Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Μαριναλέντα, η Γη της Ουτοπίας


                                   

Η Γη της Ουτοπίας, η Μαριναλέντα είναι ένα ουτοπικό χωριό 3.000 κατοίκων στην Ανδαλουσία. Ίσως η προσπάθεια να περιγράψει κάποιος τη διαφορετικότητα του χωριού με όρους πολιτικής και οικονομίας να είναι και δύσκολο και αντιφατικό. Στην Μαριναλέντα ταιριάζουν περισσότερο το παράδειγμα και οι ήρωες ενός κόμικ: Του Αστερίξ.

Ένα τρελό χωριό με τους δικούς του κανόνες μέσα στην αυτοκρατορία του χρήματος. Με αυτοδιαχείριση, κοινοκτημοσύνη και έναν τρελό δήμαρχο, απέναντι στους κανόνες λειτουργίας ενός καπιταλισμού σε βαθιά κρίση.

Η Μαριναλέντα δεν θα ήταν αυτό που είναι, αν ο Γκορντίγιο, στα δεκαεννιά του χρόνια, το 1979, δεν εκλεγόταν δήμαρχος. Η κομμούνα του κλείνει 31 χρόνια ύπαρξης. Την ώρα που η υφήλιος παλεύει με την κρίση, η Μαριναλέντα μοιάζει ένας άλλος κόσμος.

"Η γη δεν ανήκει σε κανέναν, η γη δεν αγοράζεται, η γη ανήκει σε όλους! Εφαρμόζουμε μια συμμετοχική δημοκρατία, αποφασίζουμε για όλα, από τους φόρους ως τις δημόσιες δαπάνες, σε μεγάλες συνελεύσεις. Πολλά κεφάλια δίνουν πολλές ιδέες"

Οι κάτοικοι ανήκουν στον τοπικό συνεταιρισμό και εργάζονται 6,5 ώρες την ημέρα έχοντας όλοι το ίδιο ημερομίσθιο (45 ευρώ), ανεξάρτητα αν απασχολούνται στους αγρούς ή στο τοπικό εργοστάσιο μεταποίησης των προϊόντων. Τα έσοδα δεν μοιράζονται αλλά επενδύονται στον συνεταιρισμό για να δημιουργηθούν νέες δουλειές.

"----Στο χωριό δεν υπάρχει παπάς και αστυνομικός, ενώ η ενοικίαση ενός σπιτιού στοιχίζει 15 ευρώ τον μήνα.-----"


http://video-morfwsh.blogspot.gr/2013/06/blog-post_982.html

άλλα σχετικά ποστ


https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1208957


http://www.babylonia.gr/el/news/topika-nea/media/video-gallery/ntokimanter-synenteykseis/o-dimarxos-tis-marinaleda-sto-botaniko-kipo.html-βίντεο από την εκδήλωση στην Αθήνα με παρουσία του δημάρχου της Μαριναλέντα

1 σχόλιο:

  1. Τρανό παράδειγμα οτι η αναρχία ειναι υπαρκτή και πραγματοποίησημη. Το συστημα μας έμαθε οτι η απόλυτη αυτοδιαχειρηση, αλληλεγγύη, ελευθερια ειναι ουτοπία. Αυτοί οι τρελοί σύγχρονοι γαλατες μας λένε οτι ειναι αλήθεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή