Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό από τον Μορφωτικό Σύλλογο Τσαριτσάνης





Με χαρακτηριστικό τη μαζική προσέλευση μελών και φίλων του Συλλόγου από την Τσαριτσάνη και την ευρύτερη περιοχή, κατοίκων του χωριού και πολλών απόδημων Τσαριτσανιωτών, πραγματοποιήθηκε στις 9-10 και 11 Αυγούστου από τον Μορφωτικό Σύλλογο του χωριού το «Πολιτιστικό Τριήμερο 2013», ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό.


Εκατοντάδες κόσμου βρέθηκαν τις τρεις αυτές μέρες στην πλατεία της κωμόπολης για να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις, οι οποίες φέτος πραγματοποιούνται για δεύτερη χρονιά στο κλείσιμο του Αθλητικού Τουρνουά που διοργανώνει ο Σύλλογος. Το φετινό «5ο Τουρνουά Μπάσκετ- Βόλλεϊ» διήρκεσε ένα μήνα περίπου, από τις 15 Ιούλη, και περιελάμβανε καθημερινή αγωνιστική δραστηριότητα. 22 ομάδες και πάνω από 200 αθλητές έλαβαν φέτος μέρος στη διοργάνωση, η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον κατοίκων, επισκεπτών και της νεολαίας του τόπου σε μια προσπάθεια διάδοσης του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, έξω και μακριά από τον επαγγελματικό χαρακτήρα του, την εμπορευματοποίηση και το κέρδος.


Μετά το πετυχημένο άνοιγμα των εκδηλώσεων με λαϊκή βραδιά, το πρόγραμμα του τριημέρου συνεχίστηκε το βράδυ του Σαββάτου με γλέντι με δημοτική ορχήστρα στην πλατεία της Τσαριτσάνης, το οποίο κράτησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες.


Στην κεντρική μέρα των εκδηλώσεων, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χαρίλαος Νούσιας, ο οποίος αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του Συλλόγου και τις παρεμβάσεις του, που όλες στηρίζονται αποκλειστικά στα 700 ενεργά μέλη του Συλλόγου και σε όλους τους Τσαριτσανιώτες, που τον στηρίζουν ηθικά και υλικά. Ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης είναι το μεγαλύτερο και μαζικότερο πολιτιστικό σωματείο της ευρύτερης περιοχής.Χωρίς να έχει λάβει ποτέ το παραμικρό ποσό δημόσιας ή κρατικής επιχορήγησης διαθέτει και λειτουργεί Χορευτικά και Μουσικά Τμήματα, δωρεάν για όλους, Δανειστική Βιβλιοθήκη με 7.000 τίτλους βιβλίων, Αναγνωστήριο και αίθουσα υπολογιστών, Λαογραφικό Μουσείο, Κινηματογραφικό Τμήμα και Κινηματογραφική Λέσχη, εκδίδει από το 1982 την εφημερίδα «ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ» που κυκλοφορεί σε 1.700 φύλλα και έχει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.


Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε στην υπόθεση της μήνυσης της Χρυσής Αυγής κατά μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, με αφορμή τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 10 Μάρτη, όπου ο Σύλλογος πρωτοστάτησε στην οργάνωση της μαζικής και δυναμικής αντίδρασης των κατοίκων του χωριού στην προκλητική και προσβλητική παρουσία κλιμακίου της Χρυσής Αυγής στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους εκτελεσμένους από τα στρατεύματα Κατοχής Τσαριτσανιώτες πατριώτες.


Μέσα σε έντονα και παρατεταμένα χειροκροτήματα ο Πρόεδρος του Συλλόγου είπε μεταξύ άλλων τα εξής : «Το φετινό Τριήμερο των εκδηλώσεων είναι αφιερωμένο ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό. Αυτή την ιδεολογία που διδάσκει το μίσος και χωρίζει τους ανθρώπους, δηλητηριάζει τις ψυχές και τα μυαλά των ανθρώπων. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας. Δεν έχουν καμία θέση στην Τσαριτσάνη οργανώσεις σαν τη Χρυσή Αυγή. Πήραν την απάντησή τους στις 10 Μάρτη, όταν όλος ο κόσμος ξεσηκώθηκε και ζήτησε να φύγουν από ‘δω. Η Τσαριτσάνη έχει υποστεί τα πάνδεινα από την ιδεολογία του φασισμού. Τα καμμένα σπίτια, οι δεκάδες φυλακισμένοι, εκτοπισμένοι, διωκόμενοι, οι δολοφονημένοι, οι εκτελεσμένοι εδώ στην πλατεία, είναι αιώνια σύμβολα της φρίκης που γεννά ο φασισμός και ο πόλεμος. Δεν μας τρομάζουν οι μηνύσεις της Χρυσής Αυγής. Μέσα στα δικαστήρια και έξω από αυτά θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις μάχες για να σταματήσουμε την εξάπλωση του τέρατος, για να μην δούμε πάλι τις εικόνες της φρίκης από το παρελθόν».


Ακολούθησε η απονομή των αναμνηστικών στις ομάδες που έλαβαν μέρος στο φετινό 5ο Τουρνουά Μπάσκετ και Βόλλεϊ του Συλλόγου και των κυπέλλων στις νικήτριες ομάδες και το νικητή του διαγωνισμού τριπόντων Μπερνάρντο Λικάϊ, παιδί μεταναστών από την Αλβανία. Η βραδιά συνεχίστηκε με λαϊκό γλέντι από την ορχήστρα του Γιώργου Αραμπατζή.


Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την προβολή της αμερικάνικης κινηματογραφικής ταινίας «Μαθήματα Αμερικάνικης ιστορίας», από την Κινηματογραφική Λέσχη του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης.


Σημειώνεται πως στα πλαίσια των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε πλούσια λαχειοφόρος για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου, με δεκάδες προσφορές πατριωτών και φίλων του Συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου