Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Αντιφασισμός: Μια εξαιρετικά πολύτιμη εμπειρία από την Πλ. Αμερικής, Σάββατο 20/10


 Το πιο σημαντικό στοιχείο από την αντιφασιστική συγκέντρωση του Σαββάτου 20 Οκτώβρη στην Πλ. Αμερικής ήταν αυτό που συνέβη μετά το τέλος της συγκέντρωσης.
 Συγκεκριμένα με πρωτοβουλία μέλους της κοινότητας της Σενεγάλης ήρθαν στην πλατεία Αμερικής και συζήτησαν με τους εκπροσώπους των μεταναστών και άλλων συλλογικοτήτων Έλληνες κάτοικοι της πλατείας οι οποίοι αρχικά συμμετείχαν στα πογκρόμ κατά των μεταναστών στην περιοχή.

 Δύο από αυτούς συγκεκριμένα συμμετείχαν στο σπάσιμο των γραφείων της Τανζανικής Κοινότητας στην οδό Λεμεσού στις 25/9 ενώ ένας άλλος είχε δεχτεί επίθεση από άτομα της αντιφασιστικής μοτοπορείας που έγινε στην περιοχή καθώς τον πέρασαν για Χρυσαυγίτη.

 Συμμετείχαν επίσης άλλοι κάτοικοι που μας περιέγραψαν πως άτομα από τη Χρυσή Αυγή που έμεναν στον Α. Παντελεήμονα ερχόντουσαν καθημερινά στην περιοχή και προσπαθούσαν να ξεσηκώσουν τους κατοίκους ενάντια στους μετανάστες με κραυγές και ψέματα.

 Όλοι ήρθαν με απολογητική διάθεση και είπαν καθαρά πως κατάλαβαν το λάθος τους, έχουν διώξει τους Χρυσαυγίτες και πως τα προβλήματα δεν λύνονται με τη βία αλλά με διάλογο. Είπαν επίσης πως δεν έχουν τίποτα με τους μετανάστες γείτονές τους, δεν είναι ρατσιστές ή ναζί και πως συμφωνούν με τις προτάσεις που τους έκαναν οι Σενεγαλέζοι μετανάστες για κοινές συναντήσεις και δράσεις για τα κοινά προβλήματα.

 Οι μετανάστες από τη Σενεγάλη πήραν μια πολύ σωστή πρωτοβουλία ενώ με παρόμοιο τρόπο κινούνται και τα μέλη του ΑΣΑΝΤΕ (σωματείο αφρικανών μεταναστών 2ης γενιάς) που έφτιαξαν συντονιστική επιτροπή για να οργανώσουν καλύτερα την παρέμβασή τους.

 Αμέσως μετά τα πρώτα γεγονότα άνοιξαν δίαυλο επικοινωνίας με τους κατοίκους που αντιδρούσαν και αρχικά είχαν παρασυρθεί από Χρυσαυγίτες. Τα πρώτα βήματα δεν ήταν εύκολα καθώς υπήρχε καχυποψία και επιθετικότητα που όμως σιγά-σιγά έδινε τη θέση της στην κατανόηση πως οι επιλογές ήταν δύο: μετατροπή της περιοχής σε πεδίο βίαιης αντιπαράθεσης ή διάλογος και κοινή πάλη για τα προβλήματα.

 Άλλωστε τα συγκεκριμένα προβλήματα που επικαλούνταν οι κάτοικοι δεν είναι αξεπέραστα καθώς αφορούν την παραβίαση της κοινής ησυχίας από καυγάδες μεταναστών 3 ή 4 το πρωί κλπ. Οι μετανάστες τους εξήγησαν ότι αυτά ενοχλούν όλους και όχι μόνο τους Έλληνες και ότι επίσης τέτοιες συμπεριφορές γίνονται και από έλληνες και από μετανάστες. Ανέλαβαν μάλιστα εκστρατεία ενημέρωσης στα μέλη των κοινοτήτων ώστε να σταματήσουν παρόμοια περιστατικά.

 Τέλος κλείστηκε ραντεβού για την ερχόμενη βδομάδα για να κατατεθούν προτάσεις και κοινές δράσεις ενάντια στην υποβάθμιση της περιοχής. Στη βάση αυτή θα οργανωθούν εκδηλώσεις και κοινές πορείες το επόμενο διάστημα. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης και ένα πολύ ωραίο παράδειγμα για το πώς μπορούμε να αποτρέψουμε την μετατροπή της Πλ. Αμερικής σε νέο Α. Παντελεήμονα.

Η στάση του ΚΕΕΡΦΑ και του ΣΕΚ
 Αυτά όλα αποτελούν άγνωστο τόπο για τα μέλη του ΣΕΚ που μέσω του μετωπικού τους σχήματος ΚΕΕΡΦΑ το μόνο για το οποίο φαίνεται να νοιάζονται μέχρι στιγμής είναι το καπέλωμα οποιασδήποτε αντιφασιστικής δράσης. Αυτό έκαναν και το Σάββατο 20/10 όταν επιχείρησαν να εμφανίσουν σαν δικές τους με ανακοινώσεις στα ΜΜΕ τις 3 από τις 4 αντιφασιστικές δράσεις της ημέρας σε Καλλιθέα, Ν. Ηράκλειο και Πλ. Αμερικής – η 4η ήταν η πορεία στην Ηλιούπολη από το τοπικό Αντιφασιστικό Μέτωπο.

 Στην περίπτωση της Καλλιθέας βγήκε ήδη ανακοίνωση από τους οργανωτές της πορείας που αναφέρει ενδεικτικά:

 «Σήμερα Σάββατο 20 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε Αντιφασιστική Συγκέντρωση στην Πλ. Κύπρου της Καλλιθέας που μετατράπηκε αυθόρμητα σε δυναμική πορεία στις συνοικίες,λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου
Η συγκέντρωση αυτή διοργανώθηκε από την αυτόνομη/ανεξάρτητη συλλογικότητα ”Πρωτοβουλία Ενάντια Στο Φασισμό Και Τη Ρατσιστική Βία-Καλλιθέας” μετά από απόφαση της συνέλευσής της, που είναι το όργανο λήψης αποφάσεων, και ΟΧΙ από την ΚΕΕΡΦΑ, η οποία επιχείρησε να ”καρπωθεί” τη δράση, με πολλαπλές ανακοινώσεις της στα καθεστωτικά media που έλεγαν ότι η ΚΕΕΡΦΑ διοργανώνει την συγκέντρωση στην Καλλιθέα – τακτική πολύ επικίνδυνη για το αντιφασιστικό κίνημα, από όσους βαυκαλίζονται ότι μπορούν να το ηγεμονεύσουν και να το καθοδηγήσουν... Η συγκέντρωση είχε πάνω από 200 άτομα και άμεσα συναποφασίστηκε πορεία στους δρόμους της Καλλιθέας με δυναμική και παλμό.»

 Στην περίπτωση της Πλ. Αμερικής αυτό που έκανε το ΚΕΕΡΦΑ ήταν να βγάλει μόνο του αφίσα και ανακοίνωση για πορεία στην πλατεία και μετά να ζητάει από φορείς και κοινότητες μεταναστών να την υπογράψουν!!!Λέγοντας ψέματα στον κάθε χώρο πως έχουν υπογράψει και άλλοι οι οποίοι βέβαια δεν εμφανίστηκαν ποτέ και σε κανένα υλικό. Χωρίς καν να ρωτήσει τη γνώμη τους, ούτε καν τη συμβολή τους για το πώς να γραφούν τα υλικά. Είπε μάλιστα στους μετανάστες –όπως μας μετέφεραν οι ίδιοι οι μετανάστες– «μην ανησυχείτε θα αναλάβουμε εμείς (σημ: τα μέλη του ΣΕΚ) την περιφρούρηση της πορείας».

 Το αποτέλεσμα ήταν η πορεία να έχει 250-300 άτομα με πολύ μικρή συμμετοχή Ελλήνων, τα δε μέλη του ΣΕΚ δεν ξεπερνούσαν τα 10-15, καθόλου περιφρούρηση σε μια περιοχή που ήταν πολύ εύκολο να οργανωθούν προβοκάτσιες ή φασιστικές επιθέσεις, τη στιγμή που μόλις μια βδομάδα πριν (Παρασκευή 12/10) η πορεία που οργανώθηκε από συλλογικότητες της περιοχής είχε πάνω από 600 άτομα.

 Το ΚΕΕΡΦΑ συνεχίζει την τακτική που είχε ως ΣΕΚ και στον Α. Παντελεήμονα. Δηλαδή μία πορεία κάθε τόσο, καπέλωμα μεταναστών και... τέλος. Το αποτέλεσμα στον Α. Παντελεήμονα μιλάει από μόνο του για το αποτέλεσμα τέτοιων τακτικών. Η ΧΑ έκανε αυτό που δεν έκανε το ΣΕΚ (και ούτε βέβαια το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, με εξαίρεση κάποια τοπικά στελέχη του τελευταίου) στην περιοχή. Δηλαδή, συστηματική δουλειά στη γειτονιά, πόρτα-πόρτα, σε σχολεία και λαϊκές, σε συνδυασμό με επιθέσεις και με την υποστήριξη του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος στη Μ. Βόδα.

 Η κριτική που κάνουμε στο ΣΕΚ και στο ΚΕΕΡΦΑ δεν γίνεται με διάθεση μιας στείρας αντιπαράθεσης. Γίνεται γιατί με τη ΧΑ στο 14% πανελλαδικά –σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις– και με ποσοστά πάνω από 20% στις συγκεκριμένες γειτονιές δεν έχουμε το περιθώριο των λαθών, του κατακερματισμού και των καπελωμάτων.

 Χρειάζεται η αναγνώριση λαθών του παρελθόντος, η ενότητα στη δράση όλων όσων αγωνίζονται ενάντια στο φασισμό και η προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στη δουλειά στη γειτονιά και στις συλλογικότητες της περιοχής που υφίστανται καθημερινά τις φασιστικές προκλήσεις. Πάνω από όλα δεν χρειάζονται τα καπελώματα!

 Χρειάζεται να κτίσουμε πάνω στις πρωτοβουλίες διαλόγου των Σενεγαλέζων και του ΑΣΑΝΤΕ που ανοίγουν δρόμους για απομόνωση των Χρυσαυγιτών. Να μάθουμε από εμπειρίες όπως της αντιφασιστικής επιτροπής στο Μεταξουργείο όπου συνυπάρχουν αρμονικά και ισότιμα φορείς της περιοχής, μετανάστες, πολιτικές οργανώσεις (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΡΙΖΑ, Κόκκινο, ΞΕΚΙΝΗΜΑ κ.α.) άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και έχουν καταφέρει μέσα σε 5 βδομάδες μια πολύ σημαντική συσπείρωση κόσμου με πρωτοβουλίες αλληλεγγύης (κουζίνες, διανομή ρούχων και τροφίμων κα) συνεχείς παρεμβάσεις στη γειτονιά, συμμετοχή σε κινητοποιήσεις πχ στο ΧΥΤΗΡΙΟ, θεατρικά δρώμενα κτλ.

 Αυτός είναι ο δρόμος και για την Πλ. Αμερικής. Το Σάββατο που πέρασε, 20/10, είχαμε 4 κινητοποιήσεις σε Καλλιθέα, Ηλιούπολη, Πλ. Αμερικής, Ν. Ηράκλειο. Την Κυριακή 21/10 είχαμε το 12ωρο αντιφασιστικό φεστιβάλ στο Χολαργό που οργανώθηκε από μια σειρά συνδικαλιστικών και πολιτικών φορέων της περιοχής. Με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συνέλευσης Πατησίων έχει ξεκινήσει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ΛΣ των γύρω περιοχών για κοινή δράση ενάντια στην ΧΑ. Οι αντιφασιστικές επιτροπές ή πρωτοβουλίες εξαπλώνονται τόσο στην Αθήνα όσο και πανελλαδικά (Θεσ/νίκη, Βόλο, Αγρίνιο, Τρίπολη, κ.α.)

 Αυτό είναι το θετικό μήνυμα που δείχνει το δρόμο για το κτίσιμο ενός μαζικού, ενωτικού, πανελλαδικού αντιφασιστικού μετώπου που θα βάλει τους φασίστες εκεί που ανήκουν: στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

 Του Τάκη Γιαννόπουλου



 πηγή :  xekinima.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου