Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

αλληλεγγύη στην Αντιβίωση                               Η Αντιβίωση κατάληψη θα μείνει
 

          Γιάννενα. Πέμπτη 29/8 και λίγο πριν τις 7, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (από την Ήπειρο αλλά και τη Θεσσαλονίκη) εισέβαλλαν θεαματικά στους χώρους του παλιού νοσοκομείου «Χατζηκώστα», όπου στεγάζεται και η κατάληψη «Αντιβίωση». Έξι διμοιρίες διαφόρων ειδών και αποχρώσεων (ΜΑΤ, ΥΜΕΤ ) αναπτύχθηκαν επί της οδού Παπανδρέου και με συνοπτικές διαδικασίες εκκένωσαν την κατάληψη καθώς και δυο παρακείμενα κτίρια, όπου διέμεναν μετανάστες. Έξω από το χώρο της κατάληψης συγκεντρώθηκαν από νωρίς δεκάδες αλληλέγγυοι, ενώ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν οκτώ μετανάστες.
            Η επιχείρηση εκκένωσης της επί πέντε χρόνια κατάληψης, στα κτίρια του νοσοκομείου «Γ.Χατζηκώστα», δεν αποτελεί παρά μία ακόμη πράξη του καθεστωτικού έργου νομιμοποίησης της αρπαγής του δημόσιου πλούτου και εκχώρησης του σε ιδιώτες για τη δημιουργία πόλεων - φυλακών, πόλεων του εμπορεύματος και της καταναλωτικής κανονικότητας.
            Πρόκειται αναμφίβολα για επίδειξη καθεστωτικού τσαμπουκά από πλευράς του υπουργού Δημόσιας Τάξης Δένδια, τσαμπουκά ο οποίος σκοπεύει, ανάμεσα στα άλλα, να νομιμοποιήσει την παρουσία της ακροδεξιάς και του δόγματος «νόμος και τάξη» στον δημόσιο χώρο μιλώντας δήθεν για «εστίες ανομίας». Η «Αντιβίωση», όπως και δεκάδες άλλες καταλήψεις και ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι στην Ελλάδα, λειτούργησε ως τόπος παραγωγής αντισυστημικού λόγου, ως πείραμα μίας διαφορετικής, αυτοοργανωμένης διαχείρισης της ζωής, ως τόπος φιλοξενίας κι έμπρακτης αλληλεγγύης στις κοινωνικές ομάδες που η εξουσία στοχοποιεί. Παράλληλα, έθεσε δυναμικά το ζήτημα της στέγασης σε μια πόλη όπου οι «ευάλωτοι» στενάζουν από την ασυδοσία της αγοράς των ακινήτων, τα δυσβάσταχτα ενοίκια, τις πολιτικές φορολόγησης των τοπικών και κεντρικών αρχών, σε μια περίοδο όπου στα μεγάλα αστικά κέντρα ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί δραματικά.
            Οι εξαγγελίες περί αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας μοιάζουν φαιδρές, τη στιγμή που εκπορεύονται από τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές που στο ιστορικό τους έχουν την εκχώρηση του «Ξενία» στα μεγάλα ξενοδοχειακά συμφέροντα, τη σκανδαλώδη εγκατάλειψη της Όασης, την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας με όρους αγοράς.
            Εντολοδόχοι ενός κράτους έκτακτης ανάγκης, που ποινικοποιεί ό, τι εκφεύγει της κανονικότητας και αξιοποιεί «ξεπουλώντας» τη δημόσια περιουσία, ο διοικητής του νοσοκομείου Χατζηκώστα, Φώτης Βάββας κι ο αστυνομικός διευθυντής Ιωαννίνων, Ανδρέας Παπιγκιώτης, εφάρμοσαν τις ρητές εντολές των πολιτικών τους προϊσταμένων Γεωργιάδη και Δένδια. Αντιστοίχως υπεύθυνοι ο δήμαρχος Ιωαννίνων Φ. Φίλιος και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης που κάλυψαν πολιτικά την επίθεση, μεθοδεύοντάς τη μάλιστα με πομφόλυγες περί αξιοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων του κληροδοτήματος Χατζηκώστα, φυσικά χωρίς καμία διάθεση δημόσιας διαβούλευσης. Έστω και τώρα, ας ρωτήσουν τη γειτονιά για το πώς βίωσε τη σχέση της με την κατάληψη.
            Ωστόσο, σήμερα που το κράτος εφορμεί σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασωθεί ως ρυθμιστική αρχή της συλλογικής ζωής, η κοινωνία έχει ήδη τις δικές τις απαντήσεις. Τα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα, οι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι, τα δίκτυα αλληλεγγύης, οι καταλήψεις στέγης ριζώνουν κι αναπαράγονται ως πρακτικές παρά και εκτός του κράτους και της αγοράς. Η κυριαρχία προσπαθεί να μας πείσει πως πρόκειται για έναν ψίθυρο, ωστόσο εμείς ακούμε μια κραυγή.

               ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ

               ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΟΚΤΩ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ


                ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
                     ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΑΝΤΟΥ


               ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Χειρονομία – Αντιεξουσιαστική Κίνηση
                                                                            www.ak2003.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου