Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Τουρκία, η κομμούνα του Ταξίμ: To πάρκο Gezi και η τουρκική εξέγερση

Στο τελευταίο τους ντοκυμαντέρ, οι Global Uprisings αφηγούνται την ιστορία της κατάληψης στο πάρκο Gezi, την βίαιη εκκένωση του, και τη μαζική εξέγερση που πυροδότησε.

από τον Brandon Jourdan και την Marianne Maeckelbergh





Από τα τέλη Μαΐου του 2013, η πολιτική αναταραχή έχει σαρώσει όλη την Τουρκία. Στην Ισταμπούλ, ένα μεγάλο μέρος του κεντρικού διαμερίσματος Beyoglu μετατράπηκε σε μια ζώνη μάχης για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες όπου επακολούθησαν συνεχιζόμενες συγκρούσεις. Μέχρι στιγμής, πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί.




Οι διαμαρτυρίες αρχικά είχανε στόχο τη διάσωση του πάρκου Gezi στην Ισταμπούλ από την κατεδάφιση του ως μέρος μιας ευρείας κλίμακας έργου αστικής ανανέωσης. Η αστυνομία άσκησε ακραίου βαθμού βία κατά τη διάρκεια μιας σειράς αστυνομικών επιθέσεων που ξεκίνησαν στις 28 Μαΐου 2013 και οι οποίες πήραν δραματική τροπή τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 31 Μαΐου, όταν η αστυνομία επιτέθηκε σε διαδηλωτές που κοιμόντουσαν στο πάρκο.




Μέσα σε πορεία λίγων ημερών, οι επιθέσεις της αστυνομίας μεγάλωσαν και πήραν τρομακτικές διαστάσεις. Καθώς οι εικόνες της σκληρής αστυνόμευσης κάνανε τον γύρο του κόσμου, οι διαμαρτυρίες γρήγορα μετατράπηκαν σε μια λαϊκή εξέγερση εναντίον του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του αυταρχικού του ύφους.

Αυτό το σύντομο ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία της κατάληψης του πάρκου Gezi, την εκκένωση στις 15 Ιουλίου 2013, και τις διαδηλώσεις που συνεχίστηκαν στον απόηχο. Περιλαμβάνει συνεντεύξεις με πολλούς συμμετέχοντες και πλάνα που δεν έχετε ξαναδεί.
video: http://vimeo.com/71704435

Πηγή: http://roarmag.org/2013/08/istanbul-protests-occupy-gezi-documentary/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου