Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Οργή για την εν ψυχρώ δολοφονία μετανάστη


   Ένα τραγικό περιστατικό, η εν ψυχρώ δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού μετανάστη στα Πετράλωνα τα ξημερώματα της Πέμπτης, έρχεται να υπενθυμίσει την έξαρση της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα της κρίσης. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατήγγειλαν την «άγρια ρατσιστική δολοφονία από ακροδεξιούς εγκληματίες», ενώ η Διεθνής Αμνηστία απέδωσε το περιστατικό στην αποτυχία των ελληνικών αρχών να αντιμετωπίσουν τη ρατσιστική βία.  Σιωπή μέχρι στιγμής από τη Χρυσή Αυγή, παρά το γεγονός ότι στο σπίτι ενός από τους δράστες βρέθηκαν φυλλάδια του κόμματος. Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο διοργανώνεται στην Αθήνα το Σάββατο.
   Όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης από την ΕΛ.ΑΣ., στο σπίτι ενός εκ των δύο δραστών της δολοφονίας 27χρονου Πακιστανού μετανάστη βρέθηκαν πενήντα προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, δράστες είναι δύο Έλληνες ηλικίας 25 και 29 ετών, οι οποίοι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ομάδας «Ζ».

   Οι δύο νεαροί επιτέθηκαν στο μετανάστη που κινούνταν με το ποδήλατό του, κι ο ένας τον χτύπησε στο θώρακα με μαχαίρι τύπου «πεταλούδα». Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή αλλά για κακή τους τύχη ένας ταξιτζής κράτησε τον αριθμό από το μηχανάκι και οι δράστες συνελήφθησαν στο κέντρο της Αθήνας έχοντας πάνω τους δύο στιλέτα.
   «Η άγρια ρατσιστική δολοφονία μετανάστη από ακροδεξιούς εγκληματίες, ξαναέφερε με τραγικό τρόπο στη δημοσιότητα το ζήτημα της ωμής ρατσιστικής βίας. Την ώρα που η αστυνομία του κ. Δένδια, χρησιμοποιείται ως πρωταγωνιστής των κυβερνητικών επικοινωνιακών «σόου», με σκοπό τον αποπροσανατολισμό των πολιτών από τα προβλήματά τους και τον εκφοβισμό τους, φασιστικές συμμορίες εγκληματιών «περιπολούν» ανενόχλητες στους δρόμους της Αθήνας δολοφονώντας ανυπεράσπιστους ανθρώπους», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ. «Να σταματήσουμε τις ρατσιστικές δολοφονίες των νεοναζί», προέτρεψε η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή. Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία απέδωσε τη δολοφονία του νεαρού Πακιστανού στη συνεχιζόμενη αποτυχία των ελληνικών αρχών να αναλάβουν αποφασιστική δράση ενάντια στη βία με ρατσιστικά κίνητρα.

Ποιος ήταν ο 27χρονος Σαχτζάτ Λουκμάν

   Tην ιστορία του 27χρονου μετανάστη που έπεσε θύμα ρατσιστικής, δολοφονικής επίθεσης, δημοσιεύει σήμερα η «Ελευθεροτυπία». Γεννήθηκε το 1986 και ήρθε στην Ελλάδα πριν από έξι χρόνια. Έμενε στο Περιστέρι και κάθε ξημέρωμα, κάνοντας διαδρομή μιας ώρας, πήγαινε με το ποδήλατο του στα Πετράλωνα. Φόρτωνε πορτοκάλια στη λαϊκή με μεροκάματο 20 ευρώ. Από αυτά έστελνε και στις αδελφές του στο Πακιστάν για να παντρευτούν.
   Οι συγγενείς του, με τους οποίους διέμενε σε ένα δωμάτιο στο Περιστέρι, τον αναζήτησαν χθες στη δουλειά του και πήραν την απάντηση: «Σήμερα δεν ήρθε».
   Στην Ελλάδα διέμενε νόμιμα. «Είχε πάρει ροζ κάρτα, προσωρινής παραμονής. Τον τελευταίο μήνα δούλευε στη λαϊκή. Πριν ήταν φύλακας σε εργοτάξιο στον Ασπρόπυργο. Το εργοτάξιο έκλεισε», ανέφερε ο 25χρονος συγκάτοικός του, Ομάρ. «Ζούσε δύσκολη ζωή. Είχε οκτώ αδέλφια. Έπαιρνε 20 ευρώ μεροκάματο και τα έστελνε στο Πακιστάν για να παντρευτούν οι αδερφές του. Έλεγε συχνά ότι ο ίδιος δε θα καταφέρει ποτέ να κάνει οικογένεια και να ζήσει σαν άνθρωπος», δήλωσε ο Ομάρ στην εφημερίδα.

Συλλαλητήριο κατά του φασισμού το Σάββατο

   Με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων της περιοχής και μελών αντιρατσιστικών οργανώσεων πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η πορεία διαμαρτυρίας στα Πετράλωνα για τη δολοφονία του 27χρονου. Αύριο, Σάββατο, δήμοι, δημόσια πρόσωπα και φορείς καλούν σε πανελλαδικό αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό συλλαλητήριο, στις 14:00 στην Ομόνοια, με τίτλο «Αθήνα, πόλη αντιφασιστική». Θα ακολουθήσει στις 16:00 μεγάλη συναυλία.
   Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί η διακήρυξη ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό, ενώ θα γίνει παρουσίαση της διεθνούς διάστασης που λαμβάνει η κίνηση, καθώς την ίδια μέρα θα προβούν σε κινητοποιήσεις αλληλεγγύης και άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.
   Κεντρικά συνθήματα της εκδήλωσης είναι: «Έξω οι νεοναζί», «όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης» και «ιθαγένεια για όλα τα παιδιά».
   Η κινητοποίηση υποστηρίζεται από την κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή», κοινότητες μεταναστών, τα Δημοτικά Συμβούλια της Αθήνας, του Ελληνικού-Αργυρούπολης, του Γαλατσίου, της Ν.Ιωνίας, του Ν.Ηρακλείου, του Κορυδαλλού, της Πετρούπολης, του Ταύρου-Μοσχάτου, του Ρεθύμνου, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, το Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, συνδικάτα και φοιτητικούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα.

πηγή : tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου