Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Ρωσία: Η αστυνομία συλλαμβάνει 1600 θύματα των αντιμεταναστευτικών ταραχών στη Μόσχα

Η αστυνομία συλλαμβάνει 1600 θύματα των αντιμεταναστευτικών ταραχών στη Μόσχα
Μετά τη δολοφονία της περασμένης εβδομάδας ενός νεαρού Ρώσου από κάποιον που μπορεί να ήταν μετανάστης, η Μόσχα συγκλονίστηκε από ταραχές που κλιμακώθηκαν μετά από μια μαζική ''αντιμεταναστευτική'' διαμαρτυρία. Οι εθνικιστές επιτέθηκαν σε αποθήκη τροφίμων, καταστρέφοντας και κλέβοντας εμπόρευμα, και φωνάζοντας ''λευκή δύναμη''και ''Ρωσία για τους Ρώσους''. Η αστυνομία αφού καθόταν δίπλα και παρακολουθούσε τις επιθέσεις προχώρησε και συνέλαβε 1.200 μετανάστες που είχαν  δεχθεί επίθεση μέσα και γύρω από  την αποθήκη. Αυτόπτες μάρτυρες  ισχυρίζονται ότι η αστυνομία δεν έκανε τίποτα και απλά παρακολουθούσε τις βιαιότητες, και φαίνεται να συνεργάστηκε με τους επιτιθέμενους.  Μέχρι το τέλος της νύχτας 1600 άτομα είχαν συλληφθεί από την αστυνομία για να ''ελεγχθούν τα χαρτιά τους''. 

Μετά το μαχαίρωμα της περασμένης εβδομάδας, εθνικιστές και χούλιγκαν του ποδοσφαίρου περιόδευσαν στην πόλη σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν στήριξη για δράση, δηλώνοντας ότι η δολοφονία είναι η ''τελευταία σταγόνα'', και ότι οι μετανάστες είναι βαθιά εδραιωμένοι στην ''εγκληματική δραστηριότητα'', ζουν σε ''τρώγλες'', και παίρνουν θέσεις εργασίας από τους κοινούς Μοσχοβίτες. 

Αριθμώντας περίπου 1.000 άτομα, οι εθνικιστές και οι σύμμαχοί τους κατέβηκαν σε μια περιοχή της Μόσχας η οποία σε μεγάλο βαθμό κατοικείται από μετανάστες. Επιτέθηκαν σε μια μεγάλη αποθήκη τροφίμων, η οποία είναι γνωστό κοινωνικό κέντρο για την τοπική κοινωνία, σπάζοντας μηχανήματα και προϊόντα, επιτιθέμενοι σε όποιον έμοιαζε με ''μετανάστη'', και προσπάθησαν να βάλουν φωτιά στο κτίριο. Ομάδες εθνικιστών περιπολούσαν στη Μόσχα και επιτίθονταν σε όποιον δεν είχε ''ρωσική εμφάνιση''. Η αστυνομία δεν έκανε τίποτα, προτιμώντας να λεηλατηθούν τα σπίτια και οι χώροι εργασίας του τοπικού πληθυσμού των μεταναστών - 1600 εκ των οποίων βρίσκονταν υπό κράτηση πριν από το τέλος της νύχτας. 

Η αστυνομία ανέφερε ότι έχουν συλληφθεί 380 εθνικιστές για τις επιθέσεις  κατά των μεταναστών και της αποθήκης, αλλά μόνο δύο θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις. 

Οι εθνικιστικές εντάσεις στη Μόσχα είναι σε άνοδο τα τελευταία χρόνια μετά από μεγάλο αριθμό ατόμων που μετακινούνται από τις διάφορες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν ''νόμιμη'' κοινωνική θέση και εργάζονται για μισθούς φτώχειας. Στις εντάσεις προστέθηκε και ο θρησκευτικός διαχωρισμός. Πολλοί από τους μετανάστες έχουν μουσουλμανική καταγωγή η οποία είναι μερικές φορές σε αντίθεση με τις Ρώσικες Ορθόδοξες απόψεις πολλών Μοσχοβιτών. 

Πηγή: http://libcom.org/blog/police-arrest-1600-victims-anti-immigration-riot-moscow-14102013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου