Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Ζανόν: Εργοστάσιο χωρίς αφεντικά


 Το εργοστάσιο στα χέρια τους αποφάσισαν να πάρουν οι εργάτες της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής και να το επαναλειτουργήσουν, ύστερα από απόφαση της γενικής συνέλευσης του σωματείου των εργαζομένων του εργοστασίου. Με αφορμή αυτό το γεγονός  προβάλλουμε ένα ντοκιμαντέρ για το εργοστάσιο Ζανόν.
 Το εργοστάσιο κεραμικών του Luigi Zanon, ιδρύθηκε το 1980, κατά την στρατιωτική δικτατορία, στην Αργεντινή. Χτίστηκε σε δημόσια γη και με δημόσια κονδύλια. 
Το 2001 όμως, κατά την μεγάλη οικονομική κρίση της Αργεντινής, αποφασίζει να κλείσει, αφήνοντας τους εργάτες με πολλούς μισθούς απλήρωτους. 
Οι εργάτες καταλαμβάνουν το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο και το θέτουν σε λειτουργία. Ο πρώην ιδιοκτήτης, δεν παρουσιάζει αντίσταση και έτσι ξεκινάει η αυτοδιαχείριση του εργοστασίου χωρίς προϊσταμένους και managers, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται συλλογικά, σε εργατικά συμβούλια. 
Ένα τολμηρό πείραμα που επιχειρήθηκε μέσα απ'την απόγνωση των εργατών, καταλήγει επιτυχές. Ένα χρόνο αργότερα η Αργεντινή βγαίνει απ'την κρίση, και το εργοστάσιο είναι κερδοφόρο, όμως ο παλιός ιδιοκτήτης, Luigi Zanon, προσπαθεί να το ανακτήσει, με νόμιμους και παράνομους τρόπους.

Αυτό είναι ένα ντοκυμαντέρ για την Zanon, ή όπως αποκαλείται σήμερα, FaSinPat, δηλαδή "εργοστάσιο χωρίς αφεντικά".



πηγή : tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου