- Τα δυτικά ΜΜΕ δεν αναφέρουν τέτοιου είδους (αρνητικά) ρεκόρ, αλλά τα μη-δυτικά ΜΜΕ τα προσέχουν και τα μεταδίδουν: Πχ δείτε εδώ το RussiaToday να σχολιάζει ότι η FED πλέον έσπασε το φράγμα των 2 τρις $ χρέους που κατέχει. Δηλαδήτετραπλασιάστηκε μέσα σε 4 χρόνια, λόγω της συνεχιζόμενης εκτύπωσης νομίσματος από την Αμερική. Σε περίπτωση που δεν καταλαβαίνετε τι ακριβώς σημαίνει αυτό, ή το πως λειτουργεί η όλη κατάσταση, λέμε περιληπτικά το εξής:
Η Αμερική έχει μεγάλα χρέη, που μάλιστα διαρκώς μεγαλώνουν, λόγω των ελλειμμάτων που κάθε χρόνο έχει στον προϋπολογισμό της. Για να τα καλύψει όλα αυτά τα χρέη, η Αμερική εκδίδει ολοένα και περισσότερα ομόλογα, ώστε να τα πουλήσει στις διεθνείς αγορές και να βρει έτσι την χρηματοδότηση που χρειάζεται από την Κίνα, τους πετρελαιάδες, και όλους τους άλλους πιστωτές.
Όμως, οι πιστωτές δεν είναι πλέον πρόθυμοι να αγοράσουν ολοένα και περισσότερα ομόλογα των ΗΠΑ. Γι' αυτό και μερικά ομόλογα θα έμεναν απούλητα, ή η Αμερική θα αναγκαζόταν να πλήρωνε μεγαλύτερα επιτόκια (κάπως σαν τα ομόλογα της Ελλάδας, που όλοι την θεωρούν χρεωκοπημένη, και γι' αυτό μεγαλώνουν τα spreads των ομολόγων της).
Προκειμένου να μη μείνουν απούλητα τα ομόλογα της, η Αμερική τα αγοράζει η ίδια, με δολάρια που τυπώνει "από το πουθενά". Πλέον, όπως μας ενημερώνει το RussiaToday (μιας και η Ρωσία τα προσέχει αυτά, όχι σαν τις δυτικές χώρες που "κάνουν τα στραβά μάτια"), η Αμερική έχει αγοράσει τόσα πολλά από τα δικά της ομόλογα με λεφτά "από το πουθενά", που το ύψος αυτής της αγοράς ξεπέρασε για πρώτη φορά το ψυχολογικό όριο των 2 τρις $.
- Ως επιβεβαίωση αυτών που γράψαμε παραπάνω, δείτε και εδώ, με την Κίνα ναανακοινώνει ότι μείωσε το τελευταίο διάστημα την ποσότητα των αμερικανικών ομολόγων που κατέχει, δηλαδή ξόδεψε μερικά από τα δολάρια της, αντί να αγοράσει κι άλλα, όπως έκανε ανελλιπώς τα προηγούμενα χρόνια, όταν ακόμα αναπτυσσόταν. Σίγουρα θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, αλλά πάντως η γενική τάση είναι φανερή: Η Κίνα ΔΕΝ είναι διατεθειμένη να στηρίξει άλλο τα αμερικανικά ομόλογα (και γι' αυτό μην περιμένετε την Αμερική να σταματήσει την εκτύπωση δολαρίων, όπως ισχυρίζεται ότι "θα" κάνει).
- Η Κίνα δεν αγοράζει λοιπόν πολλά αμερικανικά ομόλογα πλέον, αλλά...τι ακριβώς αγοράζει; Δείτε εδώ για ένα καλό παράδειγμα, με την Κίνα να αγοράζει όχι μόνο χρυσό, αλλά και ορυχεία χρυσού, μιας και τώρα τα ορυχεία καταρρέουν, λόγω της πτώσης του paper gold.
- Παρεμπιπτόντως, στη Barrick, την #1 εταιρεία εξόρυξης χρυσού, είχαμε μία παραίτηση (απόλυση) ενός από τα κορυφαία στελέχη της, λόγω της τεράστιας πτώσης της μετοχής της εταιρίας στα χρηματιστήρια. Θα έχουμε πολλά τέτοια, όπως και πολλά λουκέτα στα άμεσο μέλλον, και η Κίνα, που έχει λεφτά για ξόδεμα, και μπορεί να αντέξει μερικές βραχυπρόθεσμες απώλειες, θα αρπάξει ότι ορυχεία μπορεί, ώστε όταν ο χρυσός πάρει μια νέα, πολύ υψηλότερη ισοτιμία, η Κίνα, θα έχει τα μεγαλύτερα δυνατά αποθέματα χρυσού στη διάθεση της.
- Η πιο ενδιαφέρουσα είδηση των ημερών πάντως ήταν ότι μεγάλες ποσότητες χρυσού μεταφέρονται από την Αγγλία προς την Ελβετία, με σκοπό να επεξεργαστούν, και μετά να καταλήξουν -πού αλλού;- στην Ασία. Όπως παρατηρεί το άρθρο του Reuters για το θέμα, η μόνη σοβαρή εξήγηση για το φαινόμενο είναι ότι η Κίνα (και η Ινδία) ζητάει πραγματικό χρυσό, και εξαργυρώνει το paper gold της. Οπότε η αγορά του paper gold, που εδρεύει στο Λονδίνο, αναγκάζεται να στείλει τον πραγματικό χρυσό που κατέχει προς την Ασία (εξ ου και η συνεχιζόμενη μείωση των αποθεμάτων της σε πραγματικό χρυσό, που την έχουμε ξαναδεί παλιότερα).
- Στην Ινδία, μιας και το έφερε η κουβέντα, το εθνικό νόμισμα της χώρας πέφτει, όπως και το χρηματιστήριο, και πολλοί λένε ότι η όλη αυτή η κατάσταση θυμίζει την Ασιατική κρίση του 1997. Εγώ όμως νομίζω ότι οι Ασιάτες "έχουν μάθει το μάθημα τους". Η κυβέρνηση της Ινδίας βέβαια αντιδρά με τον κλασσικό τρόπο, δηλαδή τυπώνοντας νόμισμα και κάνοντας σκέψεις για να νοικιάσει μέρος του χρυσού που έχει αγοράσει τα τελευταία χρόνια, ώστε να δώσει ρευστότητα στην εγχώρια αγορά. Οι πολίτες όμως της Ινδίας αγοράζουν ολοένα και περισσότερο χρυσό, προκειμένου να γλιτώσουν από τη συνεχόμενη πτώση του εθνικού νομίσματος. Η κυβέρνηση βάζει ολοένα και περισσότερα εμπόδια και φόρους, ώστε να κάνει το χρυσό ακριβό, αλλά αυτό έχει δημιουργήσει μέχρι και "μαύρη αγορά" για να βρει ο κόσμος "φτηνό" χρυσό...
- Πριν φύγουμε από το θέμα του χρυσού, και πάμε στο πετρέλαιο, αξίζει να δούμε και έναlink με ένα ενδιαφέρον άρθρο του Dylan Grice, πρώην αναλυτή της Societe Generale, για το ρόλο του χρυσού στην καπιταλιστική κοινωνία (και γενικά την κοινωνία της ατομικής ιδιοκτησίας, την οποία προφανώς και υπερασπίζεται, αλλά τουλάχιστον δείχνει να την καταλαβαίνει, σε αντίθεση με πολλούς αναλυτές, αριστερούς και δεξιούς, που δεν καταλαβαίνουν)
- Σε ότι αφορά την ενέργεια, η Ιαπωνία έσπασε και ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ στο έλλειμμα της, το οποίο διπλασιάστηκε! Το έλλειμμα της έχει πολλαπλασιαστεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα και το έχουμε ξαναδεί το θέμα. Ο βασικός λόγος για αυτό είναι ότι η κυβέρνηση της χώρας πληθωρίζει διαρκώς το γιεν, προσπαθώντας να κάνει πιο φτηνές τις εξαγωγές της χώρας. Αυτές όμως δεν ανεβαίνουν και τόσο πολύ, ενώ αντίθετα το κόστος των εισαγωγών σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Τώρα λοιπόν που δεν έχουν πυρηνική ενέργεια, λόγω της Φουκοσίμα, αναγκάζονται να εισάγουν πετρέλαιο, και το ενεργειακό αυτό κόστος γίνεται τεράστιο, όσο το γιεν πέφτει σε αξία. Η χώρα αυτή βυθίζεται σε κολοσσιαία ελλείμματα, που όχι απλά αυξάνονται, αλλά...πολλαπλασιάζονται...
- Στην Αγγλία, έχουν ένα ακόμα ενεργειακό πρόβλημα, διότι τα θαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου που είχε ως χώρα έχουν μειωθεί κατά πολύ, και γι' αυτό προφανώς και αγχώνονται τόσο πολύ να προωθήσουν το fracking, ώστε να μη χρειάζεται να εισάγουν πετρέλαιο όπως η Ιαπωνία (η Ιαπωνία έχασε τα πυρηνικά της εργοστάσια, η Αγγλία χάνει τα πετρελαϊκά της κοιτάσματα, τα οποία εξαντλούνται).
- Πάντως, το θέμα του fracking παίρνει μεγάλες διαστάσεις στην Αγγλία, με μεγάλες κινητοποιήσεις των κατοίκων των περιοχών που θα δηλητηριαστούν με τα χημικά, καισυλλήψεις ακόμα και βουλευτή των "Πράσινων" που συμμετείχε σε μία πορεία.
Γενικά, τα κράτη με ελλείμματα, που έχουν σκοπό να υποτιμήσουν δραστικά το νόμισμα τους τυπώνοντας χωρίς όριο, προωθούν το fracking, ώστε να μη χρειάζεται στο μέλλον να πληρώνουν πανάκριβα το πετρέλαιο από Ρωσία/ΟΠΕΚ. Αντίθετα, η ευρωζώνη δεν έχει τέτοιο άγχος, και κανένας δεν πολυασχολείται με το fracking, διότι η ευρωζώνη θέλει να γίνει πλεονασματική, και άρα έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα του ευρώ να μείνει σταθερό και να τους εξασφαλίσει φτηνό πετρέλαιο από Ρωσία/ΟΠΕΚ.
- Η "φούσκα" του fracking αρχίζει πάντως να σκάει και στις ΗΠΑ, αν και μάλλον θα πάρει αρκετά χρόνια μέχρι να σταματήσει εντελώς. Έως τότε, όντως η Αμερική θα βγάλει αρκετό πετρέλαιο, έστω και με μεγάλο περιβαλλοντολογικό κόστος. Δείτε ένα φρέσκοάρθρο του bloomberg για το θέμα, που αναλύει το ότι ο αρχικός ενθουσιασμός για το fracking έχει σταματήσει, διότι τα νούμερα που προβάλλονταν ήταν εντελώς φουσκωμένα, και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
- Δείτε επίσης μια σημαντική είδηση, με τη Σαουδική Αραβία να έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την Αμερική στο θέμα της Αιγύπτου, στηρίζοντας το στρατιωτικό καθεστώς, και στέλνοντας ευθέως το μήνυμα στην Ουάσινγκτον ότι η επιρροή της στην περιοχή έχει εξασθενήσει πολύ, όπως παρατηρούν και οι Νew York Times σε σχετικό άρθρο τους. Να σημειωθεί και κάτι ακόμα που έχει σημασία: Η Αμερική έστειλε στο στρατιωτικό καθεστώς της Αιγύπτου 12 δις $, ενώ η Αμερική έστειλε "μόλις" 1.5 δις και η Ευρώπη μόλις 1.3 δις. Νομίζω αυτό δείχνει και ποιος έχει την μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην περιοχή, έστω και αν συνήθως οι Σαουδάραβες προτιμούν να λειτουργούν "στο παρασκήνιο"...
Αξίζει πάντως να πούμε ότι η Σ. Αραβία έχει και ένα άλλο λόγο να στηρίξει το καθεστώς στην Αίγυπτο, και να ξοδέψει εκεί τα δολάρια της, μιας και θέλει να καταπνίξει-εξαγοράσει-δωροδοκήσει την "αιγυπτιακή άνοιξη", φοβούμενη ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί και στο εσωτερικό της. Στην πραγματικότητα, όπως μας θυμίζει το zerohedge, η Σαουδική Αραβία είχε δώσει παροχές και στους δικούς της (πάμφτωχους) πολίτες όταν είχαν ξεσηκωθεί οι Αιγύπτιοι, ώστε να μην ξεσηκωθούν και αυτοί...
- Για το τέλος, αφήσαμε την είδηση ότι η CIA παραδέχτηκε επίσημα πλέον ότι ενορχήστρωσε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στο Ιράν το 1953, ώστε να ανατρέψει την ηγεσία της χώρας, που "φλέρταρε" με την ΕΣΣΔ, και δεν πολυήθελε το δολάριο και την Αμερική. Οπότε οι ΗΠΑ έβαλαν μια δική τους χούντα-μαριονέττα, και το Ιράν στήριξε τις ΗΠΑ μέχρι την Iρανική Επανάσταση του 1979.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου