Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Μάκης Βορίδης: Ο ακτιβιστής που τα λέει «τσεκουράτα»


                                    

Κάποιες φορές η μοίρα παίζει περίεργα παιχνίδια. Για τραγική ειρωνεία, ο Μάκης Βορίδης επέλεξε το συγκρότημα Λαμπράκη για να παρουσιάσει τον εαυτό του ως «Ακτιβιστή της Δεξιάς». Το ίδιο συγκρότημα, του οποίου οι εφημερίδες δύο δεκετίες πριν τον χαρακτήριζαν ως «φασίστα». Τραγική ειρωνεία ή απλά οπουρτουνισμός;

«Οι ιστορικοί πλαστογραφούν το παρελθόν, οι ιδεολόγοι το μέλλον», έλεγε συχνά ο Σλοβένος θεατρικός συγγραφέας Zarko Petan στις συζητήσεις του. Στην περίπτωση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Μάκη Βορίδη, η πλαστογραφία του παρελθόντος φαίνεται να αποτελεί το εφαλτήριο του μέλλοντος.
Γνήσιο τέκνο της Δεξιάς, ο Μάκης ή αλλιώς Μαυρούδης Βορίδης δείχνει τις πολιτικές του πεποιθήσεις από τα μαθητικά του χρόνια. Νεαρός σπουδαστής στο κολέγιο Αθηνών, ιδρύει τους «Ελεύθερους Μαθητές», μια μαθητική οργάνωση τα μέλη της οποίας διακρίνονται για τις εθνικιστικές τους απόψεις. Σπουδαστές της εποχής στο κολέγιο Αθηνών θυμούνται τα μέλη της οργάνωσης να διακοσμούν με αγκυλωτούς σταυρούς τα τετράδια και τους τοίχους του σχολείου. Εποχές έντονα πολιτικοποιημένες. Οι «Ελεύθεροι Μαθητές» αναπτύσσουν πλούσια δράση, που ξεφεύγει από τα στενά όρια μιας πολιτικά ανήσυχης μαθητικής νεολαίας. Τραμπουκισμοί, ξυλοδαρμοί, αλλά και απειλητικά τηλεφωνήματα σε εβραϊκές οικογένειες σπουδαστών του κολεγίου, είναι ορισμένα από τα μέσα που χρησιμοποιούν σε όποιον θεωρούν ότι αποτελεί «εχθρό». Ορισμένες φορές τα πράγματα οδηγούνται στα άκρα. Χρειάζεται η μεσολάβηση σημερινού επιφανούς στελέχους της ΝΔ στον Μάκη Βορίδη προκειμένου οι απειλές και οι εκφοβισμοί σε βάρος εβραϊκής οικογένειας να λάβουν τέλος. Οι «Ελεύθεροι Μαθητές» μεσουρανούν και ο Μάκης Βορίδης μετατρέπεται σταδιακά σε φυσικό τους ηγέτη. Προσωπικότητα έντονη εξακολουθεί να κινεί τα νήματα ακόμη και μετά την αποφοίτησή του από το κολέγιο και την εισαγωγή του στη Νομική Αθηνών, το 1983. Είναι ο ιθύνων νους της οργάνωσης και το ιερό «τοτέμ» που άπαντες αντιμετωπίζουν με τον δέοντα σεβασμό, αν όχι φόβο.
Όντας φοιτητής, αναπτύσσει πλούσια δράση, η οποία όμως δεν ξεφεύγει από τον φυσικό του πολιτικό χώρο. Το 1984 αναλαμβάνει αρχηγός της νεολαίας της ΕΠΕΝ της φιλοχουντικής οργάνωσης που ίδρυσε ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος μέσα από τη φυλακή, διαδεχόμενος τον σημερινό πρόεδρο της Χρυσής Αυγή Νίκο Μιχαλολιάκο. Οι ΕΠΕΝίτες γίνονται φόβος και ο τρόμος της εποχής. Οι επιθέσεις κατά αριστεριστών φοιτητών και ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου είναι συχνές. Στο παιχνίδι της επικράτησης επιστρατεύονται τα πάντα: λοστοί, μαχαίρια ακόμη και τσεκούρια. Είναι το οπλοστάσιο για την επικράτηση της ΕΠΕΝ, ελλείψει πειστικού πολιτικού λόγου.
Ο Μάκης Βορίδης πρωτοστατεί στις περισότερες επιθέσεις. Μέλη της τότε ΕΦΕΕ αλλά και σπουδαστές της Νομικής θυμούνται έναν «τραμπούκο» και «φασίστα», Μάκη Βορίδη, που μαζί με την ομάδα του σκορπά τον τρόμο.
                              

  Ως αρχηγός της νεολαίας της ΕΠΕΝ δίνει συνέντευξη τον Σεπτέμβριο του 1986, στο περιοδικό «ΕΝΑ», σε δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Οι Ναζί της Αθήνας». Ο 21χρονος τότε Μάκης Βορίδης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Αριστερά έχει χάσει το ηρωικό στοιχείο που ήταν αυτό που συσπείρωνε. Ο φιλελευθερισμός είναι πεθαμένος. Ο κόσμος έχει επαναστατικό και ηφαιστειώδη χαρακτήρα. Όλη αυτή η ιστορία μπορεί να γίνει από μας. Εκεί πρέπει να χτυπήσουμε».

Η επίθεση με τσεκούρι

Τον Μάρτη του 1985 μια ομάδα ΕΠΕΝιτών επιτίθεται κατά διαδηλωτών στα Εξάρχεια, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την υπερβολική αστυνόμευση των Εξαρχείων και την αστυνομική βία. Σε εξέλιξη βρίσκεται το διαβόητο σχέδιο «Αρετή», του τότε υπουργού Αντώνη Δροσογιάννη για την εκκαθάριση των Εξαρχείων από τους αναρχικούς. Οι διαδηλωτές απωθούν τους ΕΠΕνίτες στα γραφεία τους στην οδό Ακαδημίας και Κιάφας. Το πρωτοσέλιδο των «Νέων» της 13/05/85 αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ώρα 10.45: Επίθεση φασιστών: Μεγάλη προβοκάτσια, με στόχο τη γενίκευση των επεισοδίων και τη δημιουργία χαώδους κατάστασης, επιχείρησε να κάνει χθες το βράδυ ομάδα φασιστών της ΕΠΕΝ. Φορώντας μαύρα κράνη και κρατώντας ασπίδες, οι φασίστες επιτέθηκαν στις 10.45 το βράδυ, στη διασταύρωση των οδών Ακαδημίας και Εμ. Μπενάκη εναντίον διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν για «την αστυνόμευση των Εξαρχείων και την αστυνομική βία». Ομάδα διαδηλωτών, ξεριζώνοντας υποστηρίγματα δέντρων, απώθησαν τους φασίστες στα γραφεία τους (Ακαδημίας και Κιάφας). Ανάμεσα στους φασίστες διακρίναμε τον γνωστό Μάκη Βορίδη».
Την ίδια περίοδο, διαγράφεται από τον σύλλογο φοιτητών της Νομικής για φασιστική δράση. Την πρόταση υποστηρίζει και η φοιτητική παράταξη της ΝΔ, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, με εισηγητή τον μετέπειτα ειδικό γραμματέα Αξιοποίησης Ολυμπιακών Έργων και προϊστάμενο της ΥΠΕΕ, Σπύρο Κλαδά. Ένα χρόνο μετά, στις 22 Απριλίου 1986 οι ΕΠΕΝίτες πραγματοποιούν αιματηρή επίθεση στη Νομική με στιλέτα και λοστούς. Αρκετοί φοιτητές τραυματίζονται, ενώ η ΕΦΕΕ υποβάλει μήνυση κατά του Μάκη Βορίδη. Το όνομά του κοσμεί και πάλι τις στήλες της «Ελευθεροτυπίας» την επόμενη μέρα. Το δημοσίευμα αναφέρει τον Βορίδη ως φασίστα φοιτητή που έχει διαγραφεί από τη Νομική για έντονα φασιστική δράση.

 Πνευματικό παιδί του Λεπέν

Τα χρόνια περνούν και ο Μάκης Βορίδης αποφοιτά από τη Νομική. Δεν κατορθώνει όμως ποτέ να αποβάλλει από μέσα του το μικρόβιο της πολιτικής, όπως επίσης και το χώρο από όπου προέρχεται. Το 1994 ιδρύει το Εθνικό Μέτωπο, ενώ παράλληλα εκδίδει το περιοδικό «Ελληνικές Γραμμές». Στο κόμμα μετέχουν αρκετοί ΕΠΕΝίτες, όπως επίσης και ο έτερος πόλος της εθνικιστικής Δεξιάς, η ΕΝΕΚ. Ως πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου συμμετείχε δύο φορές στις εκλογές της Αθήνας, το 1998 και το 2002, ενώ το 2000 ήταν υποψήφιος βουλευτής στις εθνικές εκλογές, στο κοινό ψηφοδέλτιο του Εθνικού Μετώπου, με την πρώτη Γραμμή του Κώστα Πλεύρη.
Ο ίδιος δείχνει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης και της απόλυτης στήριξης διεθνών προσωπικοτήτων του ακροδεξιού χώρου. Στις ι8 Οκτωβρίου 1997 ο Γάλλος ηγέτης της ακροδεξίας Ζαν Μαρί Λεπέν αναγνωρίζει το Εθνικό Μέτωπο. Ο Μάκης Βορίδης αποτελεί το αγαπημένο του παιδί και ο Λεπέν φροντίζει με κάθε τρόπο να του το δείχνει.
Στις ι6 Φεβρουαρίου 2002, παραμονές των εκλογών για τη γαλλική προεδρία, σε ομιλία του στη συγκέντρωση του Γαλλικού Εθνικού Μετώπου (Front National) ο Μάκης Βορίδης μιλά για το Λεπέν σα να είναι ο πνευματικός του πατέρας: «Όλα αυτά τα χρόνια, και έχουν περάσει ήδη 20 χρόνια, οι Έλληνες πατριώτες είχαμε τη χαρά και την τιμή να σταθούμε πάντοτε στο πλευρό του Λεπέν και του Front National. Από το 1984 που η ΕΠΕΝ, το M.S.I. του αείμνηστου Ciorgio Almirante και ο Λεπέν έφτιαξαν την ομάδα της Ευρωπαϊκής Δεξιάς. Έτσι και τώρα, στηρίζουμε τον Λεπέν στην υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Γαλλίας. Και είμαστε βέβαιοι ότι μια νίκη του Λεπέν δεν θα είναι μόνο μια νίκη για την Γαλλία, μα μια νίκη για ολόκληρη την Ευρώπη. Ευχόμαστε λοιπόν κάθε επιτυχία στον πρόεδρο Λεπέν και στο Front National, για μια Ευρώπη χωρίς μετανάστευση, χωρίς τρομοκρατία, κοντά στον πολιτισμό και στις παραδόσεις της, για την Ευρώπη των Λαών και των Εθνών».
Η αδυναμία του Λεπέν προς τον Μάκη Βορίδη δεν κρύβεται. Τις παραμονές των εκλογών του 2004, ο αντιπρόεδρος του Front National, Καρλ Γιανγκ επισκέπτεται την Ελλάδα και καλεί τον ελληνικό λαό να στηρίξει το Εθνικό Μέτωπο και τον Μάκη Βορίδη.
Οι δεσμοί Βορίδη-Λανγκ θα γίνουν πιο στενοί ένα χρόνο αργότερα, όταν ο Γάλλος εθνικιστής γίνεται κουμπάρος στον γάμο του σημερινού υπουργού. Τη δεδομένη χρονική στιγμή το παρελθόν του Βορίδη αποτελεί φωτεινό οδηγό για την πολιτική του δράση.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερη Ώρα», στο φύλλο της 17ης και ι8ης Ιουνίου 2002, ο αρχηγός του Εθνικού Μετώπου σημειώνει: «Η 21η Απριλίου υπήρξε μια περίοδος που συνέβησαν πολλά θετικά για τον τόπο», ενώ παράλληλα αυτοχαρακτηρίζεται ως πατριώτης, για τον οποίο η ετικέτα του «ακροδεξιού» χρησιμοποιείται συσκοτιστικά.
«Εγώ αυτοχαρακτηρίζομαι ως πατριώτης. Το θέμα της Άκρας Δεξιάς θεωρώ ότι χρησιμοποιείται συσκοτιστικά με την εξής έννοια: Υπάρχει κάποια Δεξιά, και όσοι έχουν πιο δεξιές θέσεις ανήκουν στην Άκρα Δεξιά, δηλαδή είναι ακραίοι. Εγώ θεωρώ ότι οι απόψεις μου δεν είναι καθόλου ακραίες. Θεωρώ ότι οι απόψεις μου είναι απολύτως ορθολογιστικές και χρήσιμες για τον τόπο».

Στην Κολυμπήθρα του ΛΑΟΣ

Ο Μάκης Βορίδης προσχωρεί στο ΛΑΟ του Γ. Καρατζαφέρη, με το οποίο εκλέγε ται βουλευτής το 2007, αλλά και το 2009. Σταδιακά, με περίτεχνο και επικοινωνίας τρόπο, προσπαθεί να χτίσει ένα πιο μετριοπαθές προφίλ.
Οι εθνικιστικές κορώνες αποτελούν παρελθόν και ο ίδιος προσπαθεί να φιλοτεχνήσε το προφίλ ενός πατριώτη πολιτικού που κινείται στον χώρο της δεξιάς, δίχως όμως ακραίες αντιλήψεις.
Πρόσφατα, σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό, έδωσε τη δική του εκδοχή για το πολιτικό του παρελθόν. «Πράγματι, ήμουν ως νέος ένας ακτιβιστής της Δεξιάς. Και εκείνες οι εποχές είχαν φασαρίες και σε μερικές από εκείνες τις φασαρίες έχω συμμετάσχει». Ο Έλληνας υπουργός θέλει πάση θυσία να απενεχοποιηθεί από το ακραίο του παρελθόν. Οι ερινύες όμως τον κυνηγούν συνεχώς.
Σε πρόσφατο δημοσίευμα της, η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz χαρακτηρίζει τον Μάκη Βορίδη αντισημίτη. Από το τσεκούρι της φωτογραφίας των νεανικών του χρόνων, ο Έλληνας «Λεπέν» δείχνει να έχει ξεθάψει το τσεκούρι του μετριοπαθούς πατριώτη πολιτικού. Το επιτάσσει άλλωστε η ικανοποίηση όχι μόνο των προσωπικών του φιλοδοξιών αλλά και αυτών του εγχώριου εκδοτικού και επιχειρηματικού καταστημένου. Η προβολή που απολαμβάνει από τα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ είναι πρωτόγνωρη. Όντας ακόμη βουλευτής του ΛΑΟΣ, φιλοξενείται τακτικά σε τηλεοπτικές εκπομπές, απέναντι σε πρωτοκλασάτα στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων. Οι προσωπικές αντιπαραθέσεις του δίνουν διαρκώς πόντους. Ως υπουργός Μεταφορών απογειώνεται. Η χάρη του φτάνει μέχρι και στο CNN. Αν και υπουργός που μπήκε στην κυβέρνηση από το παράθυρο, δίνει διαρκώς συνεντεύξεις σαν να πρόκειται για πρωτοκλασάτο στέλεχος της κυβέρνησης.
Οι ισχυρές φιλίες τον σιγοντάρουν. Διευθυντής εφημερίδας τηλεφωνεί στην Ελληνική Εβραϊκή Κοινότητα και ζητά να αποσύρουν τις επιθέσεις εναντίον του αναφορικά με το παρελθόν του. Η βουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλα παρεμβαίνει προσωπικά για χάρη του. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, η Εβραϊκή Κοινότητα δεν προτίθεται να δώσει «συγχωροχάρτι» στον υπουργό Μεταφορών για το παρελθόν του.
Μελλοντικός πρωθυπουργός;
                             

Κάποιοι «κακεντρεχείς» αποκαλούν το Μάκη Βορίδη «νέο Μητσοτάκη» της Κεντροδεξιάς. Η περίπτωσή του θυμίζει τη διαδρομή του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κώστα Μητσοτάκη, προς την πρωθυπουργία. Όπως και ο επίτιμος, έτσι και ο Βορίδης μπήκε στο κόμμα από το παράθυρο, διαθέτοντας όμως «ισχυρές» πλάτες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, παρότι υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Μεταφορών στον Λουκά Παπαδήμο, ουδέποτε έγινε αποδεκτή. Ο Βορίδης έπρεπε πάση θυσία να παραμείνει στη θέση του, όπως και έγινε.
Αργά και μεθοδικά προετοιμάζεται για το επόμενο βήμα στην πολιτική του σταδιοδρομία. Η υπουργική καρέκλα φαντάζει πολύ μικρή για να ικανοποιήσει όχι μόνο τις προσωπικές του φιλοδοξίες, αλλά και αυτές των «ισχυρών του φίλων». Ήδη στο εσωτερικό της ΝΔ αρχίζει να δημιουργεί τη δική του ομάδα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του HOT DOC, υπήρξε κατ” ιδίαν συνάντηση του Μάκη Βορίδη με τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για τη μεταγραφή του βουλευτή του ΛΑΟΣ Θάνου Πλεύρη στη ΝΔ. Για τον λόγο αυτό, γνωστή δημοσιογράφος ανέλαβε να προσεγγίσει την Εβραϊκή Κοινότητα προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις. Ωστόσο, όπως και στην περίπτωση Βορίδη, η Εβραϊκή Κοινότητα δεν σκοπεύει να δώσει συγχωροχάρτι στον κ. Πλεύρη, με τον πατέρα του οποίου κατά το παρελθόν είχε εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη. Δεδομένου του έντονα ρευστού πολιτικού σκηνικού, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Αριστος γνώστης του πολιτικού σκηνικού επισήμανε στο HOT DOC ότι «τα επόμενα πέντε χρόνια υπάρχει περίπτωση να δούμε τρεις ή ακόμη και τέσσερις διαφορετικές κυβερνήσεις. Τίποτα δεν αποκλείεται, ακόμη και μια μελλοντική ανάληψη της αρχηγίας της ΝΔ από τον Μάκη Βορίδη». Οι εξελίξεις στον κεντροδεξιό χώρο τον ευνοούν, όπως και οι ριζικές ανακατατάξεις σε ένα πολιτικό σύστημα που πνέει τα λοίσθια. Η στήριξη που απολαμβάνει γέρνει τη ζυγαριά μιας μελλοντικής αρχηγίας προς το μέρος του, και ουδείς μπορεί να το παραβλέψει.
Κάποιοι άλλοι, ωστόσο, επιμένουν να προσπερνούν την περίπτωση Βορίδη επιδεικτικά. Γι” αυτούς ο Μάκης Βορίδης ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας «τραμπούκος φασίστας». Ο ίδιος φαίνεται να ξέρει καλά που πατά και φροντίζει να σβήνει προσεκτικά και μεθοδικά το πολιτικό του παρελθόν. Ενδεικτικό είναι πως, ενώ παλιά η αναζήτηση του ονόματος Βορίδης στο διαδίκτυο είχε ως πρώτα αποτελέσματα τις φωτογραφίες από τη δράση του παρελθόντος, σήμερα εμφανίζει έναν Ευρωπαίο Βορίδη να συνεντευξίάζεται σε μεγάλα δίκτυα. Το «τέλειο έγκλημα», όμως, μάλλον είναι ανέφικτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου