Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Η Ελλάδα πουλάει δάση, χαλκό και την ψυχή της

             

  Την ιστορία σκάνδαλο των μεταλλείων Χρυσού στη Χαλκιδική πραγματεύεται η εκπομπή «Ειδικός απεσταλμένος» («Envoyé spécial») του γαλλικού France 2. Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ η Βόρεια Ελλάδα είναι μια από τις πλουσιότερες σε μεταλλεύματα περιοχές στην Ευρώπη.
Εδώ και μερικούς μήνες το μεταλλείο της περιοχής βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. «Κι εδώ όμως η εταιρεία που κάνει τις προσλήψεις δεν είναι ελληνική μα καναδική» σημειώνει η εκπομπή.

«Ονομάζεται Eldorado Gold. Πριν δέκα μήνες αγόρασε τα μεταλλεία χρυσού για 2 δις ευρώ και για το καλωσόρισμα το ελληνικό κράτος της έκανε ένα μικρό δωράκι. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το δάσος της περιοχής που πριν δέκα μήνες ανήκε στο ελληνικό κράτος και τώρα είναι ιδιοκτησία της καναδικής εταιρείας μαζί με το μεταλλείο. Η περιοχή φρουρείται καλά από σεκιουριτάδες και συρματοπλέγματα» τονίζει ο «Ειδικός απεσταλμένος» που μιλάει για αδιαφάνεια στις συναλλαγές τις πώλησης.

Σύμφωνα με το οδοιπορικό οι Καναδοί θέλουν να ανοίξουν ένα νέο μεταλλείο αλλά αυτή τη φορά δεν χρειάζεται να σκάψουν τούνελ. Δεν έχουν παρά να σκύψουν στο έδαφος όπου βρίσκονται 730.000 τόνοι χαλκού. «Το δώρο του ελληνικού κράτους φαίνεται ιδιαίτερα προσοδοφόρο για την Eldorado Gold» τονίζει ο «Ειδικός Απεσταλμένος».

Πόσα δέντρα όμως θα θυσιαστούν; Τις απαντήσεις δίνει ο ίδιος ο εκπρόσωπος της εταιρείας στην κάμερα της εκπομπής.


Ο φακός αιχμαλωτίζει μεταξύ άλλων τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής που αντιμάχονται την καταστροφή του δάσους αλλά και τον δήμαρχο της περιοχής Χρήστο Πάχτα που στηρίζει την εταιρεία. Εξεγείρεται πάντως όταν οι συντελεστές της εκπομπής τον ρωτούν αν κέρδισε κάτι για τη στήριξή του. Από την πλευρά της η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο δήμαρχος ασκεί πιέσεις για συγκεκριμένες προσλήψεις.

πηγή : tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου