Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Η "μαύρη τρύπα" στη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής


Πώς καταφέρνει μια οργάνωση του 0,5% να αναδειχθεί σε κοινοβουλευτική δύναμη της τάξης του 7%; Πού βρίσκει τους πόρους να κάνει προεκλογική εκστρατεία; Και, κυρίως, ποια είναι η σχέση των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών με το ακροδεξιό παρακράτος;Το ότι η Νέα Δημοκρατία έχει στους κόλπους της πρώην χουντικούς και νυν ακροδεξιούς, είναι γνωστό. Από στελέχη της ΕΠΕΝ, όπως ήταν ο Μάκης Βορίδης, μέχρι επίδοξους ανασκευαστές της σύγχρονης ιστορίας, σαν τον κ. Κωτούλα. Φαίνεται πως η ανάγνωση της ιστορίας, όπως την κάνει ο κ. Κωτούλας, ακούγεται ιδιαίτερα βολική σε ένα κομμάτι του ακροατηρίου της ΝΔ, ενισχύοντας την πολύ παλιά προσπάθεια "άφεσης αμαρτιών" των εγκλημάτων του ναζισμού. Για παράδειγμα, δεν αρνείται την ύπαρξη στρατοπέδων συγκέντρωσης, αλλά τα τοποθετεί στη σφαίρα των... εκατέρωθεν εγκλημάτων που συμβαίνουν σε έναν πόλεμο, χωρίς να αναγνωρίζει πως πίσω από την ύπαρξή τους υπήρχε ιδεολογικό κίνητρο. Μοιάζει σα να προσπαθεί η ΝΔ να "χαϊδέψει τ'αφτιά" των ναζιστών. Είναι, όμως, αυτή της η πρακτική τόσο πρόσφατη όσο φαίνεται;Το 2004 έρχεται η συνέντευξη του πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, Χ. Κουσουμβρή, στον Στέλιο Βραδέλη από τον "Ταχυδρόμο", που θέτει πρώτη φορά το θέμα της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, ο Χ. Κουσουμβρής αναφέρει: "Ως ταμίας της “Χρυσής Αυγής”΄, είχα τη δυνατότητα να γνωρίζω ότι στο ταμείο δεν είχαμε ποτέ περισσότερα από 300-400 ευρώ. Με τα χρήματα αυτά δεν συντηρείται μια οργάνωση. Το ποιος (την ενίσχυε οικονομικά)  δεν το ξέρω με σιγουριά. Ξέρω όμως ότι το προεκλογικό μας υλικό για τις ευρωεκλογές είχε έρθει με δελτίο αποστολής από τα γραφεία μεγάλου κόμματος." Ο Κουσουμβρής στο βιβλίο του "Γκρεμίζοντας το μύθο της Χρυσής Αυγής", αναφέρει πιο συγκεκριμένα: "Ποιος χρηματοδοτούσε, άραγε, αυτήν την προσπάθεια; Απ'ό,τι εμμέσως μας έδωσε να καταλάβουμε ό ίσος ο διαβόητος "αρχηγός" της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, "αρπαχτές γινόντουσαν απ'όλους τους πολιτικούς χώρους καταπώς συνέφερε τα δύο μεγάλα κόμματα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία". Σε ενίσχυση των λεγομένων του Κουσουμβρή, έρχεται η δήλωση του έτερου πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, Δημήτρη Ζαφειρόπουλου σε αναφορά που έκανε σε άρθρο του για την ακροδεξιά, τον εθνικιστικό χώρο κλπ: "[...] Εξάλλου, σε αντίθεση με τους μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ δεν είναι άξια για περίπλοκες διαδρομές. Το πολύ-πολύ να τυπώσει κανένα ακροδεξιά φυλλάδιο όταν το ΛΑΟΣ χρειαζόταν πλευροσκόπηση εκ των δεξιών του".
Η πρόσφατη ημερίδα της ΕΣΗΕΑ για τη Χρυσή Αυγή, έρχεται να δώσει κι άλλες πληροφορίες. Ο Τάσος Τέλλογλου, τοποθετούμενος επί της χρηματοδότησης της ΧΑ, αναφέρει: "Η Χρυσή Αυγή στις εκλογές στηρίχθηκε οικονομικά από ορισμένα πολιτικά κόμματα του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου». Τους τύπωναν ψηφοδέλτια, τους βοηθούσαν με προεκλογικό υλικό. Στις εκλογές του περασμένου Μαϊου πλήρωσαν 60.000 ευρώ για προεκλογικά φυλλάδια. Σήμερα έχουν οικονομική στήριξη εφοπλιστών, μεγαλοδικηγόρων, φαρμακοβιομηχάνων, κατασκευαστών, και χρηματοδότηση από μία συγκεκριμένη τράπεζα". 
Μαρτυρίες μέσα από τη Χρυσή Αυγή, αλλά και από νεοφιλελεύθερους δημοσιογράφους συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα: Η χρηματική σχέση μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και της Χρυσής Αυγής ξεκινά από παλιά. Ίσως μια μικρή αναδρομή σε δηλώσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος να εξηγεί ένα μεγάλο κομμάτι του γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό...
Από τον Καρατζαφέρη ως τον Ψωμιάδη και τον Φαήλο Κρανιδιώτη
Εν έτει 1998, ο τότε βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Καρατζαφέρης, απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα προς... άπαντες του "εξωσυνταγματικού" τόξου. Αναφέρει ότι η Χρυσή Αυγή, η ΕΠΕΝ, οι βασιλικοί και οι ναζιστές αποτελούν κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας και θέλει να τους δώσει εξουσία, Διοικήσεις κρατικών οργανισμών και υφυπουργεία.
 
http://youtu.be/QF2zXDwJs-w

 
Από κοντά και ο τότε νομάρχης  Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Το 1998 και 1999, η Χρυσή Αυγή παρουσιάζει μια έντονη... δραστηριότητα. Ήταν τότε που "εγκαινίασαν" τα μνημόσυνα των Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, Ιωάννη Μεταξά και Κωνσταντίνου Μανιατάκη, μαζί με την άνοδο των επιθέσεων σε "διαφορετικούς", στις τρείς κάθε μήνα. Το γνωστό ΤΗΛΕΑΣΤΥ καλύπτει τηλεοπτικά τις "εκδηλώσεις" της Χρυσής Αυγής. Με ερώτηση βουλευτή του τότε Συνασπισμού στη Βουλή για τη δραστηριότητα της ΧΑ, καταγράφεται επίσημα στα πρακτικά το εξής χωρίο: "Εξαιρετικά αρνητικό είναι το γεγονός ότι οι έκνομες αυτές δραστηριότητες ενθαρρύνονται από ορισμένους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα από τους κύριους Ψωμιάδη και Καρατζαφέρη.

 Φύσικα ο κ. Ψωμιάδης επανήλθε με τη διάσημη πια δήλωσή του: ΝΔ και Χρυσή Αυγή, αδερφές κεντροδεξιές παρατάξεις.

 http://www.youtube.com/watch?v=8jb0_F9SUiw&feature=youtu.be
 Στην ακόμη πιο πρόσφατη ιστορία, ο Φαήλος Κρανιδιώτης, σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, προτείνει άνοιγμα της ΝΔ στη βάση της Χρυσής Αυγής. Συγκεκριμένα σε άρθρο του, αναφέρει: "Είναι λοιπόν καιρός για άνοιγμα προς τη βάση (...) της Χρυσής Αυγής, χωρίς προσβολές ή συγκρουσιακά συνθήματα αλλά με πρακτικές πολιτικές: καταπολέμηση λαθρομετανάστευσης κι εγκληματικότητας, στιβαρή εξωτερική πολιτική, αποκατάσταση της αμυντικής μας ισχύς, όχι μόνο σε υλικό αλλά και με αξιοπρεπείς αποδοχές του προσωπικού, γερό χτύπημα της ανεργίας με άμεση εκκίνηση των μεγάλων έργων, επανελλήνιση της Παιδείας." 

Μήπως το άρθρο Κρανιδιώτη, πέρα από προσπάθεια "ανοίγματος στη βάση της ΧΑ", είναι μια προσπάθεια προσέγγισης εκ νέου του νεοναζιστικού κόμματος;


Της Όλγας Στέφου

πηγή : tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου