Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Η Εξέγερση των ναυτών της Κροστάνδης (Ντοκιμαντέρ)


                 

Το 1917, η επανάσταση στην Ρωσία ανέτρεψε την τσαρική δυναστεία των Ρομανόφ και γέννησε τις συνθήκες πάνω στις οποίες το κόμμα των μπολσεβίκων πάτησε για να ανέλθει στην εξουσία. Οι μπολσεβίκοι, υποσχόμενοι μια νέα κοινωνία ισότητας και ευμάρειας, το πολιτικό σύστημα γνωστό σήμερα ως "κομμουνισμός", και έχοντας με το μέρος τους μια μεγάλη μερίδα του στρατού, εκθρόνισε κάθε αυτοκρατορική δύναμη στην Ρωσία και ανέλαβε τα ηνία.

Η πιο πειθήνια και αποτελεσματική στρατιωτική μονάδα που είχαν στην διάθεσή τους, ήταν οι ναύτες της Κροστάνδης.

Η Κροστάνδη είναι ένα νησί - οχυρό, κοντά στα σύνορα της Φινλανδίας. Παραδοσιακά, ο πληθυσμός της Κροστάνδης είχε αναπτύξει τις δικιές του ιδιοτροπίες, οι οποίες έτειναν προς την αμεσοδημοκρατία. Είχαν θεσμοθετήσει μια άτυπη αυτοδιοίκηση, στην οποία συμμετείχαν όλοι με δικαίωμα ψήφου και ρύθμιζαν τοπικά θέματα διαχείρισης. Είχαν ιδρύσει ουσιαστικά μια εμβρυακή μορφή αναρχίας.

Οι ναύτες της Κροστάνδης δεν ήταν φυσικά ντόπιοι, αλλά στρατιώτες με καταγωγή απ'την ηπειρωτική Ρωσία, που όμως μετά την στρατολόγησή τους και εγκατάστασής τους στο νησί, υιοθετούσαν τον τοπικό τρόπο ζωής.

Η ιστορία διηγείται σύντομα αλλά περιεκτικά, πώς οι ναύτες της Κροστάνδης, από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των κομμουνιστών, σε θεωρία αλλά κυρίως στην πράξη, ήρθαν στηνέσχατη σύγκρουση μαζί τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου