Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Τις επαναστάσεις τις κάνουν οι χορτάτοι που δεν έφαγαν τρεις μέρες

         Τις επαναστάσεις τις κάνουν οι χορτάτοι που δεν έφαγαν τρεις μέρες

«Μετανάστες είναι μόνο οι μαύροι». Ένα πράγμα που με ενοχλεί αφάνταστα είναι να ακούω ότι για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας φταίνε οι μετανάστες. Όχι όλοι όμως, μόνο οι «σκούροι». Το τι εννοώ θα το καταλάβεις παρακάτω…

Καταρχάς Νο1 φταίχτης είναι το κράτος σου που είχε ανοιχτές διάπλατα τις πόρτες τού «μαγαζιού-Ελλάδα» και έτσι καλοδεχτήκαμε τον κάθε λαό-παράνομο μετανάστη, που έψαχνε για κάτι καλύτερο.
Δεν τους κατηγορώ, το ίδιο θα κάνουμε και εμείς σε λίγο καιρό, το ίδιο έχουν κάνει φίλοι και γνωστοί φεύγοντας σε Γερμανίες-Αγγλίες-Γαλλίες, το ίδιο έχουμε κάνει και παλιότερα, γιατί μη ξεχνάς ότι και οι περισσότεροι από εμάς μετανάστες είναι.
Ήμουν λοιπόν σε μια παρέα, όπου η συζήτηση, όπως συνηθίζεται τελευταία, έφτασε στο θέμα δουλειά και στο θέμα Πακιστανός και Ινδός.
Άκουγα με προσοχή τον 32χρονο που μιλούσε νομίζοντας ότι έχει τόσο δίκιο που, επειδή δεν βρίσκει δουλειά, φταίει ο Πακιστανός, βρίζοντας και χλευάζοντας τον ίδιο και την χώρα του, βγάζοντας μια τρομακτική κακία για έναν άλλο άνθρωπο. Ποιος; Ένας 32χρονος Έλληνας που απ’ τις 10 λέξεις οι 5 ήταν λάθος. Θέλει όμως να λέγεται Έλληνας…
Εγώ λοιπόν θα σου πω το εξής απλό, καθημερινό, απ' τη δική μου πλευρά και όποιος θέλει ας το καταλάβει και οποίος δε θέλει ας συνεχίσει να υποκρίνεται.Εργαζόμουν σε μια μεγάλη εταιρία, με 200 εργάτες εκ των οποίων οι 50 περίπου ήταν Πακιστανοί (και θα πω μόνο για τους Πακιστανούς μιας και αυτοί είναι οι «καταραμένοι» της υπόθεσης)
Προϊστάμενοι τμημάτων ήταν 4 Έλληνες, 1 Αρμένιος και 2 Γάλλοι. Υποδιευθυντή είχα Γάλλο. Διευθυντή είχα Γάλλο. Ο πιο πάνω ήταν Γάλλος. Ο παραπάνω του ήταν Γερμανός και ή εταιρία ήταν ελληνική! Μισθός Πακιστανού 20 ευρώ τη μέρα. Τον μήνα 500€. Τον χρόνο 6,000€. (Ο Έλληνας γι' αυτή τη θέση ζητάει τα τριπλά λεφτά…) Επί 50 που είναι το σύνολο των Πακιστανών=300,000€ ετησίως.Πάμε παρακάτω… Ο υποδιευθυντής λάμβανε μηνιαίες αποδοχές 4,500€.
Ο διευθυντής 9,000€ συν αυτοκίνητα, συν βενζίνες… Οι 2 παραπάνω από αυτούς έπαιρναν από 60,000€ μηνιαίως  ο καθένας συν αυτοκίνητο, συν ενοίκιο, συν σπουδές παιδιών στο εξωτερικό, συν βενζίνες κλπ.
Απίστευτα ποσά; Εγώ να δεις τι πάθαινα κάθε πρωί που τα σκεφτόμουν, δουλεύοντας απ’ τις 5-6 το πρωί ως τις 4-5 το απόγευμα.Εάν κάνεις την πράξη θα δεις ότι ένας «μετανάστης» Γάλλος αλλά διευθυντής(!) και άσπρος (άρα δεν πιάνεται) σου κοστίζει όσο 100 πακιστανοί. Ένας μόνο! Προφανώς αυτό να μη σου περνάει απ' το μυαλό όταν του πας τον πρωινό καφέ του αποφεύγοντας στον δρόμο να κοιτάξεις τον βρωμερό Πακιστανό της αποθήκης σου γιατί με την δική σου λογική μετανάστης ίσον Πακιστανός. Η εταιρία πλέον πάει κατά διαόλου, έχει απολύσει τον μισό κόσμο και έμειναν άνεργες οικογένειες επειδή άρχισε το ταμείο να μπαίνει μέσα. Αιτία; Ο Πακιστανός των 500€ ή ο Γάλλος των 60,000 ευρώ;Όταν λοιπόν είχαμε 2 θέσεις ελεύθερες, μια σε γραφείο με 750 ευρώ και μια στην αποθήκη με 1200€, όσοι ήρθαν, ενδιαφέρθηκαν μόνο για το γραφείο. Βλέπεις ο Έλληνας δεν πάει να κάνει τον χαμάλη και ας έχει εκεί περισσότερες αποδοχές.
Ο Έλληνας έχει μάθει να περιμένει τη θέση στο δημόσιο, να τον ταΐζει η μάνα του, να κάνει δουλειές ξεκούραστες και καθαρές με μηδέν προσόντα, γιατί δεν είχε κάνει καν τον κόπο να μάθει μια τέχνη. Ποιος ο λόγος άλλωστε; Τι είναι; Πακιστανός να κουβαλάει κούτες ή  Αλβανός να βάφει και να χτίζει; Ποιος κοροϊδεύει ποιον, λοιπόν, αγαπητοί μου;Και τώρα που έφτασε η κατάσταση στο αμήν, τώρα που ‘πεσαν πείνες και κόψαμε και τον καθημερινό καφέ, τώρα τρέχουμε πανικόβλητοι! Καλά θα ήταν να είμαστε όλοι ξάπλα και να πέφτουν τα 2χιλιαρα όπως παλιά. Δουλειές και παραδείγματα ουκ ολίγα όπου ένα «τίποτα» κάθεται όλη μέρα χαζεύοντας στο ίντερνετ και το χρήμα πέφτει στο τραπέζι άφθονο κάθε μήνα. Έτσι πέσαμε έξω αγαπητοί μου. Γιατί είχαμε μάθει να πληρωνόμαστε αδρά και να μην προσφέρουμε. Και να τα δάνεια και να οι διακοπές και να ο λουλουδοπόλεμος. Κανείς άλλος δε φταίει παρά μόνο εμείς.
Όποιος το καταλάβει αυτό θα έχει κάνει ένα βήμα μπροστά. Δουλειές υπάρχουν αλλά είναι δουλειές με ιδρώτα. Πώς θα ξανακτιστεί η Ελλάδα; Πίνοντας καφέ απ’τα €360 του ΟΑΕΔ και περιμένοντας να γίνει κάνα θαύμα; Δε θα ξεχάσω την κουβέντα του Γάλλου, όταν ερχόταν 11:00 στο γραφείο, ζαλισμένος απ’τα πιώματα της περασμένης νύχτα, λέγοντας ότι οι Έλληνες κάνουν μόνο για εργάτες. Μας βλέπουν όπως βλέπουμε εμείς τους Πακιστανούς. Αστείο; Και εμείς κάνουμε τους ρατσιστές σε ποιον; Στον Πακιστανό; Που πάει με το κεφάλι κάτω;
Προσωπικά είμαι ρατσίστρια με αυτούς που δεν εκτιμούν έναν άνθρωπο ως άνθρωπο και όχι ως χρώμα και φυλή. Καλημέρα έλεγα πάντα στους Πακιστανούς με ειλικρίνεια και πάντα κοντραριζόμουν άσχημα με τον Γάλλο γιατί δεν τον είχα σε καμιά εκτίμηση. Πάντα υποστήριζα την εργατικότητα και την ανάγκη και πότε τις γραβάτες που τρώνε με 10 μασέλες απ' τον δικό μου κόπο.
Ας μη συμφιλιωθούμε με την κατάσταση, ας δούμε τι είμαστε ικανοί να προσφέρουμε και επιτέλους ας δουλέψουμε. Ίσως βέβαια για να δούμε ποιοι πραγματικά είμαστε θα πρέπει να νιώσουμε στο πετσί μας τι εστί μετανάστης και ρατσισμός, ίσως πηγαίνοντας μια βόλτα σε πλούσια κράτη και όταν μας κοιτάξουν υποτιμητικά και μας φερθούν σαν Έλληνες, σαν πεινασμένους αλλοδαπούς με οικονομική κρίση, δούμε το όλο θέμα με άλλο μάτι!

 Γράφει η  Αντιγόνη Κο

πηγή : pragmatikotita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου