Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Χαλκιδική: Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα μεταλλεία χρυσού

tvxs.gr/node/120789



Πάνω από 2.000 πολίτες διαδήλωσαν ειρηνικά το πρωί στη Χαλκιδική, στη διασταύρωση της Μεγάλης Παναγίας, υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία το μεσημέρι της Κυριακής. «Χρυσές υποσχέσεις, μαύρο μέλλον» χαρακτήρισαν τη σχεδιαζόμενη επένδυση για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, κάτοικοι και φορείς. Νωρίτερα, σε δύο προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία, ατόμων από λεωφορείο που συμμετείχε στην αυτοκινητοπομπή προς τη Μ. Παναγία. Οι προσαχθέντες αφέθηκαν.
Από νωρίς, ισχυρή αστυνομική δύναμη βρισκόταν επί ποδός διενεργώντας ελέγχους σε αυτοκίνητα και λεωφορεία που κατέφθαναν από διάφορα μέρη της Ελλάδας, προκειμένου οι επιβάτες να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Κρατώντας πανό και μαύρες σημαίες, οι συγκεντρωθέντες εξέφρασαν με συνθήματα την αντίθεσή τους στο «τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο», όπως το χαρακτήρισαν, που συντελείται στην περιοχή.
Για «καταστροφή του αρχέγονου δάσους των Σκουριών, του τόπου μας και της ζωής όλων μας», παρά τις γνωματεύσεις επιστημονικών φορέων και παρά το γεγονός ότι ακόμα εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ, έκανε λόγο η ανακοίνωση των Επιτροπών αγώνα Χαλκιδικής και Στρυμονικού κόλπου.
Γίνεται επίσης λόγος για «προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης, με στόχο να κάμψει το ηθικό όλων των κατοίκων της Χαλκιδικής και της Β.Ελλάδας που αντιτίθεται στην καταστροφή».
 Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μετά τις προσαγωγές που ακολούθησαν την επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας.

  • (15.08) Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση στη Μ. Παναγία. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου
  • (14:47) Η αστυνομία καταγράφει πινακίδες όσων πάνε στη πορεία στις Σκουριές, σύμφωνα με το left.gr
  • (14.42) Στο βήμα ανέβηκαν εκπρόσωποι των επιτροπών αγώνα των κατοίκων, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, των Οικολόγων Πράσινων, καθώς και οι συλληφθέντες  που είχαν κατηγορηθεί ως ηθικοί αυτουργοί της εμπρηστικής επίθεσης στο εργοτάξιο των Σκουριών, Λ. Τόσκας και Τ. Παπαγεωργίου.
  • (14.40) Ελεύθεροι οι προσαχθέντες από λεωφορείο που πηγαινε προς την Μ. Παναγιά.
  • (14.25) Συνεχίζονται οι χαιρετισμοί στην Μ. Παναγία, ενώ πλήθος κόσμου είναι συγκεντρωμένο παρά το τσουχτερό κρύο.
  • (13.18) Σε δηλώσεις του ο dήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευ. Λαμπάκης, που βρίσκεται στην συγκέντρωση τόνισε πως «ο αγώνας ενάντια στα μεταλλεία είναι κοινός»  και προσέθεσε πως «όσοι αυτοδιοικητικοί αντιτάσσονται στα συμφέροντα του λαού δεν έχουν θέση στην τοπική κοινωνία που τους εξέλεξε και πρέπει να παραιτηθούν». Σχετικά με τις δηλώσεις Σαμαρά για περιθώριο 10 ημερών ανέφερε πως «ακόμη και αν οι δικαστικές αποφάσεις είναι εναντίον των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης "κάτοικοι και αυτοδιοίκηση θα βάλουμε μπροστά στις μπουλντόζες τα σώματα μας», σύμφωνα με το alterthess.gr.  Στη Μεγ. Παναγία βρίσκονται επίσης και βουλευτες του ΚΚΕ, ο επικεφαλής των Οικολόγων-Πράσινων, Μ. Τρεμόπουλος.
  • (13:41) Κάτοικοι, συλλογικότητες στο μικρόφωνο που έχει στηθεί στην Μ. Παναγιά. Στο βήμα ο παπάς του χωριού, όπως αναφέρεται στο alterthess.gr
  • (13:35) Η πορεία συνεχίζεται χωρίς να έχει συναντήσει την αστυνομία.
  • (13.16) Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί την είσοδο της Μ. Παναγιάς όπου επικρατεί το αδιαχώρητο. Στην συγκέντρωση βρίσκονται μεταξύ άλλων οι επιτροπές κατοίκων Χαλκιδικής, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Βουλευτές του Τ. Κουράκης και Κ. Ιγγλέζη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η πρωτοβουλία αλληλεγγύης Αττικής και το Ανοιχτό Συντονιστικό Θεσσαλονίκης.
  • (13:00) Οι διαδηλωτές βγαίνουν από τα αυτοκίνητά τους και κατευθύνονται πεζοί προς την Μ. Παναγιά, όπου τους υποδέχονται με χειροκροτήματα.
  • (12:30) Προσαγωγές δύο ατόμων.  Εν συνεχεία, η αστυνομία σταματά  αυτοκίνητα για τη διενέργεια ελέγχων, τα οποία κατευθύνονται προς τη Μεγάλη Παναγιά.
          
                                                                 Νωρίτερα
Ξεκίνησε την Κυριακή μετά τις 10 το πρωί η προσυγκέντρωση των διαδηλωτών που θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας εναντίον της λειτουργίας εργοστασίου εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, υπό τη σκιά της επίθεσης στο εργοτάξιο της εταιρίας καθώς και των προσαγωγών κατοίκων από την αστυνομία. Μεγάλη αυτοκινητοπομπή από την Ιερισσό κατευθύνεται προς τη Μεγάλη Παναγιά.
Ειδικότερα, οι διαδηλωτές  που συγκεντρώθηκαν στην Ιερισσό προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στη Μεγάλη Παναγιά, ξεκίνησαν λίγο πριν τις 12. Η πορεία των από την Ιερισσό συνοδεύεται από μεγάλη αυτοκινητοπομπή.
          

Στην περιοχή  έφτασαν νωρίτερα και λεωφορεία με διαδηλωτές από Ξάνθη και Θεσσαλονίκη, τα οποία, σύμφωνα με το left.gr, έλεξχε η αστυνομία.

Τα συνθήματα που ακούγονται είναι, μεταξύ άλλων, «Εξόρυξη δε γίνεται, μην τρέφετε ελπίδες, αν θέλετε χρυσό ανοίξτε τις θυρίδες» και «Με ΜΑΤ, βία και καταστολή, χρυσάφι δε θα βγάλετε απ' τη Χαλκιδική».


Στις συγκεντρώσεις συμμετέχουν επίσης κάτοικοι από τα χωριά της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής όπως την Αμουλιανή, τον Αγ Νικολαο, τα Νεα Ρόδα, την Ορμύλια και την Ολυμπιάδα.

πηγή : tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου