκτρονικές επιθέσεις ενάντια στην τρομοκρατία που το τουρκικό κράτος συνεχίζει να ασκεί.

Ενώ εκατομμύρια άνθρωποι αντιστέκονται στους δρόμους ενάντια στις αστυνομικές επιθέσεις, μερικά κόμματα της αντιπολίτευσης προσπαθούν να επωφεληθούν και να χειραγωγήσουν τη κινητοποίηση και την πολιτικοποίηση τους. Όπως ακριβώς είχαμε δει σε κάποιες περιοχές κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ιδιαίτερα οι Κεμαλιστές) προσπαθούν να παρουσιάσουν τις κινητοποιήσεις ως δικές τους. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκμεταλλεύονται τη λαϊκή πολιτικοποίηση και προσπαθούν να κερδίσουν από τη δράση του λαού ελπίζοντας στην κατάληψη της εξουσίας. Η εξέγερση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει φέρει τους πολιτικούς και το κράτος σε άσχημη θέση. Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει την εξέγερση αποκαλώντας τους διαδηλωτές «μια ομάδα ριζοσπαστών», στην οικονομία ξεκινάει η κρίση. Η οικονομική κρίση έδειξε τα πρώτα σημάδια της στο χρηματιστήριο.

Εντούτοις, αυτή είναι η μεγαλύτερη μαζική κινητοποίηση στην ιστορία της χώρας και ο λαός στους δρόμους ξεσηκώνεται ενάντια στις απαγορευτικές πολιτικές της καταπίεσης, της καταστολής, της τρομοκρατίας και της αστυνομικής βίας που το κράτος επέκτεινε σταθερά για πολύ καιρό. Ο λαός που οι χορτασμένοι προσπαθούσαν να δαμάσουν με την καταπίεση για εκατοντάδες χρόνια τώρα εξεγείρεται.

Καλούμε όλους τους συντρόφους που αγωνίζονται σε όλο τον κόσμο: Υψώστε τη φωνή της λαϊκής εξέγερσης με κάθε μέσο και σε κάθε χώρο που μπορείτε, ενάντια στο τουρκικό κράτος και τα καθεστωτικά ΜΜΕ που προσπαθούν να την αποσιωπήσουν. Οργανώστε δράσεις αλληλεγγύης για να συμπαρασταθείτε στα εκατομμύρια των ανθρώπων που βρίσκονται στους δρόμους.
Ενώστε τη φωνή σας με την εξέγερση του λαού που το κράτος αγνοεί, καταπιέζει κι εκμεταλλεύται εδώ και χρόνια. Δώστε τη δυνατότητα στη φωτιά της εξέγερσης που με μια σπίθα ανάψαμε και ολοένα και αυξάνεται, να μεγαλώσει κι άλλο.

Από Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
[κείμενο που μας στάλθηκε απο συντρόφισσα της οργάνωσης "Αναρχική Επανασταστική Δράση" της Istanbul, και μεταφράσαμε στα ελληνικά]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου