Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Φασιστικοί θύλακες στα γήπεδα


«(...) Θεωρούμε τον Αδόλφο Χίτλερ σαν την κορυφαία φυσιογνωμία του 20ού αιώνα! Ήταν βέβαια ατυχής συγκυρία το γεγονός ότι η Γερμανία επετέθη στην Ελλάδα, αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να θαυμάζουμε και να εκτιμούμε την κυρίαρχη αυτή, για την ιδεολογία μας, μορφή»... Τάδε έφη (περιοδικό «ΕΝΑ») το 1990 Π. Αδαμόπουλος, τότε υπεύθυνος Τύπου της Χρυσής Αυγής.



Οι φασιστικοί θύλακες στα γήπεδα εξυπηρετούν πολύπλευρα συμφέροντα


Και όμως, πολλοί σήμερα παρουσιάζονται σαν να πέφτουν απ' τα σύννεφα. Η ταυτότητα της Χρυσής Αυγής ήταν γνωστή. Το πραγματικό πρόσωπο και οι επιδιώξεις της δεν κρύβονται. Όπου και υπό όποιον μανδύα και αν δρα. Στους χώρους δουλειάς, τη γειτονιά, το σχολείο, τις πλατείες, τα γήπεδα.

Στην ιστοσελίδα «ethnikismos.org ή rethimno.org»(2), άρθρο - με τίτλο «ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ» - κατέληγε: «Οπως το νερό αποτελεί "καλό αγωγό" για τη μεταφορά ηλεκτρικών φορτίων, έτσι και η εξέδρα αποτελεί "καλό αγωγό" για τη διακίνηση εθνικιστικών ιδεών(...)»...

Από το 2004 - σε ρεπορτάζ - είχαμε αναφερθεί σχετικά. Π.χ., στο γκρουπ «Red nasionalists» («Κόκκινοι εθνικιστές»), «κατά κόσμον "Πορφυρή Φάλαγγα"», του Ολυμπιακού. Κεντρικό σύνθημά τους «ΘΡΥΛΟΣ - ΘΡΗΣΚΕΙΑ - ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ...»... 'Η στους «Misfits» που ως σήμα έχουν τη νεκροκεφαλή των SS...

«(...) Υπάρχουν υποψίες ότι κάποια άτομα που κάνουν μεροκάματα στην 7 κάνουν και στη Χρυσή Αυγή. Μάλιστα υπάρχει και ένα άτομο που ήταν υποψήφιος στις εκλογές με τη Χρυσή Αυγή και σήμερα υπάλληλός της και μέχρι πρότινος αρχισυνδεσμίτης στη Θύρα 7».

«Ο Σίμος έκανε κουμάντο στη Θύρα 7, αλλά τώρα δεν εμπλέκεται εμφανώς σε επεισόδια. Οι ψήφοι του Σίμου σε μεγάλο βαθμό προέρχονταν από τον Ολυμπιακό. Η Χρυσή Αυγή έχει έναν μεγάλο πυρήνα στη Θύρα 7, αλλά όχι όλον τον κόσμο. (...) Υπήρξαν και προσπάθειες να φτιαχτούν αντιφασιστικοί σύλλογοι, αλλά η ηγεσία της 7, όταν το αντιλήφθηκε, προσπάθησε να περάσει κλίμα μη πολιτικοποίησης (...) Ακροδεξιός που συνελήφθη στη Μεταμόρφωση για τέσσερις ρατσιστικές επιθέσεις ήταν οργανωμένος συνδεσμίτης του Ολυμπιακού» («ΒΗmagazino» 9/7/2013).

Μπορεί η Ναζιστική Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών (ΝΟΠΟ), επίσημα να έχει διαλυθεί, πολλοί όμως θεωρούν ότι οι συνεχιστές/θαυμαστές της δρουν μέσω άλλων συνδέσμων.

Στο διαδίκτυο σε σχετικό θέμα, κάποιος - το 2010 - υποστήριζε: «Ο αρχικός πάντως πυρήνας της ΝΟΠΟ ποτέ δε συνελήφθη... Σήμερα εκείνος ο πυρήνας εξακολουθεί και πηγαίνει να παρακολουθεί την ομάδα του από τη Θύρα R2 και τα επίσημα του ΟΑΚΑ». Ενώ κάποιος «που τα έζησε» αναφέρεται σε άτομα με «πραγματικά τέτοια πιστεύω», όπως ο «ma.vor., γνωστός στον ευρύ κόσμο τώρα καθώς είναι μέλος δεξιού εθνικιστικού κόμματος».

Κάποιος άλλος, με σήμα τον αγκυλωτό σταυρό, έγραφε: «Ό,τι και να κάνουν στην εκάστοτε εξέδρα θα βλέπουν εθνικιστές είτε τους αρέσει ή όχι σύντομα θα ξαναπάρουμε τα γήπεδα και οι αγκυλωτοί και οι κέλτικοι θα ανεμίζουν περήφανα στα κάγκελα των θυρών... ΝΟΠΟ ΝΟΠΟ S S ΠΑΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΘΥΡΑ 13 ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ!!!!!!!!!! "ATHENS SKINHEAD ARMY SIEG HEIL"».

«Αγανακτισμένος» οπαδός και επιχειρησιακή ισχύς

Δημοσίευμα στον «Ριζοσπάστη» το 2010, κατέληγε: Πληροφορίες θέλουν τους πυρήνες εθνικιστικών και ακροδεξιών στοιχείων από τις 3 ομάδες του πάλαι ποτέ ΠΟΚ (αλλά και άλλων ομάδων) να συνεργάζονται όχι μόνο υπό το μανδύα του οπαδού στην Εθνική, αλλά και για άλλες επικίνδυνες «αποστολές»...

Η συνεργασία τους φέρεται να είναι ακόμα στενότερη όταν το θέμα δεν αφορά σε ομάδες. Π.χ., συμμετείχαν ενεργά και δίπλα δίπλα στα επεισόδια που είχαν γίνει από φασίστες στον Αγ. Παντελεήμονα και στις επιθέσεις σε μετανάστες. Δρουν - με αγαστή συνεργασία και οργάνωση - προβοκατόρικα σε συγκεντρώσεις, πορείες, αγωνιστικές εκδηλώσεις.

Στις 6 Οκτώβρη 2013 το «Βήμα» δημοσιεύει τον φάκελο 25χρονου από τον Πειραιά. «Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., η πορεία του από χούλιγκαν, σε συμμορίες και ύστερα στη Χρυσή Αυγή δεν είναι μοναδική για μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης. Πολλοί υποστηρικτές της ΧΑ έχουν αυτή την προέλευση ή πλαισιώνουν θύρες φανατικών οπαδών μέσα από τις οποίες αποκτούν διασυνδέσεις και νέα επιχειρησιακή ισχύ.

(...) Προσφάτως το ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ. εστιάσθηκε σε εμπλοκή του σε λαθρεμπόριο όπλων μέσω Κρήτης και σε άλλα ποινικά αδικήματα (...) Η Αντιτρομοκρατική άρχισε να παρακολουθεί τις συνομιλίες του από τις οποίες προέκυψαν και οι συνεχείς επαφές του με την Χρυσή Αυγή, στην οποία είχε αναλάβει υπεύθυνος ασφαλείας της τοπικής οργάνωσης στον Πειραιά»...

«Για συμμετοχή στη δολοφονία του νεαρού οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου τον Μάρτη του 2007 έχει κατηγορηθεί ο Γιώργος Α. (στέλεχος του κόμματος στην Αν. Αττική), τον οποίο κατονομάζει ως εκπαιδευτή της Χρυσής Αυγής ο προστατευόμενος μάρτυρας Γ. Εις βάρος του είχε ασκηθεί δίωξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και για κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών (...) Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον είχε κρίνει αθώο (...) Πλην του Γιώργου Α., εμπλοκή στις έρευνες για τη ΧΑ αποκαλύπτεται και για τον Νίκο Α.» (8/10, «H KAΘHMEPINH»).

Είχε συλληφθεί το Νοέμβρη του 2008 για συμμετοχή - κατά τη διάρκεια εκπομπής της «Θύρας 7» - στην επίθεση Παναθηναϊκών κατά του Extra 3. «Από την κατάθεση του "μάρτυρα Γ" προκύπτει μάλιστα ότι ο Νίκος Α. είχε μετάσχει σε επίθεση σε σπίτι αλλοδαπών στη Νίκαια, μαζί με τον χούλιγκαν του Ολυμπιακού Γιώργο Α.»...

ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΤΡΑΤΙΑ: Ο βραχίονας της Χρυσής Αυγής στα γήπεδα

Στη «Χρυσή Αυγή» (19/9/1997) - σε άρθρο με τίτλο «Φίλαθλοι και Εθνικισμός» - ο τότε υπεύθυνος νεολαίας, Γ. Μάστορας, ανέφερε: «(...) Έχουμε διατυπώσει και στο παρελθόν την άποψή μας πως οι χώροι των αθλητικών συναντήσεων προσφέρονται για την προώθηση των εθνικιστικών θέσεων και ιδεωδών και φυσικά δε θα μείνουμε άπραγοι στο συγκεκριμένο τομέα. Το θέμα αυτό έχει πολύ "ψωμί" για να το αφήσουμε ανεκμετάλλευτο»...

Και δεν το άφησαν. Στις εξέδρες, σε επίπεδο εθνικών ομάδων, ο βραχίονας κυρίως της Χρυσής Αυγής (αλλά και άλλων - αντίστοιχης ιδεολογίας - μορφωμάτων) έγινε η Γαλάζια Στρατιά.

Τα γραφεία της ήταν - όπως και της ΤΟ Παγκρατίου της Χρυσής Αυγής - στη συμβολή των οδών Πρόκλου και Αρχύτα στην πλατεία Βαρνάβα. Πρωτοεμφανίστηκε οργανωμένα σε αγώνα με τη Φινλανδία (Οκτώβρη του 2000), με περίπου 200 άτομα που έφεραν σβάστικες και χαιρετούσαν ναζιστικά.

Εκπρόσωποι της Γαλάζιας Στρατιάς είχαν παρευρεθεί στην «5η ΓΙΟΡΤΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ». Αντιγράφουμε απόσπασμα από σχετικό δημοσίευμα της «Χρυσής Αυγής»: «Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ανέβηκαν στο βήμα οι εκπρόσωποι της Γαλάζιας Στρατιάς (...) Πλούσιο τηλεοπτικό υλικό συνόδευσε την παρουσίαση της Γαλάζιας Στρατιάς. Με εικόνες από τα πρόσφατα επεισόδια που ακολούθησαν τον ποδοσφαιρικό αγώνα Αλβανίας - Ελλάδος»...

Την 1/7/2004 η εφημερίδα «Χρυσή Αυγή» έγραφε: «Το "EURO 2008" (σ.σ. υποψηφιότητα συνδιοργάνωσης Ελλάδας - Τουρκίας) έδωσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στη "Γαλάζια Στρατιά" να αποκτήσει και πολιτικό και ιδεολογικό ρόλο ή μάλλον λόγο (...) Σιγά σιγά, λοιπόν, και με σαφείς πλέον προσανατολισμούς, ήρθε το ματς του προκριματικού γύρου με την Ισπανία στη Λεωφόρο. (...) Το πολυεθνικό μωσαϊκό να ραγίζει από τη δυνατή φωνή ενός αδέσμευτου εθνικά προσανατολισμένου συνδέσμου, που είχε βάλει σκοπό του, μεταξύ άλλων, να χαλάσει αυτό το πολυπολιτισμικό παραμύθι»...

Μετά από επίθεση σε μετανάστες, η απάντηση σχετικού σχολίου, σε διαδικτυακή συζήτηση, ήταν: «Η Γαλάζια Στρατιά δεν επιτέθηκε σε ανθρώπους, αλλά σε Πακιστανούς. Έχει κάποια διαφορά. Αν την έπεφταν λόγου χάριν σε Γάλλους, Ολλανδούς, Ρώσους, Σέρβους κ.λ.π., να πω, μάλιστα, επιτέθηκαν σε ανθρώπους. Τώρα δεν συνέβη κάτι τέτοιο»...

Οι επικεφαλής

Αρχηγός της Γαλάζιας Στρατιάς ήταν ο (νυν βουλευτής της Χρυσής Αυγής) Ηλ. Παναγιώταρος. Σε συνέντευξή του στην «Espresso» (9/9/2004 ) είχε ισχυριστεί ότι «λειτουργούμε νόμιμα». Για να είναι νόμιμος ένας σύνδεσμος, έπρεπε να διαθέτει αναγνώριση από τη ΓΓΑ. Αίτηση, στο αρμόδιο τμήμα της ΓΓΑ, δεν κατατέθηκε ποτέ...

Επίσης, είχε δηλώσει: «Αν θέλουν να μας αποκαλούν φασίστες, δεν τους χαλάμε το χατίρι. Εμείς δηλώνουμε ότι είμαστε Έλληνες εθνικιστές. Όσο για την Χρυσή Αυγή, γιατί να έχουν όλοι βήμα λόγου και όχι οι Έλληνες εθνικιστές; Η σχέση μας με την Χρυσή Αυγή είναι πολύ καλή. Μας βοηθάνε και τους βοηθάμε, μας δίνουν βήμα (...) Μέλη της Χρυσής Αυγής είναι μέλη του συλλόγου μας και μέλη του συλλόγου μας αποτελούν μέλη της Χρυσής Αυγής».

Όταν ρωτήθηκε γιατί σύλλογος και όχι μεμονωμένη παρουσία στο γήπεδο, απάντησε: «Οι κομμουνιστές γιατί έχουν κάνει χίλια οργανωμένα σωματεία; (...) Ο σύλλογος αυτός εξυπηρετεί και τον εθνικισμό, ο οποίος εθνικισμός δεν είναι ντροπή». Επίσης, είχε δηλώσει: «(...) Δεν είναι ότι χειρότερο ο ναζιστικός χαιρετισμός (...)».

Ένα χρόνο αργότερα, στην ΕΡΤ (εκπομπή "ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΡΙΔΑΣ"), προβλήθηκε ρεπορτάζ για τη βία στα γήπεδα. Μέρος του παρουσιάστηκε και στα δελτία ειδήσεων. Ένας από τους συνεντευξιαζόμενους ήταν και ο επικεφαλής της Γαλάζιας Στρατιάς.

Υπεύθυνος του συνδέσμου στη συμπρωτεύουσα είναι - σύμφωνα με το βιογραφικό του - ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Χρυσής Αυγής, Αντ. Γρέγος. Επίσης, μεταξύ άλλων, είναι «Τομεάρχης της Χρυσής Αυγής Μακεδονίας - Θράκης και αντιμετώπισης ανθελληνικής προπαγάνδας, αθλητής του kick - boxing και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Kick - boxing (Π.Ε.Κ.), σημερινής ΠΟΚ και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αυτοάμυνας (ΕΟΑ)».

Κατά την ιστοσελίδα «iefimerida.gr» (3/6/2013) εργαζόταν ως «πορτιέρης στα νυχτερινά μαγαζιά του Παναγιώτη Σαξώνη, που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη μαζί με τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο».

Στην ακροαματική διαδικασία «(...) η κατάθεση του Γρέγου ήταν μια αποθέωση του "δεν ξέρω", "δεν είδα", "δεν άκουσα", "δεν θυμάμαι", προκαλώντας την οργή του προέδρου του δικαστηρίου, ο οποίος τον επέπληξε τρεις φορές για τη συμπεριφορά του.

(...) Ο βουλευτής ισχυρίστηκε πως δεν εργάστηκε ποτέ στα μαγαζιά του Σαξώνη, αλλά οι συνήγοροι του δημοτικού ταμία ήταν αποκαλυπτικοί και τον άδειασαν. Κατέθεσαν στο δικαστήριο άλμπουμ φωτογραφιών που δείχνουν τον ίδιο στην "πόρτα" του μαγαζιού "Boom". «Ντράπηκε που αρνήθηκε ότι έπαιρνε δεύτερο μεροκάματο, δουλεύοντας ως μπράβος στα νυχτερινά μαγαζιά του κατηγορουμένου!», είπε στο δικαστήριο δηκτικά ο συνήγορος».

Και - ορισμένες από τις - δράσεις της

«Ζητείται διαχειριστής για τη σελίδα της Γαλάζιας Στρατιάς, φασιστικών πολιτικών φρονημάτων, γηπεδόβιος, χουλιγκάνος, με γνώσεις αθλητικογραφίας και κυρίως καράτε και street fight (σ.σ. μάχη δρόμου!!). Αποστείλατε βιογραφικά στη Γαλάζια Στρατιά»... (ιστοσελίδα «meandros.net»).

Το Νοέμβρη του 2001, μέλη της διαδήλωσαν έξω από την ΕΠΟ κατά της υποψηφιότητας Ελλάδας - Τουρκίας για συνδιοργάνωση του Euro 2008. Φώναξαν υβριστικά και ρατσιστικά συνθήματα, έκαψαν τουρκική σημαία. Ένα από τα πανό έγραφε: «Ελληνοτουρκική φιλία; Όχι ευχαριστώ».

«Η διάθεση του ξεσηκωμού παραμένει ισχυρή και αμετακίνητη. Ακόμα και όταν δεν πρόκειται για την υπεράσπιση της ελευθερίας ή για το δίκιο του εργάτη, οι άνθρωποι υπερασπίζονται άλλα ιδανικά. Όπως αυτή η ομάδα που με τον τίτλο "Γαλάζια στρατιά" πραγματοποίησε με πλακάτ και έντονα συνθήματα πορεία (...) Είναι άνθρωποι που αισθάνονται να σηκώνεται η τρίχα τους από αγανάκτηση και από πολλές πλευρές δεν έχουν άδικο» («Αυριανή», 23/11/2001).

Το 2004 έγιναν πολλές επιθέσεις σε αλλοδαπούς, με πρόσχημα την Εθνική ομάδα. Ύστερα από τον αγώνα Αλβανίας - Ελλάδας (όπου οι ντόπιοι ομοϊδεάτες τους στα Τίρανα συμπεριφέρθηκαν με αντίστοιχο τρόπο) έγιναν επιθέσεις σε Αλβανούς, στην Ομόνοια.

Πώς είχε τοποθετηθεί («Espresso») ο Παναγιώταρος; «(...) Εγώ όσους έψαξα εκείνο το βράδυ να μιλήσουμε για το αποτέλεσμα του αγώνα έλειπαν έξω στους δρόμους»... Μετά τον αγώνα Ελλάδας - Αλβανίας είχε δηλώσει: «Είμαστε εθνικιστές και το μίσος είναι υγιές συναίσθημα του ανθρώπου όταν στρέφεται ενάντια σε υπάνθρωπους»...

Τον Ιούνη του 2005 η Εθνική αγωνίζεται στην Τουρκία. Σε σχετική ερώτηση στέλεχος της Γαλάζιας Στρατιάς απαντά: «Εγώ θα πήγαινα μόνο με την ιδιότητα που είχα στο στρατό. Οδηγός σε άρμα. Αλλιώς δε θέλω να πάω στην Τουρκία. Ούτε σαν φίλαθλος, ούτε σαν τίποτα δε θέλω να πάω στην Κωνσταντινούπολη. Σας ικανοποιεί η απάντησή μου;» (ρ/σ «Φλας», 30/3/2005).

Περίπου δύο χρόνια αργότερα (Μάρτη του 2007) οι δύο ομάδες αναμετρώνται στο «Γ. Καραϊσκάκης». Μέλη της είναι στην εξέδρα με ναζιστικά σύμβολα και χαιρετούν φασιστικά στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Φώναξαν συνθήματα όπως «Φωτιά, φωτιά στα κόκκινα σκυλιά» και «σκ... σκ..., στον τάφο του Κεμάλ».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση και τις δηλώσεις του τότε προέδρου της ΕΠΟ, Β. Γκαγκάτση, «οι έλεγχοι θα είναι εξαιρετικά αυστηροί. Δε θα επιτραπεί η είσοδος πανό με υβριστικό ή ξενόγλωσσο περιεχόμενο».

Και πανό με ξενόγλωσσο (υβριστικό) περιεχόμενο υπήρξε και ελληνόγλωσσο που έγραφε «πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι η Κωνσταντινούπολη». Το οποίο όχι μόνο πέρασε αλλά και κανείς δε φρόντισε να το κατεβάσει... Επίσης ανενόχλητοι, οι φασίστες, τραμπούκισαν όσους διαφωνούσαν. Η δυναμική παρουσία τους είχε ζητηθεί και από το διαδίκτυο. Κανείς δεν ασχολήθηκε...

Άλλαξε ο Μανωλιός

Τα τελευταία χρόνια η Γαλάζια Στρατιά - επίσημα - φαίνεται να αποσύρεται από την ενεργό δράση. Οι φασίστες εμφανίζονται υπό τη σκέπη των Ultras Hellas και άλλων γκρουπ.

Στο μπλοκ «mavroskrinos.blogspot.com», το Εθνικιστικό Μέτωπο Πελοποννήσου «Λύκοι του Μοριά» αναφερόταν σε «άλλη μια δυναμική παρουσία νέων Εθνικιστών και Εθνικοσοσιαλιστών στο γήπεδο του Αστέρα Τρίπολης με αφορμή τον αγώνα (σ.σ. 13/10/09) της Εθνικής Ελπίδων ενάντια στην Λιθουανία.

(...) Δεν το κρύβουμε στο ελάχιστο ότι στο γήπεδο βρισκόμαστε για να στρατολογήσουμε νέους και νέες στις τάξεις του Ελληνικού Εθνικοσοσιαλισμού. Δεν πηγαίνουμε στις εξέδρες απλά για να φωνάξουμε κάποια συνθήματα αλλά προχωράμε μερικά βήματα ακόμα παραπέρα»... Και σε άλλο φόρουμ: «Το γήπεδο δεν αποτελεί το σκοπό αλλά μόνο ένα μέσο για την διάδοση των ιδεών μας»...

Το Σεπτέμβρη του 2010, στον αγώνα με τη Γεωργία, οι φασίστες - ναζιστές παρουσιάστηκαν και πάλι, οργανωμένοι στο «Γ. Καραϊσκάκης». Με σύμβολα, όπως ο κέλτικος και ο σιδηρούς σταυρός, μια πολεμική σημαία της Γερμανίας κ.α.

Επίσης, κρέμασαν πανό που έγραφε «βόρεια προάστια». Οι δύο λέξεις χωρίζονταν με τα σταυρωμένα επεκτεινόμενα βέλη. Χαρακτηριστικό εθνικιστικό σήμα (το χρησιμοποιούν η Χρυσή Αυγή, η νεοναζιστική λίγκα του Αγ. Γεωργίου στην Αγγλία κ.α.)... Στο ημίχρονο μεταφέρθηκαν στο απέναντι πέταλο (χωρίς κανείς να τους εμποδίσει) για να... υποδεχτούν τον Γεωργιανό τερματοφύλακα.

Σε σχετική ανάρτησή τους - υπό τον τίτλο «Η πραγματική εικόνα των ULTRAS» - ανέφεραν (διατηρούμε την ορθογραφία και σύνταξη): «Mετά τον αγώνα με την Γεωργία ακούστηκαν πολλά σχόλια για μας (αρνητικά ή θετικά όπως το βλέπει κάνεις) και θέλουμε μέσα από το blog να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους.

Σε έναν τέτοιο σύνδεσμο της εθνικής, δηλαδή σε έναν σύνδεσμο καθαρά οπαδικό, είναι λογικό οι περισσότεροι που τον αποτελούν να είναι τουλάχιστον πατριώτες! Δεν το αρνηθήκαμε ποτέ εξάλλου αυτό. Αυτό που έχουμε πει είναι πως δεν βάζουμε καμιά πολιτική ταμπέλα και δεν ανήκουμε σε κανένα πολιτικό κίνημα ή σχήμα. Σε παλιότερη ανάρτηση είχαμε πει πως αυτό που πάμε να περάσουμε δεν έχει να κάνει με πολιτική, αλλά με οπαδική νοοτροπία όπου αγωνίζεται η εθνική μας. Αυτό δεν σημαίνει πως θα καθόμαστε να ελέγχουμε ακριβώς τι πανό / σημαία κουβαλάει ο καθένας, το τι φοράει ο καθένας κλπ. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι σε τίποτα αρκεί να μην προκαλεί πρόβλημα σε μας, στο σύνδεσμο και να προσβάλει την Ελλάδα!

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η οργάνωση της κερκίδας της εθνικής και να περάσουμε όσο περισσότερο μπορούμε μια οπαδική φάση. Αυτό είναι άλλωστε που μας διαφέρει από τους άλλους».

Τον περασμένο Σεπτέμβρη η Εθνική υποδέχτηκε τη Λετονία. Η ακροδεξιά είχε ξανά οργανωμένη παρουσία. Με εθνικιστικά, ρατσιστικά και υβριστικά συνθήματα, με αλλεπάλληλους ναζιστικούς χαιρετισμούς. Ειδικά ο πυρήνας που βρισκόταν στη θύρα 7, πίσω από το τέρμα. Άραγε, έχει να πει κάτι η ΕΠΟ, για το επαναλαμβανόμενο γεγονός;

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου