Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Θεσσαλονίκη: Συλλαλητήριο ενάντια στα μεταλλεία χρυσού

       

 Ολοκληρώθηκε το Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη, το συλλαλητήριο ενάντια στα μεταλλεία χρυσου, που διοργάνωσαν οι συντονιστικές επιτροπές αγώνα Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Θράκης. Εκτιμάται ότι στην πορεία συμμετείχαν από 12 ώς 20 χιλιάδες άτομα, ενώ η αστυνομία κάνει λόγο για 9 χιλιάδες.
Στίς 15:00 περίπου, ολοκληρώθηκε το μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στα μεταλλεία χρυσού.

Παρόντες ήταν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ.

(14.30) Όπως ακούστηκε από τα μικρόφωνα τη συγκέντρωση χαιρετίζουν ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΟΚΔΕ, Αντιμπ. Συνεργασία, Αντεξουσιαστική Κίνηση, οι καθηγητές των ΤΕΙ και μια σειρά συλλόγων, σωματείων και ενώσεων, αναφέρει το alterthess.gr

(14.20) Οι διαδηλωτές περικυκλώνουν τον Λευκό Πύργο. Θα ακολουθήσουν ομιλίες.


(14.00) Η αστυνομία έχει κλειδώσει τον Λευκό Πύργο και δεν επιτρέπει στους φωτογράφους να ανέβουν. Ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ, Μάριος Λώλος έχει ζητήσει να επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους για την επιχείρηση της Αστυνομίας. Λίγο, πριν η κεφαλή της πορείας έφτασε στον Λευκό Πύργο.

      

Μετά τις 13:00, η πορεία κατευθύνθηκε προς τη λεωφόρο Νίκης, καθώς απαγορεύτηκε από την αστυνομία η είσοδος στον Λευκό Πύργο στον οποίο επεχείρησαν να φτάσουν οι διαδηλωτές.

Νωρίτερα, ακούστηκε το σύνθημα «Χούντα, ΕΛΑΣ, Αντώνης Σαμαράς» ενώ στην κεφαλή της πορείας υπήρχε πανό με τις φωτογραφίες των Τσοχατζόπουλου, Παπακωνσταντίνου και Πάχτα, στο οποίο αναγραφόταν «αυτοί υπέγραψαν την καταστροφή της Χαλκιδικής»
«Εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή να διώξουμε τον Μπόμπολα απ' την Χαλκιδική», ένα ακόμη συνθήμα που ακούγεται.
Στην πορεία των εκπαιδευτικών συμμετέχουν και δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ.

       

 Οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι από την πλατεία της ΧΑΝΘ, όπου μεταφέρθηκε η προσυγκέντρωση, κατευθυνόμενοι προς την Τσιμισκή, ενώ για πρώτη φορά συμμετέχει το ΠΑΜΕ, σύμφωνα με το alterthess.gr

Στις 12:25, περίπου, ξεκίνησε η πορεία από την αρχή της Τσιμισκή, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου.

Παρούσες στο συλλαλητήριο μεταξύ άλλων ήταν η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη και η βουλευτής Β Θεσσαλονίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Σταυρούλα Τσουλίδου.

   

Υπενθυμίζεται ότι κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων που είναι αντίθετοι στη λειτουργία της μονάδας χρυσού, πραγματοποίησαν και την Παρασκευή συγκέντρωση στην Ιερισσό Χαλκιδικής, όπου ένα 24ωρο νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια.

Στους συγκεντρωθέντες μίλησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία επανέλαβε την αντίθεσή του κόμματός της στην επένδυση εξόρυξης χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων από την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός».

Την ίδια ημέρα, στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με πρωτοβουλία του εισαγγελέα Εφετών της πόλης, παρουσία κατοίκων της Ιερισσού και του αστυνομικού διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση.

Οι κάτοικοι τόνισαν πως αντέδρασαν για την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας και δεν έχουν σκοπό να εμποδίσουν τις όποιες έρευνες της αστυνομίας για την εξιχνίαση της υπόθεσης στις Σκουριές.

Ο αστυνομικός διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν χθες στο πλαίσιο της νομιμότητας, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Εισαγγελίας, ΕΛ.ΑΣ. και κατοίκων. Ελεύθερα αφέθηκαν τα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν από την αστυνομία μετά την επεισοδιακή επιχείρηση έρευνας σε σπίτια κατοίκων της Ιερισσού που ενδεχομένως να έχουν σχέση με την εμπρηστική επίθεση στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

πηγή : tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου