Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

NSU: Η ακροδεξιά τρομοκρατία στις υπηρεσίες του γερμανικού κράτους




  Ένα χρόνο αφότου αποκαλύφθηκε ο ακροδεξιός τρομοκρατικός πυρήνας NSU, πολιτικοί και εκπρόσωποι μεταναστευτικών οργανώσεων παραπονούνται ενάντια στις θρασύτατες προσβολές των γερμανικών αρχών ασφαλείας κατά των μεταναστών.
  Ο πρόεδρος της τουρκικής κοινότητας Kenan Kolat ανέφερε ότι η Γερμανία έχει τεράστιο πρόβλημα με το ρατσισμό, ενώ το μέλος της εξεταστικής επιτροπής του γερμ. κοινοβουλίου Sebastian Edathy , που διερευνά τις δολοφονίες της nsu, το διατυπώνει με πιο προσεκτικό τρόπο λέγοντας ότι υπάρχει πρόβλημα δομών και νοοτροπίας.
   Το μέλος της εξετ. επιτροπής ισχυρίζεται ότι από ένα μεγάλο μέρος των αρχών ασφαλείας της χώρας υπήρξε επίμονη άρνηση για την πιθανότητα ύπαρξης ακροδεξιάς τρομοκρατίας στη Γερμανία. Συνεχίζοντας τόνισε ότι απαιτείται μεγαλύτερη ευαισθησία εκ μέρους των αρχών, κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τρόπους αυτορρύθμισης. Είναι ανάγκη για παράδειγμα να προσληφθούν άτομα με καλύτερα προσόντα και περισσότερη ευαισθητοποίηση πάνω στο θέμα, που δεν σκέφτονται μέσα από στερεότυπα.
   Ο πρόεδρος της τουρκικής κοινότητας Kolat άσκησε κριτική για την κωλυσιεργία σε μια σειρά από φόνους της nsu που αποκαλύφθηκε. Θεωρεί απίστευτο το γεγονός ότι υπήρξαν προσπάθειες να συγκαλυφθούν και να αφήσουν τον κόσμο στην άγνοια, όπως συνέβη με τα κατεστραμμένα αρχεία. Η καλή δουλειά της εξετ. επιτροπής εξουδετερώνεται.
   Άμεση σχέση με την αποκάλυψη των δολοφονιών, συνεχίζοντας την κριτική του ο Κolat, έχει και η γερμανική κυβέρνηση, η οποία αρέσκεται σε μια συζήτηση «ατυχών χειρισμών». Είναι ανάγκη να γίνει συζήτηση για τα αίτια. Ο ρατσισμός βρίσκεται πάλι στην καρδιά της κοινωνίας στην Γερμανία.
O Kolat εγείρει βαρύ «κατηγορώ» εναντίον των υπηρεσιών της προστασίας Συντάγματος (γερμ. ευπ), στις οποίες καταλογίζονται σε σχέση με τις έρευνες αμέλεια, λέγοντας ότι η υπηρεσία προστασίας Συντάγματος διακινδυνεύει στη σημερινή του μορφή το δημοκρατικό κράτος δικαίου, προφανώς, γιατί λειτουργεί απομονωμένα. Ο Kolat επιμένει στις αλλαγές του προσωπικού των υπηρεσιών αυτών ακόμη και στις κατώτερες βαθμίδες τους. Συνεργάτες των υπηρεσιών αυτών θα πρέπει στο εξής να εκπαιδεύονται, ώστε να έρχονται σε επαφή με ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων.
   Η συνήγορος του πολίτη της γερμανικής κυβέρνησης, Μπάρμπαρα Τζόν, πρότεινε την οργάνωση ενός ιδρύματος, ώστε να μνημονεύονται τα θύματα των δολοφονιών της nsu, λέγοντας πως δεν θα αρκούσε ένα μνημείο. Σύμφωνα με στοιχεία της συνηγόρου του πολίτη, πολλοί από τους επιζώντες πέραν του ψυχολογικού φορτίου, έχουν περιέλθει και σε δεινή οικονομική κατάσταση, και ότι μέχρι στιγμής μόνο μετά από πολλούς κόπους κατόρθωσαν να υποστηριχτούν οικονομικά.
Αλλά και οι συγγενείς των θυμάτων εγείρουν κατηγορίες εναντίον των υπηρεσιών που διεξήγαν τις έρευνες, η Φαντιμέ Σιμσέκ ανιψιά του πρώτου θύματος Ενβέρ Σιμσέκ τονίζει σε άλλη εφημερίδα (taz) πως αν επρόκειτο για ανθρώπους από άλλες χώρες, όπως πχ Αγγλία, ΗΠΑ ή Γαλλία θα ξέσπαγε κόλαση στη Γερμανία, όμως τα θύματα ήταν Τούρκοι. Η Γκαμζέ Κούμπαζικ κόρη του Μεχμέτ Κούμπαζικ, που τον πυροβόλησαν στις 4/07/06 στο Ντόρτμουντ, επιμένει σε μια πιο αποφασιστική διαδικασία για να διαλευκανθεί η υπόθεση συμπληρώνοντας ότι το γερμανικό κράτος τους υποσχέθηκε πολλά, όπως και από την πλευρά της ίδιας της καγκελαρίου, μαθαίνοντας μετά ότι τα στοιχεία καταστράφηκαν και έχοντας την αίσθηση πως η διαλεύκανση της υπόθεσης παραμένει στάσιμη.
   Η υπουργός δικαιοσύνης Σαμπίνε Λοϊτχόιζερ- Σνάρρενμπέργκερ διαβεβαίωσε το αίτημά της για τη μεταρρύθμιση των αρχών ασφαλείας λέγοντας πως θα πρέπει να διορθώσουν τις δομές στην ασφάλεια, για να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη, οι αλλαγές προσωπικού μόνο δεν αρκούν κατά την πολιτικό της fdp.
   Επίσης, ο πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών στο κρατίδιο της Θουριγγίας Κρίστοφ Μάτσι επέμεινε στην καλύτερη προστασία από την ακροδεξιά τρομοκρατία, τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για μια ασφάλεια με δομές που θα αρθούν στο ύψος των καιρών, ωστόσο λείπει μια ολοκληρωμένη πρόταση.
 
Δέκα δολοφονίες απ΄το 2000 ως το 2006

   Η ύπαρξη της ΝSU αποκαλύφθηκε στις 4 Νοέμβρη 2011, όταν μετά από μια ληστεία τράπεζας τα μέλη της Ούβε Μπένχαρντ και Ούβε Μούντλος που παρακολουθούνταν από την αστυνομία, πυροβόλησαν εναντίον τους μια φορά και στη συνέχεια αυτοκτόνησαν. Ύστερα από λίγο παραδόθηκε και η τρίτη συνεργός στην αστυνομία Μπεάτε Τσαίπε. Οι τρεις τους κατηγορήθηκαν για εννιά δολοφονίες εναντίον μεταναστών στο διάστημα 2000- 06, καθώς και για μια δολοφονία εναντίον μιας αστυνομικού το 2007 στην πόλη Χάιλμπρον, επίσης τους καταλογίζουν δυο επιθέσεις με εκρηκτικά στην Κολονία. Οι λόγοι, για τους οποίους οι αρχές δεν έφτασαν νωρίτερα στα ίχνη τους, εξετάζονται αυτόν τον καιρό στη Γερμανία από εξεταστική επιτροπή της γερμανικής βουλής και από τρία τοπικά κοινοβούλια της χώρας για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

μετάφραση  λ

πηγή:
http://www.zeit.de/politik/deutschland/2012-11/nsu-aufklaerung-kritik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου