Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Λήψεις DNA και αστυνομοκρατία στη Χαλκιδική


      

Καθεστώς φόβου επικρατεί στις περιοχές πέριξ των Σκουριών Χαλκιδικής μετά την επίθεση κατά της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός το βράδυ της Κυριακής. Στον τύπο αυξάνονται πλέον οι διαρροές της ΕΛ.ΑΣ που κάνουν λόγο για «επιχείρηση τύπου κομάντο» συνδέοντας την επίθεση με την τρομοκρατία. Εξάλλου η ευθύνη διεξαγωγής των προανακριτικών διαδικασιών έχει αναληφθεί εξ' ολοκλήρου από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι καταγγέλουν σοβαρά περιστατικά εκφοβισμού με «κινηματογραφικές προσαγωγές» καθώς και τη λήψη γεννετικού υλικού (DNA) από κατοίκους που προσαγάγονται χωρίς συγκεκριμένες κατηγορίες. Στο μεταξύ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ανάθεσης των δικογραφιών που αφορούν τους κατοίκους σε εφέτη ανακριτή κάτι που συνήθως γίνεται σε περιπτώσεις πολύ σοβαρών εγκλημάτων. Της Αγγελικής Δημοπούλου.


Στημένο σκηνικό με στόχο τον αγώνα τους φοβούνται οι κάτοικοι

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για προσαγωγές κατοίκων και λήψη γεννετικού υλικού χωρίς να έχουν αποδοθεί κατηγορίες από τα χωριά κοντά στις Σκουριές Χαλκιδικής. Μάλιστα χθες γυναίκες της περιοχής πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το αστυνομικό τμήμα στην Ιερισσό Χαλκιδικής προκειμένου να καταγγείλλουν «την έντονη παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή και τον εκφοβισμό των πολιτών κάθε ηλικίας» καθώς και την «εξαφάνιση» δυο συμπολιτών τους που κρατήθηκαν για ώρες από την αστυνομία Πολυγύρου.

«Γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστούν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής ως τρομοκράτες, αναρχικοί κλπ» δηλώνει στο tvxs.gr, ο Βασίλης Τζιμούρτος κάτοικος της περιοχής και δικηγόρος. «Η αστυνόμευση της περιοχής και οι κινηματογραφικές προσαγωγές με πρόσχημα τη στάση κατά της αρχής γίνονται με κριτήριο τη δημόσια έκφραση των κατοίκων κατά των μεταλλείων χρυσού» τονίζει σημειώνοντας ότι οι προσαγωγές γίνονται χωρίς ενημέρωση για συγκεκριμένες κατηγορίες και δικηγόρο, κρατούν ώρες, ενώ οι προσαχθέντες εκβιάζονται ψυχολογικά πως αν δεν δώσουν δείγμα DNA θα κατηγορηθούν για απείθια και θα οδηγηθούν στο αυτόφωρο.

Σύμφωνα με τον κ. Τζιμούρτο κάποιοι δίνουν δείγμα DNA είτε λόγο εκφοβισμού είτε επειδή σκέφτονται πως δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Σημειώνει πάντως ότι νομικά δεν στέκει.

«Η συγκέντρωση γενετικού υλικού χωρίς απαγγελία κατηγορίας δεν είναι νόμιμη υπηρεσιακή ενέργεια. Άρα όποιος αρνείται δεν διαπράττει απείθεια» τονίζεται χαρακτηριστικά από την Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

«Εκφράζονται υπόνοιες για στημένο σκηνικό με το DNA» τονίζει ο κ. Τζιμούρτος και προσθέτει «είναι η πρώτη φορά που σε νομικό επίπεδο επιχειρείται να μπει φραγμός σε κινητοποιήσεις των κατοίκων με τέτοιο αντιδημοκρατικό τρόπο ενώ για πρώτη φορά εξετάζεται το ενδεχόμενο να οριστεί εφέτης ανακριτής για δικογραφίες σε κινητοποιήσεις πράγμα που ως τώρα συνέβαινε μόνο για περιπτώσεις τρομοκρατίας και βαριά οικονομικά εγκλήματα. Αυτή η κίνηση φέρει τη σφραγίδα εισαγγελέα και μάλιστα υψηλά ιστάμενου».

Στην ίδια γραμμή βρίσκονται και οι καταγγελίες του κ. Λάζαρου Τόσκα στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που μάλιστα συνελήφθη για την επίθεση της Κυριακής στην Ελληνικός Χρυσός καθώς κατηγορήθηκε ως ηθικός αυτουργός από τρεις υπαλλήλους της εταιρείας.

«Προσπαθούν με συνεχείς προσαγωγές και τη δική μου προσπάθεια δίωξης να ποινικοποιήσουν τον αγώνα μας. Η δική μου δίωξη είχε κι άλλον ένα στόχο. Κι ο στόχος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί είμαι στέλεχος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ δεν τα κατάφεραν όμως» σημειώνει. Αναφορικά με την εικόνα που επικρατεί στην περιοχή αναφέρει: «αστυνομοκρατούνται τα χωριά μας. Περνούν ασφαλίτικα αυτοκίνητα και περιπολικα. Την Τρίτη το βράδυ είχαμε συνάντηση των επιτροπών κατοίκων στην Ιερισσό και στο δρόμο έκαναν ελέγχους και προσαγωγές. Σταμάτησαν και εμένα με το γιο μου. Όταν τους είπα ότι είμαι ελεύθερος με εισαγγελική εντολή, έψαξαν το αυτοκίνητο και μετά με άφησαν να φύγω».

Όσον αφορά την υποθέση του, η αυτόφωρη διαδικασία δεν προχώρησε ελλείψη στοιχείων. Σε αυτή τη φάση πραγματοποιείται προκαταρκτική εξέταση για τον ίδιο αλλά και για τους τρεις υπαλλήλους της εταιρείας κατά των οποίων κατέθεσε μήνυση για για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση. Η εκτίμηση του κ. Τόσκα είναι πάντως ότι «κάποιοι τους έβαλαν. Είναι παιδιά που μπορεί να μη με ξέρουν καν και να μην έχουν δει τίποτα δικό μου. Αλλά τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας η οποία με στοχοποιεί δεν είχαν το θάρρος να καταθέσουν αυτά τα πράγματα».

Για την επίθεση της Κυριακής

Ο κ. Βασίλης Τζιμουρτος δηλώνει για την επίθεση της Κυριακής στην Ελληνικός Χρυσός «δεν είμαστε κουκουλοφόροι» και σημειώνει πως «η επίθεση της Κυριακής είναι έξω από τη νοοτροπία των κατοίκων». «Οικοδόμοι, άνεργοι, γυναίκες με παιδιά, μια 60χρονη γυναίκα που τα ΜΑΤ της έσπασαν το πόδι και κατόπιν τη συνέλαβαν. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που διαδηλώνουν».

«Δεν έχουμε τίποτα με τους εργαζόμενους της εταιρείας. Εξάλλου κι εκείνοι μάλλον δεν έχουν καταλάβει ακριβώς τι συμβαίνει σε σχέση με το περιβάλλον της περιοχής» προσθέτει και τονίζει ότι «το 99% των κατοίκων είναι κατά της εξόρυξης που θα φέρει στην επιφάνεια κυάνιο και αρσενικό με ανυπολόγιστες βλάβες για την περιοχή και τους κατοίκους της». Σημειώνει τέλος ότι «κανένα κόμμα δεν μπορεί να μπορεί να καπηλευθεί τους αγώνες μας. Δεν υπαγόμαστε πουθενά και εγώ είμαι πρώτα κάτοικος και μετά δικηγόρος».

«Αποδοκίμασα την επίθεση και είπα από την πρώτη στιγμή ότι κάνει κακό στον αγώνα μας. Αυτή είναι και η στάση όλων των συναγωνιστών εδώ. Η επίθεση αυτή είναι μια ύποπτη ιστορία και μας έκανε μεγάλο κακό» τονίζει ο κ. Λάζαρος Τόσκας.

Η στάση των ΜΜΕ

Μέχρι και την επίθεση της Κυριακής και παρά τις συνεχείς διαδηλώσεις λίγα μέσα είχαν προβάλλει τις κινητοποιήσεις και τι θέσεις των κατοίκων ενώ με εξαίρεση ορισμένες δημοσιογραφικές προσπάθειες λιγοστές ήταν και οι πληροφορίες για την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός και τις επιπτώσεις της δραστηριότητάς της στην περιοχή. Την ίδια ώρα διεθνή ΜΜΕ ταξίδευαν μέχρι την Ελλάδα προκειμένου να καταγράψουν τις θέσεις των κατοίκων και τα μέσα που χρησιμοποίησε η εταιρεία για να αναπτυχθεί στην περιοχή.


Διαβάστε στο tvxs.gr: Η Ελλάδα πουλάει δάση, χαλκό και την ψυχή της

«Έπρεπε να συμβεί το τραγικό γεγονός της Κυριακής για να γίνουμε ορατοί σαν κίνημα» αναρωτιούνται οι κάτοικοι. «Καταστρέφεται η περιοχή μας και η ζωή μας. Κάναμε τεράστιες κινητοποιήσεις και δεχτήκαμε δολοφονικές επιθέσεις από τα ΜΑΤ σε ειρηνικές διαδηλώσεις. Ήμασταν όμως αόρατοι για τα ΜΜΕ» σημειώνουν.
Βίντεο-ρεπορτάζ των New York Times για τα ορυχεία χρυσού στην Χαλκιδική

Την ίδια ώρα γίνεται αισθητή η αύξηση των διαφημίσεων της Ελληνικός Χρυσός είτε σε sites στο διαδίκτυο, είτε με ολοσέλιδες καταχωρήσεις σε μεγάλες εφημερίδες. Οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι και στα τοπικά μέσα η προβολή της εταιρείας έχει αυξηθεί αισθητά.

                                          


«Η εταιρεία έχει στα φύλλα μεγάλες διαφημίσεις. Τα τοπικά κανάλια την προβάλλουν ασταμάτητα κι εμείς που αγωνιζόμαστε κατά του χρυσού μέλλοντος της περιοχής μένουμε στην αφάνεια. Οι κινητοποιήσεις δεν προβάλλονται καθόλου συχνά ή προβάλλονται αρνητικά» σημειώνει ο Τόλης Παπαγεωργίου από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.

Η στάση της αστυνομίας και οι διαρροές

Ερωτηματικά είχε προκαλέσει το γεγονός ότι η αστυνομία δεν έβγαλε εκτενή ανακοίνωση για την επίθεση στην Ελληνικός Χρυσός παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές καθώς και μία σύλληψη.

Η μοναδική ανακοίνωση ήταν η πρώτη που κυκλοφόρησε από τα τοπικά ΜΜΕ και ενημέρωνε για τις 27 πρώτες προσαγωγές και στην οποία δεν αναφέρεται ομηρία των φυλάκων της εταιρείας. Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με τα τοπικά ΜΜΕ, η ΕΛ.ΑΣ λίγες ώρες μετά το περιστατικό διέψευδε ότι υπήρξε ομηρία.

Τις δυο τελευταίες ημέρες πάντως υπάρχουν διαρροές από την αστυνομία στον Τύπο. Σε χθεσινό δημοσίευμα του Βήματος που επικαλείται αστυνομικές πηγές αναφέρεται ότι «η καταδρομική στις Σκουριές της Χαλκιδικής ήταν επιχείρηση πολεμικού τύπου, η οποία ξεπερνά κατά πολύ την τοπική αντιπαράθεση για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του χρυσού».

«Τέτοιες επιχειρήσεις κομάντο λίγοι έχουν την ικανότητα να εκτελέσουν στη χώρα μας» σημειώνει, σύμφωνα με την εφημερίδα, έμπειρος αξιωματικός, διευκρινίζοντας με νόημα ότι «ανάλογη περιβολή και σχηματισμός στρατιωτικού τύπου έχει παρατηρηθεί μόνο κατά τη δράση μελών του Επαναστατικού Αγώνα» και σημειώνοντας ότι συχνές ήταν οι αναφορές στο θέμα του χρυσού στις προκηρύξεις της συγκεκριμένης οργάνωσης. Το δημοσίευμα τονίζει τέλος ότι κοινή είναι η πεποίθηση στις αρχές ασφαλείας ότι η επιχείρηση στις Σκουριές δεν σχεδιάστηκε, ούτε εκτελέσθηκε από πολίτες της περιοχής, αλλά από πρόσωπα συνδεδεμένα με την τρομοκρατία και μάλιστα αναμένεται προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης.

Σύμφωνα με την Ημερησία, οι αρχές εξετάζουν πιθανή συμμετοχή και ατόμων που πήραν μέρος στο παρελθόν στα σοβαρά επεισόδια που έγιναν στην Κερατέα Αττικής, με αφορμή την κατασκευή του ΧΥΤΥ.

Τέλος το Έθνος επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. που δηλώνει «οι δράστες δεν ήταν μόνο ντόπιοι, ούτε όμως και μόνο ξένοι. Είχαν επικοινωνία και συνεργασία με κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι τους βοήθησαν στην οργάνωση και την εκτέλεση της επίθεσης» υποστηρίζοντας ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει φως στο τούνελ».

Νέα μεγάλη κινητοποίηση την Κυριακή

Στο μεταξύ, σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, 2013 στις 11.00 στην Μ. Παναγία Χαλκιδικής καλούν οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Στρυμονικού Κόλπου. Προσυγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 στην Ιερισσό ενώ συνέντευξη τύπου θα δοθεί στις 13.00 στη Μεγάλη Παναγιά.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μία λυσσαλέα προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης μας. Ένα ανελέητο και πρωτοφανές κυνηγητό που στόχο έχει να κάμψει το ηθικό όλων των κατοίκων της Χαλκιδικής και της Β. Ελλάδας που αντιτίθεται στην καταστροφή» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Δεν είναι θέμα ηρωισμού ή παραλογισμού είναι θέμα επιβίωσης. Η περιοχή μας όπως όλες οι περιοχές έχουν μια εξάρτηση από μια πηγή ζωής που λέγεται νερό. Το νερό το πέρνουμε από τις Σκουριές και τρία ρεύματα συνεχούς ροής στα οποία από τη Δευτέρα που μας πέρασε θα δημιουργούντουσαν φράγματα απόθεσης των αποβλήτων της εταιρείας. Αυτό θα σήμαινε το θάνατο της περιοχής μας» τονίζει ο Τόλης Παπαγεωργίου.


πηγή : tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου