Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ταξική συνείδηση στα γήπεδα


Ένας οπαδός μπορεί και πρέπει να έχει ταξική συνείδηση.   Τα γήπεδα είναι ένας μεγάλος κοινωνικός χώρος, στον οποίο μαζεύονται κάθε Σαββατοκύριακο τεράστιες μάζες της κοινωνίας για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα. Συνεπώς μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με ένα τεράστια φάσμα ανθρώπων και επικοινωνεί μαζί τους.
   Όπως, στην κοινωνία έτσι και στο γήπεδο μπορείς να πετύχεις τον οποιονδήποτε. Από μεγαλοκαρχαρίες και εφοπλιστές, από αφεντικά και μικροαστούς, μέχρι ταξικά συνειδητοποιημένα και μη συμβιβασμένα άτομα.
   Έτσι καταλαβαίνουμε ότι είναι ένας χώρος, όπου μπορεί να υπάρξει ενεργής δράση και παρέμβαση για οτιδήοτε συμβαίνει στην κοινωνίας. Ιδιαίτερα στους χώρους των οπαδών, οι οποίοι περνούν ατελείωτες ώρες μαζί καθημερινά, μοιράζοντας την αγάπη τους για την ομάδα.
   Να ξεκαθαρίσω, ότι όταν λέω ομάδα, δεν εννοώ καμία ανώνυμη εταιρία και κανέναν ρουφιάνο εφοπλιστή αστό επιχειρηματία. Εννοώ την κοινότητα των ατόμων, που αγαπούν την ομάδα, χωρίς να έχουν κανένα υλικό όφελος από αυτήν.
   Κάθε οπαδός με ταξική συνείδηση, θεωρει απαραίτητο, πως για να απαλλαγεί το ποδόσφαιρο από την γάγγραινα του μαύρου χρήματος, της κερδοφορίας, του τζόγου, των στημένων αγώνων, της μπατσαρίας και των εξονυχιστικώ ελέγχων στα γήπεδα, πρέπει να συντριβή ο καπιταλισμός και να οδηγηθούμε σε μία αταξική αναρχική κοινωνία.
   Όταν μιλάμε για οπαδούς, το μυαλό μας πάει συχνά σε μία ομάδα παθιασμένων ανθρώπων, που έρχονται εύκολα σε σύγκρουση με τους μπάτσους και όχι μόνο. Ο χουλιγκανισμός και η ωμή βία στα γήπεδα καθρεφτίζει την βία της εξουσίας. Το μίσος για τους μπάτσους δείχνει το πόσο μισητός είναι ο ρόλος τους στην σημερινή κοινωνία. Το μίσος πάλι για τον οπαδό της αντίπαλης ομάδας δείχνει τον κανιβαλισμό στον οποίον μας έχει φτάσει το σύστημα. Το να χτυπάς κάποιον, επειδή υποστηρίζει μία άλλη ομάδα είναι χυδαίο αντιεπαναστατικό. Είναι ο τρόπος που μας δείχνει πως μας έχει μάθει ο καπιταλισμός να αντιμετωπίζουμε την διαφορετικότητα του άλλου. Για αυτό και τέτοιου είδους συγκρούσης πρέπει να αποφεύγονται.
   Οι οπαδικοί χώροι δεν πρέπει να  είναι απολίτικη. Κάθε πυρήνας οπαδών οφείλει να αποκτήσει επαναστατικά προτάγματα, εάν θέλει να γίνει το ποδόσφαιρο ένα λαϊκό άθλημα, μακριά από την σήψη της κοιωνίας.
   Τα τελευταία χρόνια, όλο και ισχυροποιείται το αντιφασιστικό κίνημα μέσα στα γήπεδα. Πρόσφατα παραδείγματα, οπαδικών οργανώσεων, όπως έγινε με τους ΑΕΚτζήδες στην Κόρινθο και όχι μόνο στην Κόρινθο, δείχνουν ότι οι οπαδοί μπορούν να χτυπήσουν οτιδήποε συστημικό αναδύεται για να προστατέψει το υπάρχον σύστημα.
   Να ενισχύσουσουμε τους αναρχικούς πυρήνες στα γήπεδα
   Να κάνουμε τα γήπεδα χώρους λυσσαλέας ταξικής πάλης
   Να αυτοδιαχειριστούμε της ομάδες μας και να απαλλοτριώσουμε ότι μας έκλεψαν οι μεγαλομέτοχοι.

against modern football

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου