Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ανοιχτή συζήτηση πάνω στην έννοια της πατρίδας στα γραπτά του Μπακούνιν

Ανοιχτή συζήτηση πάνω στην έννοια της πατρίδας στα γραπτά του Μπακούνιν
Την Παρασκευή 18 Οκτώβρη, στις 8 μμ, θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Ευτοπικού Εργαστηρίου ανοιχτή συζήτηση πάνω στην έννοια της πατρίδας στα γραπτά του Μ. Μπακούνιν.

Σκοπός της συζήτησης είναι να διερευνήσει τις θέσεις του Μπακούνιν πάνω σε αυτό το κομβικό ζήτημα. Από τη σύνδεση της αναρχικής προοπτικής με εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες μέχρι την απόλυτη άρνηση κάθε συμμετοχής σε εθνικοαπελευθερωτικά μέτωπα αλλά και κάθε έννοιας "πατρίδας", υπάρχουν μεγάλες και συνήθως αγεφύρωτες αποστάσεις. Η προσέγγιση του Μπακούνιν μπορεί να αποτελέσει μία ιδιαίτερα χρήσιμη θεωρητική αλλά και πρακτική εργαλειοθήκη, αφού βασιζόταν στην προσπάθεια διαμόρφωσης άμεσων και συγκεκριμένων απαντήσεων στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες των λατινικών ή σλαβικών λαών της εποχής εκείνης.
Οι θέσεις του Μπακούνιν παραμένουν ιδιαίτερα επίκαιρες, σε μία ιστορική περίοδο όπου οι έννοιες του ιμπεριαλισμού και του εθνικισμού βρίσκουν διαρκώς έδαφος για να καταστρέψουν ακόμα πιο βαθιά τις κοινωνίες και τους λαούς και να βυθίσουν την ιστορία στη βαρβαρότητα.
Προτεινόμενη σχετική βιβλιογραφία βιβλίων του Μπακούνιν:
  • -Από τον Εθνικό Πόλεμο στον Ταξικό Πόλεμο, εκδ. Ελεύθερος Τύπος
  • -Η Παρισινή Κομμούνα του 1871 και η ιδέα του Κράτους, εκδ. Ελεύθερος Τύπος
  • -Κρατισμός και Αναρχία, εκδ. Ελεύθερος Τύπος
  • -Κριτική της Υπάρχουσας Κοινωνίας, εκδ. Πανοπτικόν
  • -"Κοινωνική Αρμονία", τεύχος 5, Απρίλιος 1992, πηγή: http://archive.eutopia.gr/archive/item/242?lang=el

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου