Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Aσκήσεις ολοκληρωτισμού reloadedΔεν θέλω να καταγγείλω κανένα. Δεν δείχνω με το δάχτυλο κανένα. Μόνο σας καλώ όλους να σκεφτείτε: Αν αυτό δεν είναι εθνική υπονόμευση, τότε τι λέγεται εθνική υπονόμευση; Αν αυτό δεν λέγεται εθνική δολιοφθορά, τότε τι ακριβώς είναι; (…) Δεν σας ζητώ να συμφωνείτε με όλες τις πολιτικές της κυβέρνησης. Σας καλώ, όμως, να προστατέψουμε – όλοι μαζί – το συμφέρον του Ελληνικού λαού!”

Δηλώσεις Α.Σαμαρά στις 23/2/2013 με αφορμή (και) την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε» στις Σκουριές Χαλκιδικής
Ασκήσεις ολοκληρωτισμού Reloaded

Και μόνο το λεξιλόγιο που επέλεξε στο διάγγελμά του πριν εβδομάδες ο πρωθυπουργός αποκαλύπτει την πολιτική καταγωγή των κυρίαρχων επιλογών του καθεστώτος. Η παραληρηματική επίκληση του εθνικού συμφέροντος, η ταύτιση του «κοινού συμφέροντος» με τις προσταγές του κράτους και των αφεντικών και ο εξοβελισμός της κοινωνικής αμφισβήτησης και αντίστασης στη σφαίρα της εθνικής δολιοφθοράς και υπονόμευσης, βρωμάνε όσο ποτέ άλλοτε ολοκληρωτισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι σε περιόδους συστημικής αστάθειας και γενικευμένης κρίσης η γλώσσα της εξουσίας, η προπαγάνδα, επιχειρεί τις μεγαλύτερες αντιστροφές της πραγματικότητας ώστε να την κατασκευάσει και να την νοηματοδοτήσει εκ νέου με βάση τις επιδιώξεις της. Έτσι, ενώ η φτώχεια και ο φόβος, η υποτίμηση και η ανασφάλεια είναι τα συστατικά στοιχεία κάθε πολιτικής επιλογής της κλίκας κράτους και αφεντικών, ταυτόχρονα μας σφυροκοπούν με την Σκύλλα της Ανάπτυξης και την Χάρυβδη της Ασφάλειας μέχρι να κυριεύσουν τον δημόσιο λόγο, τις καθημερινές μας συζητήσεις, τις ίδιες τις συνειδήσεις μας. Και κάπως έτσι κατασκευάζεται ο μονόλογος της εξουσίας όπου όποιος διαφωνεί ή την αμφισβητεί αναπόφευκτα «περισσεύει», εξοβελίζεται στη σφαίρα του επικίνδυνου και του διαβολικού. Και σε καιρούς ολοκληρωτισμού, η μοίρα όσων περισσεύουν από την καπιταλιστική μηχανή και όσων εκφεύγουν των κυρίαρχων προσταγών συναντιέται στις κλούβες των ΜΑΤ, στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο μπορούμε να διαγνώσουμε και μια σειρά επιλογών του ντόπιου καθεστώτος. Από τα ρατσιστικά και κατασταλτικά πογκρόμ ενάντια στους μετανάστες υπό την κωδική ονομασία Ξένιος Ζευς μέχρι την διαπόμπευση οροθετικών γυναικών, από την ιδεολογική/κατασταλτική επίθεση στις «εστίες ανομίας» (είτε αυτοί είναι συνοικισμοί Ρομά είτε είναι καταλήψεις και αυτοοργανωμένα εγχειρήματα) και τους μαζικούς βασανισμούς συλληφθέντων αντιφασιστών ή αναρχικών ληστών μέχρι τις επιστρατεύσεις απεργών εργαζόμενων, ξεδιπλώνεται ένα κοινό νήμα που αφορά την στρατιωτική διαχείριση της κοινωνικής πραγματικότητας, την ολοκληρωτική διαχείριση όσων περισσεύουν ή διαφωνούν. Είναι σαφές ότι σε οποιοδήποτε κοινωνικό ζήτημα προκύπτει η απάντηση της εξουσίας είναι μονότονη: ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ!

Μόλις την Πέμπτη 6/3 ζήσαμε άλλο ένα «επεισόδιο» της διαχείρισης αυτής.

Από τη μια, ήρθε στη δημοσιότητα non paper του υπ.ΠΡΟΠΟ που δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για άλλη μια ναζιστικού τύπου διαχείριση, αυτή την φορά, πάνω στους εξαρτημένους. Μαζικές σκούπες, καταγραφή στοιχείων, υγειονομικός έλεγχος(!) και κράτηση (έστω και προσωρινή) στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα συνθέτουν την μισάνθρωπη έμπνευση τους. Μόλις το βραδύ της Τετάρτης 6/3 η επιχείρηση αυτή «απέδωσε» εκατοντάδες προσαγωγές ατόμων από την οδό Ακαδημίας και την πλατεία Λαυρίου. Δεν αποτελεί σύμπτωση αλλά λογικό επόμενο ότι αυτή η ναζιστική πρακτική διαχείρισης κοινωνικών ομάδων πήρε και κωδική ονομασία όπως ακριβώς συμβαίνει και με στρατιωτικές ασκήσεις και επιχειρήσεις. Το όνομα αυτής «Θέτις» και πλέον αποδεικνύεται περίτρανα ότι όλοι οι ντόπιοι φασίστες – ο Μεταξάς, οι χουντικοί, ο Δένδιας- πέραν από την γελοιότητα έχουν βαθιά ριζωμένο και το ιδεολόγημα της «συνέχειας του ελληνικού πολιτισμού». Και ας μην βιαστούν κάποιοι να πέσουν από τα σύννεφα ή να πέσουν από τα σύννεφα. Ήδη, η συνεργασία ΚΕΕΛΠΝΟ/Αστυνομίας/Εισαγγελείας/ΜΜΕ με αφορμή τις οροθετικές γυναίκες, απέδειξαν περίτρανα ότι ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός περνά μέσα και από την φασιστικοποίηση των κυρίαρχων θεσμών του κράτους: υγειονομικών, διωκτικών, δικαστικών, ιδεολογικών.

Από την άλλη, το πρωί της Πέμπτης, άλλη μια γωνιά της επικράτειας βρέθηκε υπό την στρατιωτική κατοχή των ΜΑΤ και της Αντιτρομοκρατικής. Μετά από ολόκληρες γειτονιές των μητροπόλεων που μετατρέπονται σε γκρίζες ζώνες υπό τις εντολές της Αντιτρομοκρατικής (αναζητώντας «γιάφκες και τρομοκράτες»…), μετά την Λευκίμμη και την Κερατέα, έρχεται και η σειρά των χωριών της ΒΑ Χαλκιδικής. Ο στρατός κατοχής του Δένδια και των εργολάβων εισέβαλλε στην Ιερισσό σπέρνοντας τον τρόμο στους κατοίκους που αγωνίζονται εδώ και χρόνια ενάντια στην λεηλασία της φύσης και της ζωής τους από τις μηχανές του κεφαλαίου, από τα καταστροφικά σχέδια της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε» και του κράτους. Κλούβες των ΜΑΤ περικύκλωσαν το χωριό, αποκλείοντας την πρόσβαση σ’ αυτό, και εκατοντάδες ένστολοι δολοφόνοι επιτέθηκαν σε συγκεντρωμένους κατοίκους στην πλατεία του χωριού, σε μαθητές και μαθήτριες στο σχολείο της Ιερισσού ενώ ο χημικός πόλεμος των ΜΑΤ κατέκλυσε κάθε γωνιά του χωριού και των γύρω περιοχών. Η τρομοκρατική επιχείρηση της 7ης Μάρτη αποτελεί την συνέχεια μιας σειράς κατασταλτικών μεθοδεύσεων που έχει ξεράσει πάνω στις τοπικές κοινωνίες της ΒΑ Χαλκιδικής ο συρφετός της Αντιτρομοκρατικής, των μπάτσων, των εισαγγελέων και των ρουφιάνων των ΜΜΕ. Η σθεναρή αντίσταση των κατοίκων ενάντια στα καταστροφικά σχέδια του κράτους και της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε», έχει αναγκάσει όλους τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς να ενορχηστρώσουν μια αδυσώπητη κατασταλτική και ιδεολογική επίθεση εναντίον τους.

Με αφορμή την εμπρηστική επίθεση της 17ης Φλεβάρη στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε» στις Σκουριές Χαλκιδικής, οι διωκτικοί μηχανισμοί του ελληνικού κράτους διαμορφώνουν ένα ακόμα καθεστώς εξαίρεσης πάνω στο σώμα ολόκληρων κοινωνιών. Εισβολές σε σπίτια και απαγωγές «υπόπτων», βίαιη απόσπαση γενετικού υλικού και δημιουργία διευρυμένης τράπεζας γενετικών δεδομένων, συνεχείς κλήσεις υπόπτων στο τοπικό Α.Τ, απαγωγές ακόμα και ανήλικων μαθητών-τριών μέσα από τα σχολεία τους ώστε να τους ανακρίνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι στις 18 Φλεβάρη, την επόμενη μέρα της επίθεσης, αποβιβάστηκε εσπευσμένα στην Χαλκιδική ο φασίστας Δένδιας που διεύθυνε εκ του σύνεγγυς τις κατασταλτικές επιχειρήσεις δηλώνοντας ξεκάθαρα την «σιδηρά αποφασιστικότητα» του καθεστώτος να παταχθεί οποιαδήποτε εστία αντίστασης που αμφισβητεί τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και των αφεντικών. Ταυτόχρονα, η συμπαιγνία εργολάβων, τοπικών αρχών και Μ.Μ.Ε εξαπολύουν έναν άνευ προηγουμένου ιδεολογικό πόλεμο ενάντια στον αγώνα των κατοίκων. Για άλλη μια φορά, οι μηχανισμοί προπαγάνδας κατασυκοφάντησαν τους αγωνιζόμενους κατοίκους, κάλυψαν το «δράμα» των εργαζομένων στο εργοτάξιο ενώ έφτασαν στο σημείο να σκηνοθετήσουν μια φιέστα «υπέρ των μεταλλείων» με τους εργαζόμενους της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε» και τις οικογένειες τους συνεπικουρούμενοι από τσαρλατάνους τύπου Γεωργιάδη, Πάχτα κ.α. Βέβαια, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και τις οικειοθελείς δηλώσεις νομιμοφροσύνης της καθεστωτικής αριστεράς που προ πολλού έχουν εκχωρήσει κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και διάθεση αμφισβήτησης της αστικής νομιμότητας και των επενδυτικών συμφερόντων.

Η πολεμική επιχείρηση που έστησε η ΕΛ.ΑΣ στην Ιερισσό και οι συλλήψεις 4 κατοίκων αποδεικνύουν το αυταπόδεικτο: την μαζική, σθεναρή και ανυποχώρητη αντίσταση απέναντι στη καταστροφική σύμπραξη ελληνικού κράτους και εργολάβων. Η πλατιά κινητοποίηση και η αλληλεγγύη μεταξύ των κατοίκων της Ιερισσού απέναντι στην κρατική τρομοκρατία αποτελούν ελπιδοφόρο μήνυμα για τον ίδιο τον αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού αλλά και για κάθε μέτωπο αγώνα που μένει ανοιχτό. Ας κρατήσουμε ως εξαιρετικά σημαντικό ότι οι σχέσεις αγώνα και αλληλεγγύης που αναπτύσσονται στις τοπικές κοινωνίες της ΒΑ Χαλκιδικής (όπως παλιότερα στην Λευκίμμη, στην Κερατέα κ.α) δημιουργούν νέες κοινότητες που δύνανται να μετασχηματίσουν ολόκληρη την κοινωνική πραγματικότητα στις κοινωνίες αυτές μπολιάζοντάς τες με το μικρόβιο της αντίστασης, της αλληλεγγύης, της αυτενέργειας. Και αυτό το μικρόβιο είναι πολύ πιο δυνατό από το δήθεν πάνοπλο κράτος και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς τους, πολύ πιο ανθεκτικό από τους οικονομικούς εκβιασμούς και τις εξαρτήσεις με τα συμφέροντα των εργολάβων, πολύ πιο ευφυές από τους χειρισμούς των χειραγωγών και των διαμεσολαβητών.

πηγή :   paapty.squat.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου