Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Τι έκρυβε η “Βίλα Αμαλία”


   Πανηγύριζαν οι όψιμοι θεματοφύλακες της νομιμότητας καθώς έβλεπαν το μακρύ χέρι του νόμου να κάνει επίδειξη της δύναμής του μέσα σε ένα κατειλημμένο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας.
  Χειροκροτήματα και επευφημίες για την αστυνομική επιχείρηση που έβαζε τέλος σε ένα «άντρο παρανομίας» που εδώ και δύο δεκαετίες απειλούσε την τάξη σε ένα κράτος δικαίου. Διθυραμβικά τηλεοπτικά ρεπορτάζ για την «απελευθέρωση» ενός δημόσιου χώρου που χρόνια τώρα βρισκόταν στα χέρια επικίνδυνων εχθρών της νομιμότητας. Σε κοινή θέα εκατοντάδες άδεια μπουκάλια μπύρας και αντιασφυξιογόνες μάσκες, ως αδιάψευστα πειστήρια του εγκλήματος παρουσιάζονταν στο φιλοθεάμον κοινό.
  Μπουκάλια και μάσκες. Αυτά έκρυβε τόσα χρόνια η περίφημη κατάληψη που ήταν σχεδόν άγνωστη στην συντριπτική πλειοψηφία των τηλεθεατών; Αυτά ήταν τα μυστικά της Βίλα Αμαλία;
  Δυστυχώς όχι. 
  Αυτά που πραγματικά έκρυβε το νεοκλασσικό κτήριο ήταν η νέα λεηλασία μισθών και συντάξεων που ξεκινούσε την ώρα που οι αστυνομικοί έμπαιναν στην κατάληψη. Την ίδια ώρα που τα ΜΑΤ επέβαλαν το νόμο, κάποιοι άλλοι ενεργοποιούσαν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που έχει ενσωματωθεί το σύνολο των αντιδραστικών μέτρων που συμφώνησαν στα πλαίσια της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με την τρόικα, μέτρα που προβλέπουν νέες μειώσεις σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, στους μισθούς και τις αποζημιώσεις, αύξηση φορολογίας, ιδιωτικοποιήσεις, εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
  Ενδεικτικό είναι ότι χρόνο με το χρόνο το «βάρος» των μέτρων μεγαλώνει, καθώς ως το 2016 προβλέπεται να ανέλθουν στα 19 δισ. ευρώ (!), κάτι που αν συμβεί, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια την ελληνική κοινωνία – το εργαζόμενο τμήμα της για την ακρίβεια – στις πύλες της κόλασης.
  Την ώρα των πανηγυρισμών για τον τερματισμό της «αθλιότητας» στο κέντρο της Αθήνας μία άλλη αθλιότητα έπαιρνε σάρκα και οστά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά -7% το 2013, μετά τη μείωσή της κατά -7,7%, τόσο το 2012, όσο και το 2011. Το δε ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να ανέλθει στο 22,8% (αισιόδοξη εκτίμηση), έναντι 22,4% το 2012 και 16,5% το 2011.
  Πίσω από τα άδεια μπουκάλια μπύρας και τις αντιασφυξιογόνες μάσκες κρυβόταν ο ορυμαγδός από τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τη διάλυση συντάξεων, μισθών, κοινωνικών επιδομάτων, του συνόλου των κρατικών κονδυλίων που έχουν να κάνουν με τις στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες.
  Πίσω από τη παρανομία των καταληψιών κρυβόταν η βαρβαρότητα που κλιμακώνεται με τα νέα ασήκωτα χαράτσια και τη βαριά φορολογία στο λαϊκό εισόδημα.
  Μέσα στην ερχόμενη 2ετία (2013-2014) που αποτελεί και το σημερινό ορίζοντα του πλάνου των δανειστών, σχεδιάζουν να αφαιρέσουν από τα λαϊκά εισοδήματα (μείωση «δαπανών»-αύξηση φόρων) 14,2 δισ. ευρώ, ποσό που οι ίδιοι το υπολογίζουν ως «καθαρή επίδραση». Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2013, προβλέπει σωρεία από νέα μόνιμα μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ από τα οποία περίπου 9 δισ. ευρώ αφορούν στη διάλυση των κρατικών κονδυλίων και ακόμη 2 δισ. ευρώ, από την παραπέρα διόγκωση χαρατσιών και φόρων, μέσα σε μια χρονιά που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους η βύθιση του ΑΕΠ θα φτάσει σε 4,2% με τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας να σκαρφαλώνουν στο 22,8%, από 22,4% που την υπολογίζουν για φέτος.
  Τα πραγματικά ευρήματα που κρύβονταν μέσα στην κατάληψη της Βίλα Αμαλία ήταν:
1. Από 1ης Ιανουαρίου 2013 καταργούνται τα επιδόματα εορτών και αδείας για όλους τους υπαλλήλους Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, καθώς και για όλους τους υπαλλήλους και τους μισθωτούς των ΝΠΙΔ.
2. Αναστέλλεται από 1ης Ιανουαρίου 2013 και έως 31 Δεκεμβρίου 2016 η χορήγηση των Κινήτρων Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ) και των Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ) στους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.
3. Αναδρομικά από 1ης Αυγούστου 2012 ισχύουν οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, οι οποίες κυμαίνονται από 3% έως και 27% (αφορούν στους βασικούς μισθούς ιατρών του ΕΣΥ, πανεπιστημιακών, ένστολων, διπλωματών και δικαστικών) ενώ «ψαλιδίζονται» και τα επιδόματα που λαμβάνουν. Επιπλέον, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθορισθεί ο χρόνος και ο τρόπος επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών, λόγω της εφαρμογής των διατάξεων που προβλέπουν την περικοπή των αποδοχών των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια.
4. Πλαφόν 1.900 ευρώ τον μήνα τίθεται για όλους τους εργαζόμενους σε φορείς και οργανισμούς της Γενικής Κυβέρνησης.
5. Κατά 50% περικόπτεται η αντιμισθία των προέδρων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, μείωση η οποία επεκτείνεται αυτομάτως και στην αντιμισθία των συμπαραστατών του δημότη και της επιχείρησης και των περιφερειακών συμπαραστατών του πολίτη και της επιχείρησης.
6. Καταργείται η καταβολή αποζημίωσης στους αιρετούς από τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, των οικονομικών επιτροπών των δήμων, των επιτροπών ποιότητας ζωής των δήμων και των λοιπών επιτροπών των Δημοτικών Συμβουλίων, καθώς και των διοικητικών επιτροπών του άρθρου 164 του ν. 382/2010.
7. Μειώνονται εκ νέου οι αποδοχές των γενικών γραμματέων υπουργείων, των γενικών γραμματέων αποκεντρωμένων διοικήσεων, καθώς και των ειδικών γραμματέων υπουργείων.
8. Προβλέπεται η πλήρης ένταξη των υπαλλήλων της ΕΥΠ και της Προεδρίας της Δημοκρατίας στις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου.
9. Καταργείται, από 1ης Ιανουαρίου 2013, το χρονοεπίδομα που καταβάλλεται στους δικηγόρους με έμμισθη εντολή του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.
 Γιατί μπορεί κάποιοι να μην έχουν να φάνε, αλλά θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι πλέον μιας και η Βίλα Αμαλία ανήκει και πάλι στο κράτος.

 Του Πέτρου Κατσάκου

πηγή : tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου