Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ



O θάνατος του 19χρονου άνεργου Θανάση Καναούτη την Τρίτη 13 Αυγούστου, μετά από συμπλοκή με ελεγκτή, που οδήγησε σε πτώση από το τρόλεϊ της γραμμής 12 Ζάππειο – Περιστέρι, είναι μια είδηση που δύσκολα σερβίρεται ως θερινή συστημική υπερπαραγωγή.  Δεν έχουμε «τέρατα-δολοφονους» (οι υπάλληλοι του ΟΑΣΑ «έκαναν την δουλειά τους»), δεν έχουμε «αλλοδαπούς βιαστές» (είχαμε λίγο νωρίτερα μετανάστες εξεγερμένους στην Αμυγδαλέζα, αλλά ούτε αυτό πουλάει), δεν είχαμε «τρομοκράτες-ληστές» που σκοτώνουν μερομακατιάρηδες (εδώ μιλάμε για έναν θάνατο με αιτία την μη πληρωμή εισιτηρίου αξίας 1 ευρώ και 20 σεντς).
Είχαμε αντίθετα έναν 19χρονο που ανήκει στο 64,9% των νέων ηλικίας 18-24 που δεν έχουν δουλειά, που ζει σε μια εργατική περιοχή γεμάτη φτώχεια και εξαθλίωση, αλλά και αγώνα και αλληλεγγύη. Είχαμε ένα στιγμιότυπο μιας καθημερινής σύγκρουσης ανάμεσα σε έναν εκμεταλλευόμενο και σε έναν «κεφαλοκυνηγό»-ελεγκτή της εμπορευματικής κανονικότητας στην μητρόπολη. Έχουμε την αυξανόμενη κατανόηση του τι «σημαίνει «δεν έχω λεφτά να πληρώσω την μετακίνηση μου» από όσους μένουν στην Αθήνα αναγκαστικά αυτές τις μέρες.
Είχαμε μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο το θάνατο ενός νέου παιδιού μετά από έλεγχο εισιτηρίων από έναν τσαμπουκαλεμένο ελεγκτή που τον «έπιασε στα χέρια» και του έσκισε την μπλούζα και με «θολό» το σημείο του πώς άνοιξε η πόρτα και ο 19χρονος βρέθηκε από ένα εν κινήσει όχημα στο δρόμο. Ο οδηγός υποστηρίζει ότι ο νεαρός πάτησε το κουμπί κινδύνου και άνοιξε η πόρτα, ακινητοποιήθηκε απότομα και το λεωφορείο, σκάλωσε εντωμεταξύ και το πόδι του κάπου εκεί και έγινε το μοιραίο «τροχαίο» (όπως έσπευσε να χαρακτηρίσει την αιτία θανάτου ο δήμαρχος Περιστερίου στα κηδειόχαρτα που τύπωσε). Οι αυτόπτες μάρτυρες και ο πατέρας από την άλλη αρνούνται την εκδοχή της «εθελούσιας εξόδου» και υποστηρίζουν ότι η πτώση έγινε πάνω στην συμπλοκή, χωρίς να αποκλείουν και το ενδεχόμενο να σπρώχθηκε. Το πόρισμα των ιατροδικαστών αναφέρεται σε κάκωση στο πίσω μέρος της κεφαλής που οδήγησε σε θάνατο (έπεσε άρα με την πλάτη) και δεν βλέπουν σημάδια παγίδευσης σε πόρτα στα πόδια. «Πώς βουτάμε με την πλάτη στην θάλασσα, κάπως έτσι θα προσπάθησε να ξεφύγει κι ο λαθρεπιβάτης από τον ελεγκτή», έκριναν μάλλον οι αστυνομικές αρχές και άφησαν ελεύθερους τον οδηγό και τον ελεγκτή χωρίς να τους απαγγείλουν κατηγορίες.
Κι ενώ η ΕΛ.ΑΣ. δεν ασχολήθηκε και τόσο με τους άμεσα εμπλεκόμενους στον θάνατο, ξαφνικά έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την εξακρίβωση των αστυνομικών και δικαστικών στοιχείων 30 περίπου διαδηλωτών που βρίσκονταν χθες βράδυ στο Περιστέρι στους δρόμους γύρω από το σημείο της δολοφονίας. Είχε προηγηθεί το απόγευμα πορεία 1000 ατόμων προς το νεκροταφείο όπου πραγματοποιήθηκε σε φορτισμένο κλίμα η κηδεία του Θανάση και μια πορεία εκατοντάδων διαδηλωτών μετά προς το συγκεκριμένο σημείο, όπου στήθηκαν οδοφράγματα με φλεγόμενους κάδους. Διμοιρίες των ΜΑΤ επιτέθηκαν και κυνήγησαν τους αντιστεκόμενους με πετροπόλεμο νεολαίους της περιοχής στα γύρω στενά και με την συνοδεία ΔΕΛΤΑ προσήγαγαν αρχικά γύρω στα 10άτομα στη ΓΑΔΑ. Σε έναν 19χρονο ομογενή από τη Σουηδία η προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη, υποτίθεται επειδή έφερε κι έναν μικρό σουγιά πάνω του. «Όλως τυχαίως» έφερε και σημάδια ξυλοδαρμού από τα ΜΑΤ στο πρόσωπο και τα πόδια κι έτσι κατά την πάγια τακτική των μπάτσων να «δένουν» όποιον μπορεί να τους μηνύσει για κακοποίηση αντιμετωπίζει πλημμεληματικές κατηγορίες για διατάραξη κοινής ειρήνης (πήρε αναβολή για τέλη του μήνα κι αφέθηκε ελεύθερος σήμερα).
Μετά την καταστολή της συγκέντρωσης αντιστεκόμενοι κάτοικοι της περιοχής κι όχι μόνο (με πρωτοβουλία της Ανοιχτής Λαϊκής Συνέλευσης Περιστερίου που έχει βρεθεί στο δρόμο από την πρώτη μέρα) πραγματοποίησαν συνέλευση στην πλατεία Δημαρχείου και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μικροφωνική στο σημείο της δολοφονίας, για να μην ξεχαστεί το ζήτημα μετά την «σκούπα» των μπάτσων. Η απάντηση του κράτους ήταν απαγόρευση της συνάθροισης στους συγκεκριμένους δρόμους. Τέσσερις διμοιρίες ΜΑΤ και καμιά 20αριά ΔΕΛΤΑ περικύκλωσαν τους λίγους δεκάδες συγκεντρωμένους και τους μετέφεραν στην ΓΑΔΑ χωρίς να τους εξηγούν τον λόγο της προσαγωγής. Εκεί έμαθαν ότι απλά η ελληνική αστυνομία ενδιαφερόταν για τον «φάκελο» τους, αν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα στο παρελθόν κτλ. Έτσι άλλοι 30 διαδηλωτές ανανέωσαν το database της ΕΛ.ΑΣ. αφού απόλαυσαν την 3ωρη «καυτή» φιλοξενία του τμήματος Προστασίας Πολιτεύματος.
Πέρα από το φακέλωμα και την επίδειξη κατασταλτικής πυγμής η επιχείρηση είχε ως προφανή στόχο να μην αποτελέσει το σημείο της δολοφονίας δημόσιο τόπο συγκέντρωσης και αντίστασης της γειτονιάς μέσα στο Σαββατοκύριακο, δημιουργώντας έτσι μαχητικά δεδομένα ενόψει της επόμενης εβδομάδας και της επιστροφής της πλειοψηφίας των Αθηναίων. Η δημοκρατία έκτακτης ανάγκης αποφάσισε: «Αυτή η δολοφονία πρέπει να ξεχαστεί και θα ξεχαστεί. Καλό χειμώνα».
Ένας εκ των προσαχθέντων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου