Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Τα 7 κόλπα που κάνουν οι εργοδότες για να μην πληρώνουν

                                          

  Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, βιώνουν τις συνέπειες από τις έξι «συνταγές» που ακολουθούν οι επιχειρήσεις προκειμένου να μειώσουν μισθούς. Στοιχεία που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή, δείχνουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι περικοπές υπερβαίνουν ακόμη και το 50%… 1.Υπογράφουν επιχειρησιακές συμβάσεις

Κατά μέσο όρο, το «κόλπο» των επιχειρησιακών συμβάσεων έχει ρίξει τις αποδοχές κατά 21,72% όπως προκύπτει από στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας. Μέσα στο πρώτο 8μηνο του 2012, υπογράφηκαν συνολικά 631 επιχειρησιακές συμβάσεις οι όποιες άγγιξαν 178.058 εργαζόμενους, λέει, αλλά εκτιμούμε πως είναι 950. Αυτό γιατί από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχει μεσολαβήσει ένα «μαύρο» τετράμηνο για την αγορά εργασίας κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των επιχειρησιακών συμβάσεων θα έχει αυξηθεί όπως επίσης και ο αριθμός των εργαζομένων που θα έχουν υποστεί κουτσούρεμα των αποδοχών τους κατά τουλάχιστον 20%.

2.Υπογράφουν ατομικές συμβάσεις

Στοιχεία για τον αριθμό των ατομικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν υπάρχουν αλλά τα παραδείγματα πρέπει να είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Σε αρκετούς κλάδους, οι ατομικές συμβάσεις έχουν φέρει μειώσεις μισθών ακόμη και άνω του 60%. Φυσικά, η εξουσία που θέλει να ελέγχει αυτό τον έλεγχο “ξέχασε” να τον κάνει.

3.Κάνουν μετατροπή της σύμβασης από πλήρη σε μερική απασχόληση

Είναι το δεύτερο εφιαλτικό μέτωπο που αποτυπώνουν τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2012, κατατέθηκαν 61.113 μετατροπές συμβάσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, σε άλλες ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Μέσα από τις μετατροπές αυτές, επήλθε μείωση αποδοχών ακόμη και κατά 50%. Οι 35.351 μετατροπές, αφορούσαν αλλαγή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης, οι 15.814 από πλήρη απασχόληση σε εκ περιτροπής εργασία, με ομόφωνη συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων και άλλων 9.948 με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

4.Προσλαμβάνουν μόνο «φθηνό» προσωπικό

Η 4η ετήσια έρευνα HRPulseπου διενεργεί η ICAP, δείχνει ότι οι οποίες προσλήψεις γίνονται στην αγορά εργασίας, αφορούν σε περιπτώσεις εργαζομένων με αποδοχές κάτω των 1000 ευρώ μικτά. Έτσι, ακόμη και όποιος καταφέρνει να ξεφεύγει από το φάσμα της ανεργίας, βρίσκει έναν πολύ χαμηλότερο μισθό σε σχέση με αυτόν που ελάμβανε στην προηγούμενη δουλειά του. Με τις ΜΚΟ και τις δουλεμπορικές εταιρείες ενοικίασης προσωπικού τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.

5.«Διευθετούν» τον χρόνο εργασίας

Η λέξη διευθέτηση δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από την κατάργηση των υπερωριών. Το ωράριο των εργαζομένων μαγειρεύεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προσαυξάνεται η αμοιβή ούτε κατά ένα ευρώ. Ειδικά σε πολυκαταστήματα, οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν ακόμη και για…δύο ώρες σε μια ημέρα με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν ούτε το μεταφορικό κόστος. Συνήθως οι εργοδότες εκβιάζουν με απειλή απόλυσης να δουλέψει ο εργαζόμενος για όσο εκείνοι θέλουν.

6.«Εξαφανίζουν» τα επιδόματα

Το κύμα κατάργησης επιδομάτων, ακόμη δεν έχει κοπάσει. Σειρά παίρνει το επίδομα γάμου το οποίο από την 1η Απριλίου θα εξαφανιστεί από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση εργασίας παρασύροντας βέβαια σχεδόν το σύνολο της αγοράς. Εκτός από τα επιδόματα, εξαφανίζονται και οι παροχές. Έξτρα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προγράμματα που προσέφεραν στις καλές ημέρες της αγοράς οι επιχειρήσεις, ακυρώνονται το ένα μετά το άλλο.

7. Διαγράφονται από το συνδικαλιστικό τους φορέα

Αν και θέλει κάποιο χρόνο ακόμη, είναι έτοιμοι πολλοί εργοδότες να διαγραφούν από τις συνδικαλιστικές τους ενώσεις και σωματεία, αφού όσο είναι μέλη δεσμεύονται από συμφωνίες για τον ελάχιστο μισθό, ενώ αν αποχωρήσουν μπορούν να πληρώσουν όσα θέλουν καθώς δνε δεσμεύονται από καμία συμφωνία.

http://ergasiakodeltio.wordpress.com/2013/01/26/%CF%84%CE%B1-7-%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CF%80%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου