Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Σε έκρυθμο κλίμα η κηδεία Μπελαΐντ στην Τυνησία

   

Ισχυρούς φόβους για νέες αναταραχές προκαλεί η γενική απεργία και οι διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στην Τυνησία, ανήμερα της κηδείας του δολοφονηθέντος ηγέτη της αντιπολίτευσης, Σουκρί Μπελαΐντ. Χιλιάδες Τυνήσιοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο της Τύνιδας, όπου κείτεται η σορός του Μπελάιντ, αναμένοντας την κηδείας του και φωνάζοντας αντικυβερηντικά συνθήματα.

Οι αρχές έχουν δώσει εντολή στα πανεπιστήμια να μην πραγματοποιηθούν αύριο και μεθαύριο μαθήματα, ενώ η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι τα γαλλικά σχολεία στην Τύνιδα θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο.

Και χθες, Τετάρτη, χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία Μπελάϊντ. Στην Τύνιδα σημειώθηκαν νέα επεισόδια αυτή τη φορά κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές, οι οποίοι απάντησαν με ρίψεις αντικειμένων και φωνάζοντας συνθήματα για παραίτηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Χαμντί Τζεμπαλί.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, το κυβερνών ισλαμικό κόμμα Ενχάντα απέρριψε την πρόταση του Τυνήσιου πρωθυπουργού για διάλυση της κυβέρνησης και συγκρότηση ενός υπουργικού συμβουλίου τεχνοκρατών υπό τον ίδιο, με στόχο να κατευνάσει το κίνημα οργής.

«Ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε τη γνώμη του ίδιου του κόμματός του. Εμείς στο Ενχάντα πιστεύουμε πως αυτό που χρειάζεται τώρα η Τυνησία είναι μια κυβέρνηση πολιτικών και όχι τεχνοκρατών. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τα υπόλοιπα κόμματα για σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ενχάντα.

Η Τυνησία συγκλονίζεται από τις εντάσεις ανάμεσα στους κυρίαρχους ισλαμιστές και τους κοσμικούς αντιπάλους τους, αλλά και από την απογοήτευση που επικρατεί μεταξύ των πολιτών λόγω της έλλειψης κοινωνικής προόδου από την πτώση του δικτάτορα Ζίνε αλ-Αμπιντίν Μπεν Αλί τον Ιανουάριο του 2011.

Η επανάσταση στην Τυνησία ήταν η αρχή της «αραβικής άνοιξης», των επαναστάσεων-ντόμινο που σημειώθηκαν στον αραβικό κόσμο και που οδήγησαν στη πτώση καθεστώτων δεκαετιών.

πηγή : tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου